2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nemzetközi össztűz Svájcra Polanski őrizetbe vétele miatt

hírösszefoglaló 2009. szeptember 28. 15:56, utolsó frissítés: 15:57

A művészek elfogadhatatlannak tartják, hogy a világ egyik legnagyobb kortárs filmrendezője életműdíj-átadásából rendőrségi kelepce vált.Több évtizedes amerikai elfogatóparancs alapján őrizetbe vették Roman Polanski világhírű filmrendezőt Svájcban a hét végén. A francia és a lengyel politikai elit azonnal a védelmére kelt, és az esetleges kiadatásához vezető jogi eljárás még nem tekinthető lefutottnak.

A Franciaországban élő, lengyel származású színész, film- és színházi rendező, forgatókönyvíró a zürichi filmfesztiválra utazott Svájcba, hogy átvegye az életművéért járó díjat vasárnap este. A 76 éves művészt szombat esti megérkezésekor a zürichi repülőtéren vették őrizetbe, az Egyesült Államok által 1978-ban kiadott elfogatóparancs alapján, azzal a váddal, hogy egy 13 éves lánnyal nemi viszonyt létesített.

A filmfesztivál moziján "Szabaságot Polanskinak" és "Ne adják ki" feliratú plakátok jelentek meg a rendezővel való szolidaritás jegyében. Bár


a díj átadását elhalasztották,

a műveiből összeállított retrospektív vetítéssorozatot megtartják – közölték a szervezők.

Az Egyesült Államok 2005-ben nemzetközi körözést adott ki Polanski ellen. A filmrendező az elmúlt három évtizedben Franciaországban élt – 1976-ban francia állampolgárságot is szerzett –, s az utóbbi években többször járt Svájcban. A svájci minisztériumi szóvivő újságírók ama kérdésére, hogy miért pont most fogták el, azt állította: most pontosan tudták svájci beutazása időpontját.

Eveline Widmer-Schlumpf svájci igazságügy-miniszter később úgy nyilatkozott, hogy országának nem volt más választása, az Egyesült Államok azonban nem gyakorolt nyomást Bernre, a politika nem ártotta bele magát az ügybe. Ha nem hagyja el Svájcot, szigorú feltételekkel,


óvadék fejében szabadon engedhetik

a filmrendezőt, aki egy svájci jogi irodát bízott meg képviseletével. Az Eschmann & Erni cég titkára, Gabriele Joesler jelentette be hétfőn, hogy az őrizetbe vett Polanski az iroda ügyvédjét, Lorenz Ernit bízta meg védelmének ellátásával.

Polanski francia ügyvédje, Hervé Termine szerint "tűrhetetlen", ami az Oscar-díjas rendezővel történt, és felveszik a harcot a kiadatása ellen. "Feleségét és gyermekeit nagyon megrázta a letartóztatás híre. Kérvényezni fogjuk a szabadon bocsátását. Aztán a kiadatása ellen vesszük fel a harcot" – mondta az ügyvéd a Le Figaro című napilapnak. Mint hozzátette: Polanski keresztbe-kasul utazgatott a világban, tudomása szerint csak "az Egyesült Államokba nem látogatott el". Svájcban is volt egy faháza, s nem volt titok, hogy rendszeresen időzött ott."Tűrhetetlennek tartom emberileg, hogy több mint 30 évvel a történtek után egy 76 éves ember, aki nyilván


semmiféle veszélyt nem jelent a társadalomra,

s akinek művészi és emberi reputációja egyértelműen megalapozott, hogyan kerülhet akár egy napra is börtönbe" – jelentette ki az ügyvéd.

Polanskit 1977-ben letartóztatták Los Angelesben, miután egy 13 éves kislány szülei feljelentést tettek ellene. A vád szerint Jack Nicholson amerikai filmszínész hollywoodi villájában pezsgőt és kábítószert adott a kislánynak, majd szexuális kapcsolatot létesített vele. Az óvadék ellenében szabadlábon védekező Polanski vádalkut kötött, így bűnösnek vallotta magát kiskorúval létesített törvénytelen nemi kapcsolat miatt, de azt állította, hogy a kislány szexuális téren tapasztalt volt, és beleegyezett az aktusba.

Polanski másfél hónapot töltött pszichiátriai megfigyelés alatt. Az ítélethirdetés előtt azonban 1978-ban megszökött az Államokból Franciaországba, mert liliomtiprás miatt súlyos börtönbüntetés várt volna rá.

Akkor 13 éves áldozata, a ma már háromgyermekes, Hawaiin élő családanya korábban többször kijelentette, hogy


nem kívánja Polanski megbüntetését.

A Los Angeles megyei bíróság azonban elutasította a 76 esztendős rendező tavalyi kérvényét, hogy tárgyalják újra az ügyét, amelyben egy közelmúltban bemutatott dokumentumfilm számos eljárási hibát vélt felfedezni.

Egyes jogi szakértők szerint a nemzetközi diplomáciai életet is felbolydító eset még "kedvező" is lehet Polanskinak, mert így akár végleg pont kerülhet három évtizede húzódó ügye végére. "Jó eséllyel vagy ejtik az ügyét a bíróságon, vagy letöltöttnek tekintik a büntetését " – jósolta Steve Cron bűnügyi védőügyvéd.

Mint hozzátette: "a jó hír", hogy annyi évi rejtőzködés után, amely alatt Polanskinak folyton arra kellett gondolnia, hogy mikor tartóztatják le, "most végre lezárhatja ezt az ügyet".

A svájci sajtó nagy része, az ország zöldpártja, valamint svájci művészkörök is kiálltak a hétvégén letartóztatott Roman Polanski mellett; eközben a svájci igazságügy-miniszter az eljárás jogszerűségét hangsúlyozza. Eveline Widmer-Schlumpf kijelentette: nem érti, hogy a morális kérdések iránt egyébként oly érzékeny művészkörök most


miért védik a jogszerűen letartóztatott filmrendezőt.

Frédéric Mitterand francia kulturális miniszter Párizsban kiadott közleményében megdöbbenésének adott hangot Polanski őrizetbe vétele miatt, s emlékeztetett arra, hogy a művész francia állampolgár. Mitterand tudatta, hogy Nicolas Sarkozy francia elnök a legszorosabban figyelemmel követi a fejleményeket és azt szeretné, ha az ügyet gyorsan rendeznék. A miniszter a legmélyebb sajnálatát hangoztatta amiatt, hogy Polanskit újabb megpróbáltatásnak tették ki, jóllehet már annyi ilyenben volt osztályrésze.

Radek Sikorski lengyel külügyminiszter és francia kollégája, Bernard Kouchner megállapodtak, hogy közös felhívást intéznek a svájci és az amerikai hatóságokhoz Polanski szabadon bocsátása ügyében, s azt tervezik, hogy kegyelmet kérnek számára Hillary Clinton amerikai külügyminisztertől.

Több lengyel filmrendező – köztük Andrzej Wajda – és a lengyel filmművészszövetség több tisztségviselője felhívást intézett lengyel vezetőkhöz, hogy


lépjenek fel Polanski érdekében.

Jacek Bromski, a filmszövetség elnöke kijelentette: "A helyzetet botrányosnak tartjuk. Ez érthetetlen túlbuzgóság."

Világhírű filmrendezők és színészek petíciót írtak alá, amelyben Roman Polanski "azonnali szabadon bocsátását" követelik. A párizsi Cinématheque (filmmúzeum) igazgatójának, Serge Toubianának a kezdeményezésére elindított tiltakozási akció aláírói között szerepel többek között Costa Gavras, Vong Kar Vai (Wong Kar Wai), Fanny Ardant, Ettore Scola, Marco Bellocchio, Giuseppe Tornatore, Monica Bellucci, Abderrahmane Sissako, Tony Gatlif, Pierre Jolivet, Jean-Jacques Beineix, Paolo Sorrentino, Barbet Schroeder, Gilles Jacob, Bertrand Tavernier, valamint a Francia Cinématheque, a cannes-i filmfesztivál és több, francia filmeseket tömörítő szervezet.

A petícióban "francia, európai, amerikai és az egész világ rendezői és alkotói" megdöbbenésüket fejezik ki Polanski őrizetbe vétele miatt, és "elfogadhatatlannak tartják, hogy a világ egyik legnagyobb kortárs filmrendezője tiszteletére rendezett nemzetközi kulturális rendezvény


rendőrségi kelepcévé válhatott".

A svájci rendezők szövetsége groteszk jogi bohózatnak minősítette Polanski több mint három évtizeddel ezelőtti elfogatóparancs alapján történt őrizetbe vételét. A szervezet egyúttal "hihetetlen kulturális botrányként", illetve a svájci művészvilág arculcsapásaként értékelte a történteket.

A francia kulturális élet is felbolydult az eljáráson. "Elfogadhatatlannak tűnik, hogy egy nemzetközi kulturális eseményt, amely az egyik legnagyobb kortárs rendező előtt tiszteleg, arra használjanak fel, hogy a rendőrség elfogja őt" – fogalmaztak a filmrendezők és színészek petíciójukban.

Forrás: az MTI a Reuters, AFP, Reuters, dpa alapján

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS