2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Itt a 9. Filmtettfeszt

Dunai László 2009. október 24. 10:50, utolsó frissítés: 2009. október 27. 10:47

Bemutatják az idei magyar filmtermés legjavát, két ősbemutató is helyet kap, a sok meglepetés mellett a fesztivál legnagyobb durranása a maszkmesteri workshop lesz.Idén immár 9. alkalommal kerül megerendezésre Kolozsváron a Filmtettfeszt, mely hagyományosan az előző évi magyar filmtermésből válogat. A kisjátékfilmek nagy számának köszönhetően október 29. és november 1. között 70 alkotás várja az érdeklődőket a Győzelem (Victoria) moziban.

A szervezők elhozták az idei, 40. Magyar Filmszemle legjobb alkotásait, Mátyássy Áron Utolsó idők című filmjét, Pálfi György Nem vagyok a barátod című alkotását, és Goda Krisztina Kaméleon című filmje is itt lesz.A fesztivál első napján, csütörtökön lesz a német est, mely két kortárs német filmet hoz el a kolozsvári közönségnek: az egyik a németországi sztárrendező, Fatih Akin filmje, A másik oldalon (Auf der Anderen Seite), mely elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál és az Európai Filmakadéma legjobb forgatókönyvének járó díját is.

A másik film, Veit Helmer Absurdistan című alkotása, mely egy olyan világot ábrázol, ahol a nők, az athéni és spártai asszonyokról példát véve, a szex megtagadásával próbálják kiirtani a végletes lustaságot a férfiakból.

A filmfesztivál két ősbemutatónak is helyet ad, az egyik legnevesebb erdélyi dokumentumfilmes, Bálint Arthur ezúttal kisjátékfilmmel jelentkezik: a Bujdosók balladája először itt kerül bemutatásra, valamint Székely Róbert Misike című dokumentumfilmjét is most vetítik először nagyközönségnek.

A szervezők próbálták úgy összeállítani az esti nagyjátékfilmek sorrendjét, hogy egy komolyabb hangvételű alkotást mindig egy könnyedebb film kövessen, így péntek este Gigor Attila nagysikerű, többszörösen díjazott filmjét, A nyomozót Herendi Gábor filmje, a Valami Amerika 2 vetítése követi.Az alkotók közül biztosan talákozhatunk Bálint Arthurral, Székely Róberttel, valamint itt lesz a Papírrepülők című film rendezője, Szabó Simon, valamint operatőre, Czomba Albert is.

Szombaton aztán sűrűsödnek a programok, reggel tíztől kezdetét veszi a fesztivál keretében először megrendezett gyerekmatiné. A szervezők szerint Egon és Dönci kalandjai azért különlegesek, mert ez az első teljes egészében számítógépen készült magyar egészestés animációsfilm. A vetítés után a gyerekeket meglepetés várja.Ugyancsak ebben az időpontban veszi kezdetét a Bocskai-ház Óváry termében a fesztivál egyik legnagyobb durranása, a maszkmesteri workshop, melyet Gaál Péter magyarországi maszkmester fog vezetni. A program egy elméleti és egy interaktív, gyakorlati részből áll, amely során az érdeklődők megtanulhatják az öregítési alaptechnikákat és az egyszerűbb sebek elkészítését is.Idén is kiemelt szerepet kapnak a fiatal erdélyi alkotók filmjei, lesz válogatás a Sapientia – EMTE filmszakos hallgatóinak vizsgafilmjeiből, a Partiumi Keresztény Egyetem animációs filmjei is bemutatkoznak, és a legutóbbi, 9. Filmtett-Duna Műhely Alkotótábor filmjeit is láthatják az érdeklődők.

Vasárnap 12-kor bemutatják a Filmtett munkatársa, Zágoni Bálint és Balogh Gyöngyi szerkesztésében készült, A kolozsvári filmgyártás képes története 1913-tól 1920-ig című könyvet.

13 órakor pedig a Bocskai házban tortával és pezsgővel lehet ünnepelni az immár filmes portállá alakult Filmtett 9. szülinapját. A részletes program itt olvasható.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS