2018. november 16. péntekÖdön
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Miért nem kapkodták el a Kincses Képeskönyv Kolozsvár illusztrációit?

Fülöp Noémi 2009. december 18. 16:32, utolsó frissítés: 16:41

A Quadro Galériában Jánosi Andrea 18, Kolozsvár történetének különböző pillanatait ábrázoló festményére lehetett licitálni.


Jánosi Andrea 18 festménye, a Kincses Képeskönyv Kolozsvár illusztrációi kerültek kalapács alá tegnap este a kolozsvári Quadro Galéria karácsonyi aukcióján. A számos kiállítást megjárt, sokalakos, nagyobb méretű képek mellett a közönség először láthatta eredetiben a kisebb, a város történetéből egy-egy részletet kiragadó illusztrációkat.


Az aprólékos, megkapó, ugyanakkor történelmileg hiteles festményeken Kolozsvár számos olyan épülete, műemléke köszönt vissza, amelyhez nem csak a város szülötteit köthetik érzelmi szálak, hanem bárkit, aki valaha is hosszabb időt töltött benne. Ki nem beszélt már meg találkozót a Mátyás-szobor környékére (egyetemista szlengben a ló farkához), vagy ki nem


szomorodott már el a Bánffy-palota elhanyagolt állapotát látva?

Ugyanakkor ritkaságnak is számítanak, hiszen kevés hasonló, történészek egész csoportjának útmutatásán alapuló, ugyanakkor képzőművészeti értékkel is bíró illusztráció készült eddig Kolozsvár történetéről.

A képeket Székely Sebestyén György, a galéria igazgatója a képzőművésszel beszélgetve mutatta be röviden, majd Molnár Levente színművész vezetésével kezdődött el az árverés. Azonban hamar kiderült, nagyon kevesen vannak jelen olyanok, akik megengedhetik maguknak, hogy a háromszáz euró körül mozgó kikiáltási árakért hazavigyék Jánosi Andrea festményeit.


Az aukció ajánlatok hiányában Molnár Levente one man show-jává alakult, aki sok humorral és számtalan ötlettel kínálta a képeket. A közönség értékelte a poénokat, az első ajánlat azonban csupán a kínálat felénél érkezett, a Bánffy-palotát 1786-os fényében ábrázoló, kisebb festményre, amely kikiáltási áron, azaz 150 euróért kelt el.

Gazdára talált a Ferenc József Tudományegyetemet ábrázoló, szintén kisebb kép is, igazi licitet azonban csupán két festmény: a Nemzeti Színházat, illetve a Mátyás szoborcsoportot ábrázoló illusztrációk esetében láthatott a közönség. Az előbbi a 170 eurós kikiáltási ár helyett 220 euróért, az utóbbi 120 helyett 200 euróért kelt el. Székely Sebestyén György az aukció után elmondta,


nagyobb érdeklődésre számított.

“Egy történetet adunk el, jó minőségű képeket nem nagyon drágán” - fogalmazott. Ám hozzátette, az eddigi aukcióikon arra számítottak, a kínálat mintegy 25 százalékára találnak vevőt, és akár a korábbi árveréseken, ez az eladási arány most is bejött.


A legkézenfekvőbbnek tűnő magyarázatot, a gazdasági válságot azonban határozottan elutasította. “Nem pénzkérdés” - mondta, és hozzáfűzte, a galéria két hete zajló karácsonyi vásárán eddig 16 ezer euró értékben adtak el műalkotásokat, karácsonyi virágdíszeket, kerámiákat. “Inkább pszichológiai okai lehetnek az érdektelenségnek – magyarázta az igazgató. – Kolozsváron nincs jelen az a konkurencia, amitől ez az aukciós forma izgalmassá, show-vá válna.”

Jánosi Andrea festményei egy ideig a galériában (Jókai/Napoca utca 2.-4., I. emelet. 64. szám alatt) maradnak, ahol a kikiáltási áron lehet őket megvásárolni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS