2018. november 16. péntekÖdön
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Európa elrablása a Metrion filmfesztiválon

szerk. 2009. október 27. 09:47, utolsó frissítés: 2009. október 29. 10:55

A váradi animációs filmfesztiválon M. Tóth Géza és Victor Antonescu is ott lesz. Az animációs pályázat filmjeit a szentgyörgyi Cabiria is vetíti.Miért száll le a vörös bika a vászonról? Mi köze a nem különösebben tehetséges vasmunkásnak a vörös bikához? Ki rabolja el Európát és kik próbálják meg kiszabadítani? Mindez kiderül október 28. és 30. között a második alkalommal megrendezett Metrion Animációs Filmfesztiválon a váradi Szabadság moziban és a Gekkóban.


A fesztivál vendége lesz

többek között M. Tóth Géza, az Oscar-díjra jelölt Maestro című animációs rövidvilm rendezője, valamint Victor Antonescu neves román animációsfilm-rendező.

A fesztivált ugyan még csak másodszor rendezik meg, a szervező Metrion Egyesület azonban már negyedik éve szervez programsorozatot az animáció világnapja (október 28.) köré. A MAFF amiatt is figyelemre méltó, mivel Váradon kívül csak Bukarestben rendeznek animációs filmfesztivált. A Metrion Egyesület a fesztivált a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesülettel (PIHE) partnerségben szervezi.

Az idei MAFF az Európa elrablása téma köré szerveződik, a fesztivál arculatát meghatározó vörös bika és Miss Európa Demeter Szilárd azonos című írásának „alakjai”. Erre a témára hirdette meg a Metrion Egyesület animációs pályázatát is, melynek eredményhirdetésére szintén a fesztivál keretében kerül sor. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt alkotást a Bihar Megyei Ifjúsági Igazgatóság felajánlásának köszönhetően egy hétvégi, vársonkolyosi utazással díjazzák.A fesztivál középpontjában az animációs filmek és az alkotók állnak. Mindhárom napon rövidfilmeket vetítenek a Sas-palotában lévő Szabadság moziban (bejárat a passzázs alatt), valamint


neves rendezőkkel való beszélgetéseken

vehetnek részt az érdeklődők. A már említett M. Tóth Géza és Victor Antonescu mellett részt vesz a MAFF-on Jimmy Kosolosky, az egyik legnevesebb francia animációs iskola, a La Poudriere végzettje.

A vetítések és a szakmai beszélgetések mellett performance-ok, koncertek színesítik a fesztivált: fellép például a magyarországi Sajnosbatár zenekar, valamint lesz Red Bull Sound is a Vladimirescu utcai Gekko nevezetű kocsmában.A sepsiszentgyörgyi Cabiria filmklubot szervező Cabiria Egyesület október 28-30. között háromnapos rendezvénnyel ünnepli az animáció világnapját; ennek során a pénteki napon a nagyváradi Metrion Egyesülettel együttműködve szintén Európa elrablása témája köré szerveződik a program. A helyszín a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtár, a rendezvény házigazdái: Melkuhn Andrea és Madaras Péter.


Szerdán Animációs Gyereknapra

várják az érdeklődőket: 17 órától fotó-, rajz- és meseillusztrációs kiállítás nyílik Baász Orsolya, Sipos Gaudi Tünde, Vetró Barnabás munkáiból. 18 órától a Filmtett-táborok rajzfilmjeiből vetítenek válogatást.

Csütörtökön a Galéria 1,2,4... képzőművészeti kiállítássorozat idei kiadását nyitják meg 17 órától. A Dobolyi Tamás grafikus és Tamás Atilla szobrász műveiből nyíló kiállítást Szőke Tibor Barna költő, író nyitja meg; az eseményt a Shambala Networks psychedelic-ambient zenéje kíséri. 18 órától a krakkói Etiuda@Anima filmfesztivál animációit vetítik.

A lengyelországi fesztivál elsősorban animációs és diákfilmjeiről híres. Sepsiszentgyörgyön legutóbb a Cabiria filmklub 10 éves évfordulóján , a Lengyel Napok keretén belül 2004-ben láthatott a krakkói fesztiválon vetített filmeket a közönség.

Pénteken 18 órától vetítik a Metrion Egyesület Európa elrablása című pályázatára beküldött animációkat. 18.30-kor a kolozsvári Sapientia-EMTE fotó, film, média szakos hallgatóinak animációiból vetítenek válogatást, 19 órától pedig a marosvásárhelyi Alter-Native díjnyertes filmjeiből kaphatnak ízelítőt az érdeklődők. Az animáció világnapjára szervezett sepsiszentgyörgyi rendezvénysorozat a székelyudvarhelyi Orpheusz zenekar koncertjével zárul a Bastion pizzázóban, 21 órától.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS