2018. november 16. péntekÖdön
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amikor fordul az ezred: beszélgetés a beszélgetőkönyvről

Fülöp Noémi 2009. december 08. 14:32, utolsó frissítés: 15:34

Farkas Wellmann Endre és Szőcs Géza közös kötetéről Farkas Wellmann Endre és Szőcs Géza beszélgetett Kolozsváron.Ki kell találni, miről beszélgessünk, ha ennyire fiatal közönség jön el egy bemutatóra – jegyezte meg Farkas Wellmann Endre Szőcs Gézának, mintegy házi feladatként Amikor fordul az ezred című közös kötetük kolozsvári bemutatóján. Valóban, a Francois Bréda Irodalmi pincében szombaton este összegyűlt hallgatóság nagy többsége a huszon-, harmincéves korosztályhoz tartozott.

Farkas Wellmann Endre elmondta, a többi bemutató közönségére inkább a személyes érintettség volt jellemző, ám ezúttal olyan hallgatóságra találtak, amelynek nem volt alkalma élesben szembesülni azokkal a dolgokkal, amelyekről a könyv szól. “Ők


új értelmezési támpontot nyerhetnek Szőcs Géza költészetéhez,


de egyúttal szüleik generációja megértéséhez is” - fogalmazott Wellmann. Az Amikor fordul az ezred alcíme Beszélgetőkönyv, ám a bemutatón elhangzott: műfajilag dokumentumgyűjteménynek tekinthető. Nyolc irat – például az ENSZ-hez címzett kiáltvány, a kisebbségi törvénytervezet, vagy Kalinyingrád/Königsberg helyzetének rendezési terve – köré szerveződnek a kötetben található szövegek.

Farkas Wellmann Endre és Szőcs GézaFarkas Wellmann Endre és Szőcs Géza

A könyvnek azonban nem célja teljes képet adni egy bizonyos korról. “Csak a nagyon zseniális műremekek képesek visszahozni egy kort azoknak, akik később születtek” - mondta a költő. Hozzáfűzte, sokak számára a hetvenes-nyolcvanas évek erdélyi valósága már csak a könyvben foglaltakhoz hasonló szövegekbe szublimálva létezik.

“Olyan korról szól a könyv, amelyről Bodor Ádám, Szilágyi István vagy Szilágyi Domokos, Lászlóffy Aladár műveiből lehet sokat megtudni” - sorolta Szőcs Géza. Konkrét kordokumentumként pedig Dorin Todoran La vie en rose című versének fordítását olvasta fel.


“Nem irodalmi karakterű a kötet, de minden mindennel összeér” –

fogalmazott Szőcs Géza. Elmondta, olvasói visszajelzések szerint közéleti szerepvállalása erőteljesen érintkezik az irodalommal – és valóban, a kötetben található néhány vers is. Egyébként Szőcs Géza verseinek köszönhető, hogy a kötet megszületett: Farkas Wellmann Endre ugyanis mesteri diplomadolgozata témájául választotta a költő műveit, amelyekhez magától a szerzőtől kért magyarázatot, értelmezést.

Ebből a (Szőcs Géza szavaival) “évekig elhúzódó beszélgetésből” állt össze a könyv, amelynek recepciójával azonban bajban vannak az illetékesek. A költő kifejtette, eddigi mintegy húsz kötete esetében világos állásfoglalással, elfogadással vagy elutasítással találkozott. Az Amikor fordul az ezred esetében azonban úgy tűnik, nem akadt még senki, aki tudna és akarna is írni a könyvről – ehelyett inkább interjúk készülnek a szerzőkkel.

A bemutatót megzenésített versek kísértékA bemutatót megzenésített versek kísérték

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS