2019. április 19. péntekEmma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Top 10 szilveszteres filmek

Dunai László 2009. december 29. 13:07, utolsó frissítés: 13:07

Chaplin szomorúsággal, Bridget Jones újévi fogadalommal várta az új év beköszöntét. Listánkra felkerült a Négy szoba és a Coen-testvérek egy groteszk vígjátéka is.A december végére eső ünnepek közül a karácsony szokott nagyobb figyelmet kapni a családban és a médiában egyaránt.

A nagyobb filmgyártó és forgalmazó cégeknek mindig akad egy-két karácsony környékén bemutatandó filmjük, melyekben vagy a család és a szeretet fontosságát emelik ki, vagy a szeretet ünnepéhez kötődő számtalan legendát, hiedelmet és történetet dolgozzák fel. (Persze vannak nem beskatulyázható karácsonyi filmek vagy anti-karácsony filmek is, például a Billy-Bob Thorton főszereplésével készült Tapló Télapó című alkotás).

A szilveszterről általában a buli, a nagy kajálások, az ivászatok, a konfettik és a tüzijátékok jutnak az eszünkbe, a filmekben azonban sok más is történik ezen a napon.

Az új év közeledtével azokból a filmekből válogattunk, melyekben a szilveszter ünneplése kiemelkedő szerepet játszik, vagy a történetnek fontos része az évszámváltás időpontja.
1.Charlie Chaplin: Az aranyláz (1925)

A film cselekménye a híres alaszkai aranyláz idején játszódik. A Magányos bányakutató (The lone prospector) kalandjai során megismerkedik egy gyönyörű hölggyel és barátnőivel, akiket meghív szegényes házába szilveszterezni.

A nő és barátnői nem jönnek el, azonban a végén minden jóra fordul, és hősünknek sikerül őt meghódítania. Az alábbi jelenet az egyik legszebb a filmből: a Magányos bányakutató éppen elképzeli, mit adna elő a meghívottjainak, ha azok eljönnének hozzá ünnepelni.
2. Billy Wider: Az alkony sugárút (1950)

Norma Desmond (Gloria Swanson) egy kiöregedett némafilmsztár, aki vissza akar térni a vászonra, és ennek a biztosítékát egy forgatókönyvíróban, Joe Gillisben (William Holden) látja.

A Norma által szervezett szilveszteri partin a színésznő megpróbálja elcsábítani Joe-t, az egyedüli meghívott vendéget. A filmet a huszadik század 12. legjobb amerikai filmjének választották.
3. Vincente Minelli: Egy amerikai Párizsban (1951)

Zenés-táncos film Gene Kelly főszereplésével és George Gershwin zenéjével. Bár a szilveszter nem játszik központi szerepet a filmben, de mindenképp kiemelkedő alkotás.
4. Billy Wilder: Legénylakás (1960)

A hivatalnok (Jack Lemmon)főnökei rendelkezésére bocsájtja lakását, hogy azok nyugodtan randevúzhassanak, mígnem az egyik ilyen találkozás után titkos választottját (Shirley Maclaine -t) találja ágyában feküdni. A filmben szilveszterkor teljesül be a két főszereplő szerelme.
5. Lewis Milestone: Ocean's Eleven (1960)

Lehet, kevesen tudják, de a George Clooney és Bratt Pitt főszereplésével készült 2001-es Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi egy remake.

Az eredetiben Frank Sinatra alakítja Danny Oceant, aki azt tervezi, hogy szilveszter estéjén öt Las Vegas-i kaszinót rabol ki. A pénzt sikerül elvinniük a széfekből, ám kis hiba csúszik a számításukba, és a városból már nem tudnak olyan simán meglógni.
6. Francis Ford Coppola: Keresztapa 2 (1974)

A film cselekményének egyik kulcsmozzanata játszódik egy szilveszteri partin, itt csattan el a halál csókja, a "Kiss of death", mely Júdás csókjához hasonló jelentésű.
7. Joel és Ethan Coen: A nagy ugrás (1994)

Norville Barnes (Tim Robbins), az együgyű alkalmazott hirtelen vállalata élén találja magát, de a nagy nyomás hatására szilveszter estéjén öngyilkos akar lenni. Itt kapcsolódunk bele a történetbe.
8. Allison Anders, Alexandre Rockwell, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino: Four rooms (1995)

A komédia négy külön történetet mutat be, melyek összekötője és szereplője Tedy (Tim Roth), a hotel egyik alkalmazottja. A film szilveszter estéjén játszódik, szerepelnek benne boszorkák, őrült szerepjátékot játszók és rakoncátlan gyerekek, és rengeteg sztár jelenik meg a vásznon: Bruce Willis, Madonna, Salma Hayek, Antonio Banderas és maga Tarantino is.
9. Risa Bramon Garcia: 200 cigarettes (1999)

Ez a tragikomédia 1981 szilveszterén játszódik. A Monica (Martha Plimpton) által szervezett újévi partira, csak egyetlen lány jön el, Hillary (Catherine Kellner). Azonban többen is igyekeznek még a buli helyszíne felé, az ő történetüket meséli el a film, melyben feltűnik Ben Affleck, Elvis Costello és Kate Hudson is.
10. Sharon Maguire: Bridget Jones naplója (2001)

A súly- és szerelmi problémákkal küzdő szingli, Bridget Jones (Renée Zellweger), újév napján elhatározza, hogy felhagy a dohányzással, megszabadul felesleges kilóitól, rendbehozza szívügyeit, és mindezekről naplót vezet.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS