2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Miben segít a légifelvétel a régészeknek?

2009. november 06. 10:05, utolsó frissítés: 10:05

A 7. Erdélyi Magyar Régészeti Konferencián kiderül például, hogy milyen volt a középkori Szentimre település, vagy hogyan köpülték a vajat a kora bronzkorban.Közel száz, a Kárpát-medence minden sarkából érkező régész vesz részt a VII. Erdélyi Magyar Régészeti Konferencián, amelyet a hétvégén tartanak Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeumban. A rendezvényt a romániai magyar régészközösség reprezentatív szakmai testülete, a Pósta Béla Egyesület, az Erdélyi Múzeum Egyesület és a házigazda intézmény közösen szervezi meg november 6. és 8. között.

Az 56 előadást négy szakosztályra: őskor, ókor, népvándorláskor és középkor tagolva hallgathatja meg minden érdeklődő. Sztáncsuj Sándor József, a múzeum régésze elsősorban


a Székelyföld területén folytatott legújabb régészeti kutatások


eredményeit ismertető előadásokat ajánlotta a nem szakmabeli közönség figyelmébe. Kiemelte például Bordi Zsigmond Lóránd a sepsiszentkirályi unitárius templom kutatásáról szóló beszámolóját, az udvarhelyszéki várak területén folytatott ásatások ismertetését, de a nyárádszentlászlói templomról vagy az elpusztult Szentimre középkori településről elhangzó előadást is.

>> A konferencia programja (.pdf formátum) >>

A 2003-óta évente megszervezett, különböző történelmi-régészeti korszakokat érintő tudományos konferencia elsősorban az erdélyi tudományosság kiterjesztésére, a tudományos párbeszédre nyújt lehetőséget. A pályakezdő kutatók és régészhallgatók számára a rendezvény lehetőség a szakmai bemutatkozásra, a régészmesterség jobb elsajátítására.

Sztáncsuj Sándor szerint azonban ezek a konferenciák nem csak egymás kutatásainak megismerésére nyújtanak lehetőséget, hanem határokon átívelő szakmai együttműködésre is, amelynek


máris akadnak kézzelfogható eredményei.

Így például ezen a fórumon fogalmazódott meg a légi régészeti kutatás alkalmazása a hazai régészeti munkában, melynek előzetes eredményeit éppen a sepsiszentgyörgyi konferencián fogják ismertetni. A légi felvételek elsősorban a régészeti területek behatárolásában, feltérképezésében segítenek a szakembereknek.

A konferencia ünnepélyes megnyitóját pénteken 17.30 órától tartják a Székely Nemzeti Múzeum Bartók termében. A rendezvény könyvbemutatóval folytatódik: a múzeum Acta Siculica című évkönyvét, a Székelyek. A kereszténység védelmezői elnevezésű kiállítás katalógusát, illetve a Gáll Erwin és Gergely Balázs szerzőpáros Kolozsvár születése. Régészeti adatok a város X.-XIII. századi történetéhez című könyvét ismertetik.

Szombaton a rendezvény reggeltől estig tartó szakosztályi előadásokkal folytatódik. Vasárnap pedig szakmai kirándulásra indulnak a résztvevők, akik megtekintik az erdőfülei Dobó középkori templomát és kápolnáját, a nagyajtai unitárius templomvárat és az erősdi őskori lelőhelyet.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS