2019. április 23. keddBéla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rekordokat döntöget a 17. Alter-Native

szerk. 2009. november 04. 11:54, utolsó frissítés: 11:54

A ma kezdődő nemzetközi marosvásárhelyi rövidfilm-fesztiválon minden eddiginél több játékfilm is szerepel a programban.Ma kezdődik a 17. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál: idén érkezett eddig a legtöbb, 618 film az előválogatásra (összesen 49 országból). Idén kínálja a marosvásárhelyi fesztivál az eddigi legtöbb játékfilmet is: november 4. és 8. között 18 nagyfilmet vetítenek a Kultúrpalotában.

A közönség 54 rövidfilmet láthat majd a versenyprogramban, melynek hossza összesen 11 óra – a megmérettetésen


18 országból érkező filmek vesznek részt.


Közülük Cristina Corciovescu romániai filmkritikus, a Romániai Filmkritikusok Egyesületének elnöke, a FIPRESCI tagja, José Maria Goenaga Balerdi spanyol filmrendező, producer, Andrei Gruzsniczki romániai filmrendező, forgatókönyvíró, Lakatos Róbert romániai filmrendező, forgatókönyvíró, producer, Lugossy László magyarországi filmrendező, forgatókönyvíró, Asier Muñiz, a spanyolországi Boca del Lobo Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál művészeti igazgatója, valamint Szász János magyarországi film- és színházi rendező, forgatókönyvíró, az Európai Filmakadémia tagja választja ki a legjobbakat. A játékfilm-programban a közönség


találkozhat klasszikusokkal, de a legfrissebb terméssel is.

A fesztivál első napján vetítik Huszárik Zoltán 1971-es Szindbádját és az 1980-as Csontváryt, a rendező rövidfilmjeiből pedig szombaton láthat válogatást a közönség.

Ugyanakkor Goda Krisztina 2008-as Kaméleonja is szerepel a mai programban. A magyarországi Zsigmond Dezső Boszorkánykör című filmjében a gyimesi csángók zárt közösségében játszódó, valós történetet dolgoz fel, míg a németországi Jan Bonny Counterparts (Kínzó együttlét) című filmje egy látszólag békében élő családban történő gyilkosságról szól.

Csütörtökön Szász János rendező és zsűritag két filmjét láthatja a közönség: az 1988-as Utóiratot, amely Cseh Tamásról szól, valamint az 1998-as Temetést. Mellettük a spanyolországi Jaime Rosales Solitary Fragments (Egyedülálló részletek) című, 2007-es filmje szerepel a programban, amely két asszony történetét meséli el.

Aki mostanáig elszalasztotta a szintén zsűritag Lakatos Róbert Bahrtalo!-ját, pénteken bepótolhatja a mulasztást. Ugyancsak november 6-án vetítik a Szíven szúrt ország című filmet, amely a Veszprémben meggyilkolt Marian Cozma kézilabdázó történetét dolgozza fel. A film rendezőjeként Babos Tamás, Csillag Mano, Kálomista Gábor, Kivés György és Vecsernyés János működött közre. Szombaton


gazdag játékfilm-programból lehet válogatni:

vetítik például egy másik zsűritag, Andrei Gruzsniczki Cealaltă Irina (A másik Irina) című filmjét, amely arról szól, hogyan ismeri meg egy férj igazából a feleségét – annak halála után. De kiderül az is, mi lesz egy munkanélküli családapával, aki beáll dzsigolónak: a finn Aleksi Salmenperä Férfimunka című filmjében.

Aki elszalasztotta Peter Strickland Varga Katalin-ját, Vásárhelyen megnézheti, vagy választhatja Sopsits Árpád A hetedik kör című filmjét, amely a magyarországi gyerekekkel történő, megmagyarázhatatlannak tűnő, tragikus események hátterét kutatja. Ugyanakkor vetítik a németországi Ann-Kristin Reyels Hunting Dogs (Vadászkutyák) című filmjét is, amely valódi emberi történet szerelemről, konfliktusokról, kommunikációs nehézségekről. Este


nem hiányoznak majd a szokásos koncertek sem –

november 4-én Földes László Hobo koncertezik, 5-én Beke István (gitár) és Kertész Adél (hegedű) spanyol dallamai csendülnek fel. November 6-án a Zakusca lép fel, 7-én pedig Pusztai Antal gitárkoncertjére várják az érdeklődőket.

Sipos Levente fesztiváligazgató előzetes becslései szerint a szervezőknek mintegy 150 ezer lejes költségvetésből, azaz a tavalyi összegnél egynegyedével kevesebből kell gazdálkodniuk. A jegyek ára ennek ellenére nem emelkedett a tavalyihoz képest: a napi jegy 10 lejbe, az 5 napos bérlet 30 lejbe kerül. A jegyeket vagy bérleteket elővételben a MADISZ székhelyén lehet megvásárolni.

Aki pedig arra számít, hogy két film között átugrik a színházba, a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárra, idén is megteheti. A rendezvényt ugyanis a hagyományoknak megfelelően az Alter-Native időtartamára, november 5. és 7. között időzítették – az érdeklődők 38 (köztük tíz magyarországi) könyvkiadó és értékesítő cég kínálatából válogathatnak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS