2018. október 23. keddGyöngyi
12°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kézdivásárhelyi napok Ákossal, Kistehénnel, bóvli nélkül

B. D. T. 2009. augusztus 26. 18:36, utolsó frissítés: 2009. augusztus 27. 11:19

Fiataloknak ingyen biztosítanak sátorhelyet, a népművészek és könyvárusok idén sem fizetnek a vásári standért.A kézdivásárhelyi panziókban, hotelekben, bentlakásokban, kollégiumokban beteltek a szálláshelyek, már a környékbeli településeken is alig kapni lefoglalható szobát a holnap este kezdődő Őszi Sokadalom miatt. A szervezők ezért azoknak a fiataloknak, akiknek nincs ahol aludniuk a városnapok ideje alatt, ingyenes sátorhelyet biztosítanak a sportbázis mögötti füves edzőpályán – tudtuk meg Ferencz Attilától, a Vigadó igazgatójától. A szálláshelyek zömét egyébként a városi önkormányzat foglalta le a testvérvárosi küldöttségek, fellépő együttesek tagjai és minden rendű-rangú vendégek számára.

A városban zajlanak az előkészületek, a polgármesteri hivatalban és a Vigadóban égnek a telefonvonalak. Csütörtökkel bezárólag, vagyis 27-éig még bejelentkezhetnek a vásárosok, és megköthetik a szerződést, hogy péntek reggeltől elfoglalhassák a helyet. A népművészeknek, könyvárusoknak idén is ingyen biztosítják a standot a Gábor Áron téri nagy kirakodóvásárban. A népművészeknek ebédet és szállást is ingyen biztosítják; többen is jelentkeztek, mint 2008-ban – mondta el Ferencz. „Bóvliárusokat az idén nem fogadunk, amúgy egyelőre egy sem jelentkezett” – tette hozzá.

Idén közel százezer eurós költségvetésből gazdálkodnak a szervezők, amelyet nem a városkasszából, hanem szponzorok céltámogatásaiból biztosítanak. Ám gazdasági válság van, az emberek egy része úgy érzi, vétek ennyi pénzt bulizásra elpazarolni. Az elbocsátások miatt sok család került még nehezebb helyzetbe, a fizetések alacsonyak, és mint ahogy egyesek keserűen megjegyzik, hiába vehet részt ingyen Ákos-koncerten a nép, ha egy sört vagy miccset sem engedhet meg magának, nemhogy vásárfiát, mert inkább a holnapi kenyérre tartogatja a pénzét.

Ugyanakkor a húszezres lakosú kisváros szemmel láthatóan megpezsdült, sokan várnak vendégeket, az emberek a plakátokat, szórólapokat böngészik és már tervezik, melyik nap mit néznek/hallgatnak meg.

A csütörtöki nyitóhangverseny plakátjaA csütörtöki nyitóhangverseny plakátja


Ferencz Attilát a költségvetésről, programokról és arról kérdeztük, mit nem szabad kihagyni az idei Sokadalom kínálatából.


Milyen arányban fedik le a költségeket a támogatások?

Ferencz Attila:
– Ahogy tavaly is elterveztük, rendkívüli eseménynek szántuk a kézdivásárhelyi városnapokat, megemelve az előző évek szintjét. Ez jórészt már a tavaly sikerült, az idén a mércét még magasabbra emeltük. A majdnem százezer eurós költségvetést a város nem tudná és nincs is szándékában finanszírozni, ám azáltal, hogy egy nívós, színes programot fölmutatva támogatókat keres rá, arra számít, hogy gyakorlatilag ezek a támogatások teljesen vagy legalább 90 százalékban le tudják födni a költségeket. Ez a várakozás be is igazolódott a gazdasági válság ellenére.

Sokan mondják, hogy lehetne ezt a pénzt egyébre is költeni – hát nem, mert a támogatók a pénzt a programra adják. A támogatók pedig nem akármilyen programot finanszíroznak, ez beigazolódott: akkor van pénz, ha jó a program. Ha jó a program, jönnek a kirakodók, érdeklődők, vásárlók. Most érezzük igazán a tavalyi városnapok sikerét, mert idén már most sokkal több vásáros jelentkezett, mint előző évben. Ez igazolja az elgondolásunkat, hogy szerencsés volt a színes program és a rendezvény előbbrehozása két héttel – a többi a hétvégi időjárástól függ.


Azt beszélik az emberek, Ákos negyvenezer euróért jön...

– Jóval kevesebbért jön. Nem szeretnék itt szerződésbe foglalt, konfidenciális összegekről beszélni, összességében tudom mondani az árakat. Próbáltuk lehozni a lehető legminimálisabbra az árakat, így gyakorlatilag annyiért jön el Ákos, amennyiért Magyarországon is fellépne. A pluszköltség a két kamionnyi felszerelés, színpad, teljes fény- és hangtechnika, amit a művész hoz, és ez nekünk azért is fontos, mert nem biztos, hogy a rengeteg technikai igényt biztosítani tudtuk volna, ez a biztosíték arra, hogy a produkció úgy szól majd, mint ahogy Magyarországon szólna.

Ferencz AttilaFerencz Attila


Mit nem szabad kihagyni ezen kívül az idei Sokadalomkor?

Azt ajánlom a látogatóknak, igyekezzenek több mindenbe belekóstolni. Úgy állítottuk össze a programot, hogy aki akarja, mindenből kaphat egy kicsit: a latin-amerikaitól az ír zenéig terjed a műfajskála, operettgála és mulatós zene is lesz. Nívós nyitókoncerttel kezdünk csütörtökön 20 órától, a Georgius és a Csíki kamarazenekar fellépésével. Személyesen nagyon várom a Rúzsa Magdi-koncertet, a Kistehén Tánczenekarét, de ajánlom éjjeli programként a jazzpince (a Vigadó pincéje – szerk. megj.) produkcióit is: a Váczi Eszter Quartettet, az Arangurut és másokat.

Különleges eseménynek számít majd a Bihari Debrecen Cigányzenekar cigányshowja, képzett zenészekkel, táncosokkal, szólistákkal. A debreceni Valcer táncstúdiót azért hívtuk meg, mert hosszú távú együttműködésben is gondolkodunk, igény lenne a városban ennek a műfajnak az oktatására. Gyerek-népitáncoktatás már van, most jönnek néptánc-együttesek, a kicsik pedig láthatják a „nagyokat”, és táncházat is szervezünk számukra. A gyerekprogramok keretében is neves előadók lépnek fel, például a Szélkiáltó együttes. Játszóház, gyerekfoglalkozások is lesznek a Vigadó udvarán, zártabb helyszínen.

Két képzőművészeti kiállítás is lesz, az egyik kortárs művészet, a másik a kézdivásárhelyi képzőművészeké. A fogathajtó verseny premier, amit rendszeresíteni szeretnénk. Idén is lesz az ASIMCOV válallkozói szövetség szervezésében expó, konferencia, vásár.

Pénteken 16.30-tól nyílik meg a kézdivásárhelyi képzőművészek tárlata.
<br />
Ifjú és idősebb képzőművész-generációk, előkészületek közbenPénteken 16.30-tól nyílik meg a kézdivásárhelyi képzőművészek tárlata.
Ifjú és idősebb képzőművész-generációk, előkészületek közben


Továbbra is a kétszínpados rendszerben gondolkoztunk, bevált a tavaly, így mindenki ki tudja választani magának azt a programot, ami tetszik. Mindkét színpadon jó programok vannak, bár műfajilag különböző stílusúak, így is lesz ingázás a két helyszín között. A lényeg nem az, hogy egyetlen helyen óriási tömeg legyen, hanem hogy mindenki választani tudjon, és kényelmesen végig tudja nézni a kiszemelt produkciót. A harmadik helyszínre az Ákos-produkció miatt van szükség, mert az óriási előkészületet igényel, másfél napig épül a színpad.


Hány látogatóra számítotok?

Napi tízezer emberre. Ákos produkciójára szerintem akár húszezren is kíváncsiak lesznek – ezt merem állítani a visszajelzések alapján. Magyarországon Ákos majdnem kivétel nélkül belépős, nálunk ingyenes. Ha valaki a környéken jár, és Ákos-rajongó, biztos nem fogja elkerülni Kézdivásárhelyt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS