2019. december 5. csütörtökVilma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szarkofág, múmiafallosz és halálkultusz a Csíki Székely Múzeumban

B. D. T. kérdezett:B. D. T. 2009. szeptember 29. 08:43, utolsó frissítés: 09:50

Braille-írással feliratozott tapintható tárlat is lesz az október 10-étől látogatható #i#Egyiptom művészete a fáraók korában#/i# című kiállításon.Egyiptom művészete a fáraók korában – Kincsek a budapesti Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből címmel rendez kiállítást a Csíki Székely Múzeum 2009. október 10–2010. február 7. között.

A kiállítás premiernek számít Erdély művelődéstörténetében, mivel még nem volt egyiptomi témájú, ilyen volumenű kiállítás.

Gyarmati Zsoltot, a Csíki Székely Múzeum igazgatóját kérdeztük.


Miért pont Egyiptom a témája a legújabb kiállításnak?


Gyarmati Zsolt: – Tulajdonképpen a véletlen hozta, de örülünk, hogy így alakult.

Egy évvel ezelőtt megkerestük a budapesti Szépművészeti Múzeumot, hogy egy kiállításukat elkérjük – akkor még teljesen másra gondoltam, például egy németalföldi festészeti kiállításra.

Kiderült, hogy van egy kész egyiptomi kiállításuk, amit megnéztem, ám kevés volt az anyag, ezért elkezdtük kibővíteni a Szépművészeti Múzeum alapkiállításában lévő tárgyakkal.

ÉgistennőÉgistennő


Ez úgy volt lehetséges, hogy a budapesti múzeum földalatti terjeszkedésbe kezdett a Hősök tere alatt, emiatt az alagsorban le kellett bontaniuk a kiállításukat, így kaptunk meg még további 15 becses darabot, festett szarkofágokat is például.

Ez a kiállítás az első a négyből, amely nem a magyar identitásról szól, de olyan egyetemes, világtörténeti témát mutat be, amely nagy közönségérdeklődésre tarthat számot, hiszen az ötödikes diáktól a nagymamáig mindenkinek vannak előzetes ismeretei róla. A Communitas alapítvány támogatásával országos diákvetélkedőt szerveztünk a középiskolás korosztálynak, célja minél szélesebb körben megismertetni és népszerűsíteni a világtörténelem egyik legfontosabb, legizgalmasabb fejezetét.


Az Egyiptom művészete a fáraók korában a halottkultuszra fókuszál; külön termet alakítunk ki sírkamrának, a falán hieroglifák lesznek. A díszítésben közreműködnek a Nagy István művészeti iskola diákjai is, délutánonként 20-25-en önkéntes munkával óriási papírlepedőket rajzolnak tele.OziriszOzirisz
A díszítést egy dizájner tervezte, a Szépművészeti egyiptológusa láttamozta.


Láthatunk majd múmiákat és skarabeust?

– Múmia-testrészek lesznek, például fej, kezek, sőt egy fallosz is. Állatmúmiákat is meg lehet majd tekinteni, például madár- és macskamúmiát, krokodilbébi-múmiát. Eredeti skarabeus is lesz, az ajándékboltban pedig lehet majd skarabeusfigurát vásárolni emlékbe.


A kiállítást tapintható tárlat is kiegészíti. Milyen műtárgyakat lehet majd megtapogatni?

– Például befáslizott madár- és macskamúmiát, állatszobrokat, egy templom reprodukált belső berendezését, sztélét, azaz feliratos követ. A látáskárosultak számára tudtommal még nem rendeztek Romániában, de legalábbis Erdélyben tárlatot, ez ilyen szempontból is premier lesz. A Braille-írásos szövegeket Magyarországon készítik el, magyarul és románul is olvasható lesz a látássérült látogatók számára.


Mi lenne a kiállítás három hívószava?

– Gyertek el: érdemes!


Egyiptom hercege vagy Éjszaka a múzeumban?

– Mindenki beleképzelheti magát az általa látott filmekbe, és önálló felfedezőútra indulhat a Csíki Székely Múzeumban. Ezúttal is nagy lesz a felhajtás, nagyon drága az anyag, állig felfegyverzett őrség hozza el a határig, ahol átadják a román félnek. A termek természetesen riasztóval, kamerával felszereltek, pisztolyos biztonságiak őrzik majd éjjel-nappal a múzeumot. Ugyanakkor a védelem diszkrét: erős, de nem látványos, hiszen nem elijeszteni, hanem bevonzani akarjuk a látogatókat.

MaszkMaszkKoporsóKoporsó

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS