2018. november 16. péntekÖdön
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Barokk ősz: filmek, divat, zene

2009. szeptember 14. 15:38, utolsó frissítés: 16:25

Öt nagyszabású őszi rendezvénnyel folytatódik a marosvásárhelyi Barokk év – lesz divatbemutató, filmfesztivál, könyvkiállítás, konferencia és zenei hét.Marosvásárhelyen az időutazás jegyében telik az ősz: folytatódik a tavasszal sikeres vetélkedőkkel indult Barokk év rendezvénysorozata. A Marosvásárhelyi Kulturális Központ (MKK) és partnerei által szervezett programok a 250 éves Toldalagi-palota jubileumát ünneplik.

“Egyaránt igyekszünk tudományos, közművelődési és szórakozási igényeket kielégíteni, illetve különböző korosztályokat elérni” - mondta Lázok Klára, az őszi rendezvénysorozat programkoordinátora. Az első esemény már egy hét múlva rajtol: szeptember 20. és 26. között zajlik a Szeptemberi Barokk Hét, amelynek programjában filmvetítések, barokk divatbemutató és barokk könyvkiállítás is szerepel.


Barokk új ruhában


Vásárhelyen teljesen rendhagyónak számít a Barokk új ruhában című divatbemutató – szeptember 20-án 18 órától fiatal iparművészek alkotásai lesznek láthatók a Kultúrpalota halljában. A bemutatott ruhák számos más, szintén a barokkot idéző képzőművészeti és iparművészeti alkotás mellett, a Bernády György Közművelődési Alapítvány emeleti kiállítótermében lesznek megtekinthetőek szeptember 21-től.

“Ez a projekt tulajdonképpen egy kísérlet, a felvonultatott ruhák és ruházati kiegészítők a barokk divat szín- és képvilágát felhasználva próbálnak meg újat nyújtani” - fogalmazott Lázok Klára.


Barokk pompa a mozivásznon

A Szeptemberi Barokk Hét fő eseményének a Színművészeti Egyetemmel közösen szervezett filmvetítéseket szánja a kulturális központ. Az érdeklődők minden este egy vagy két, barokk témával vagy magával a korszakkal foglalkozó filmet láthatnak majd az egyetem Stúdiótermében.

A filmhét kiegészítéseként a kulturális központ vásárhelyi barokk sétát is tervez az érdeklődőknek, szakavatott művészettörténészi vezetéssel. A filmvetítésekre és a barokk sétára ingyenes lesz a belépés, a részletes programot jövő héten teszik közzé a szervezők.


Keplertől Apáczai Csere Jánosig

A szeptemberi és októberi barokk hét közötti átmenetet a Teleki Téka Alapítvány által rendezett, Keplertől Apáczai Csere Jánosig című barokk könyvkiállítás teremti meg. A szeptember 24-én nyíló, új időszakos kiállításon a Téka legszebb és legreprezentatívabb barokk könyveiből tárnak rendhagyó válogatást a nagyközönség elé.


Konferencia a barokk Erdély művészetéről

Október 16. és 18. között háromnapos, nyilvános művészettörténeti tanácskozáson emlékeznek B. Nagy Margit (1928-2007) művészettörténészre. A szervező Maros Megyei Múzeum, az Entz Géza Közművelődési Alapítvány és az MKK a barokk korszak legrangosabb hazai és magyarországi szakértőit várja a konferenciára.


Októberi barokk zenei hét

A barokk ősz rendezvénysorozata október 25.-31. között zenei héttel folytatódik. A fellépők között lesz a három legrangosabb erdélyi, barokk zenét játszó zenekar: a kolozsvári Transsylvania Barokk Zenekar és a Flauto Dolce, illetve a csíkszeredai Codex Együttes. Fellép a bukaresti Collegio Stravagante barokk zenekar, a marosvásárhelyi Cantuale férfikórus.

A Művészeti Iskola tanulóinak barokk hangversenye révén a fiatalabb korosztályt is megpróbálják megszólítani. A koncertek helyszíne a Kultúrpalota Kisterme és a Tükörterem lesz.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS