2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyiptom eljött Csíkszeredába

B.D.T.-B.P.E. 2009. október 10. 23:03, utolsó frissítés: 2009. október 12. 09:46

Simogatható állatmúmiák, bronzszobrok, a túlvilágra vezető rögös út kellékei: a Csíki Székely Múzeum új kiállításán azt is megtudhatod, mi köze a székelyeknek Egyiptomhoz.Sátorszerű, vászonfalú pódium, hastáncosnők, hieroglifákkal díszített oklevelek jelezték, hogy ezúttal sem mindennapi kiállítást nyit meg Gyarmati Zsolt igazgató a Csíki Székely Múzeumban.

Idén már a második nagy kiállítást nyitjuk meg Csíkszeredában, Európa egyik legnevesebb és leglátogatottabb múzeumával partnerségben – emelte ki. A budapesti Szépművészeti Múzeum egyiptomi anyaga ugyanakkor kolozsvári darabokkal is kiegészül.

Ha valaki azt kérdezné, mi közük a székelyeknek Egyiptomhoz, a válasz: Orbán Balázs – közölte. Öt olyan, Orbán Balázs által adományozott egyiptomi lelet is van a bemutatottak közt, amely eredetileg az Erdélyi Múzeum-Egyesületé volt.

A válság ellenére működött a mecenatúra, nagyon sok vállalkozó, cég és partner járult hozzá a történelmi jelentőségű kiállítás létrejöttéhez - mondott köszönetet a hozzájárulásokért az igazgató. Erdélyben még soha nem volt hasonló volumenű egyiptomi kiállítás. Gyarmati több tízezer látogatóra számít; a kiállítás 2010. február 7-éig látogatható naponta 9-18 óra között.

Ráduly Róbert Kálmán polgármester azt emelte ki, sokuk gyerekkori álma vált azzal valóra, hogy létrejtt az Egyiptom-kiállítás. Ha nem is mi mentünk el a fáraók birodalmába, de Egyiptom jött el Csíkszeredába – jelentette ki.

A Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Baán László betegség miatt utolsó pillanatban nem tudott eljönni a megnyitóra; köszöntőlevelét az Egyiptom-gyűjtemény kezelője, Liptay Éva olvasta föl, amelyben a főigazgató a budapesti múzeum felelősségét hangsúlyozta a határon túli magyar múzeumok és a közönség felé. Nagyon sok kiállított tárgyat a múzeum még soha nem adott kölcsön, ez a kiállítás ilyen formában, összeállításban még soha nem volt látható.

A kiállítás kurátora, Nagy István 1974 óta vesz részt a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének munkájában.

Rövid előadásával bevezette az egyiptomi hiedelmek és mitológia világába a díszvendégeket, akik a támogatók kitüntetése és a koccintás után péntek délután saját maguk is megismerkedhettek a Nap-kultusz, az Ozirisz-mítosz, az istenek,


a túlvilág elérésének hosszú,

nehéz és körülményes útjának titkaival tárgyakba, szobrokba, hieroglifákba zárva.

A kiállítás a nagyközönség előtt szombaton, október 10-én nyílt meg.

Az első teremben láthatják az érdeklődők az Orbán Balázs adományozta leleteket, például egy krokodilbébi múmiáját.

Kétnyelvű feliratok, áttekinthető magyarázatok, kinagyított felületek segítik a tájékozódást a tárlaton.


A gyerekek és a gyengénlátók számára

nagy élményt nyújt az utolsó terem, ahol többek közt Imhotep kopasz fejű bronzszobrát, különböző, a mumifikáláshoz használt márványedényeket, maketteket és állatmúmiákat is végig lehet tapogatni.

A Nagy István Művészeti Szakközépiskola diákjai impozáns és monumentális alkotása egy sírkamra, amelynek közepén valódi, ember alakú, fából készült szarkofág fekszik, amely egy előkelő nő holttestét rejtette.A nép, amely szembeszállt a halállal, először a fáraón keresztül, majd individuálisan is kereste az újjászületés lehetőségét; a túlvilági életre való készülés ugyanolyan fontos volt, mint az evilági élet dolgai, ha nem fontosabb.


A halottat démonok, varázserejű feliratok őrizték,

s minél több pénze volt, annál jobb dolga volt a túlvilágon. Amulettek, szolgaszobrocskák, szépítkezőeszközök, élelem, áldozati felajánlások, sztélék - a történelemkönyvekből, fotókról ismert egyiptomi kincsek néhány centiméterről vagy közelebbről is megszemlélhetőek Csíkszeredában.

Szombaton a kiállítás első látogatójának, Balogh Zsigmond csíkszeredai nyugalmazott történelemtanárnak Gyarmati Zsolt oklevelet és tárlatvezető katalógust ajándékozott.A szombati nap kora délutáni óráiban a vendégkönyv már arról tanúskodott, nem szűkölködik elégedett látogatókban a kiállítás: több tucatnyi gratuláció és köszönet sorakozott magyar és román nyelven a hieroglifákkal díszített lapokon, de volt olyan látogató is, aki egy ellesett egyiptomi motívumot rajzolt szöveg helyett. A termekben anyukáját kioktató tízéves gyerek, huszonéves pár, nyugdíjas házastárs és több teljes család nézelődött ráérősen, vissza-visszatérve a korábban már megnézett kiállítási tárgyakhoz újabb információkért.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS