2019. január 18. péntekPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Golden Globe: hollywoodi önszeretgetés

hírösszefoglaló 2010. január 18. 17:01, utolsó frissítés: 2010. január 19. 10:01

Az Arany Glóbuszok osztogatása elsősorban a nézettségről szól, Hollywood pedig szemellenzőssé válik, mondják a legnagyobb angol nyelvű lapok filmes szakértői.A Glóbuszok populista hajlamot mutatnak – állapította meg a Variety, az egyik legelismertebb amerikai filmes szaklap a tegnap esti Golden Globe-díjátadóról szóló cikk címében. Igaz, ezt az egy állítást leszámítva egyáltalán nem kommentálták a hollywoodi külföldi újságírókat tömörítő szervezet (HFPA) döntéseit, akik James Cameron Avatarjának ítélték oda a legjobb film és a legjobb rendező díját is.

>> A Golden Globe díjazottjai >>

Jason Reitman, az Up in the Air rendezője.
<br />
A film a legjobb forgatókönyvért járó
<br />
díjat kapta meg

A film a legjobb forgatókönyvért járó
díjat kapta meg" >Jason Reitman, az Up in the Air rendezője.
A film a legjobb forgatókönyvért járó
díjat kapta meg
A The New York Times hivatalos filmes blogja, a The Carpetbagger (kb. a vörös szőnyeg kalandora) szerzője, Melena Ryzik már nem volt ennyire visszafogott. “Az Avatart újabban Törpökkel táncoló helyett úgy fordítják, Kék embereket látok” - kezdte el az idei nagy nyertes Oscar-esélyeiről szóló bejegyézést. Csak hogy azzal folytassa, valószínűleg senki nem lepődött meg azon, hogy a kritikusok kedvenc idei filmjeit – a The Hurt Lockert és az Up in the Airt – a Glóbuszok osztogatásánál szinte teljesen figyelmen kívül hagyták.

“A HFPA tagjai, akik a Glóbuszokat kiosztják, úgymond újságírók, de nem kritikusok. Nyíltan felvállalják, hogy több sztárt szeretnének a Beverly Hilton báltermében látni, mint ahány az Oscar-díjátadóra elmegy a Kodak Színházba, és


idén különösen a televíziós nézettségre hajtottak” –

írta. És beszámolt arról is, hogy amikor Philip Berket, a HFPA elnökét kérdezte arról, mit fog csinálni a díjátadás utáni reggelen, Berk azt válaszolta: "Lecsekkolom a nézettséget".

Rosszmájúan hozzátette azt is, hogy néhány olyan játékosnak, aki elbízta magát a Golden Globe-díjakkal kapcsolatban, újra kell gondolnia a stratégiáját: többek között a Nine című musicalt gyártó The Weinstein Company-nek. Az évad várva várt drámái helyett (hogyan teljesít egy aktuális, kifinomult dráma: az Up in the Air a klasszikus, high-tech behemóttal, az Avatarral szemben vagy mi történik, ha volt házastársak, azaz Kathryn Bigelow és James Cameron versenyeznek a legjobb rendező díjáért) inkább az lesz a kérdés, mennyi na'vi nyelven elmondott beszédet kell még hallanunk.

James Cameron ugyanis többek között na'vi (az Avatar kék emberei által beszélt) nyelven is megszólalt köszönőbeszédében, ami azonban nem csak emiatt keltette fel az újságírók figyelmét. A nagy-britanniai The Guardian szerkesztője, Xan Brooks szerint Az Avatar önmagát vállon veregető nyeresége elhomályosítja az Arany Glóbuszok fényét – és ez még csak a cím. “Az, hogy James Cameron Avatarja beseperte az idei díjakat, nem a populizmus győzelme, hanem

Hollywood növekvő szemellenzőinek jele” –

fogalmazott az újságíró. Majd azzal folytatta, hogy ha a milliomos hollywoodi hírességek kételkedtek volna abban, hogy mennyire csodálatos emberek, a díjátadó garantáltan megerősítette őket ebben.

James Cameron
<br />
<i>(Fotók: IMDb)</i>James Cameron
(Fotók: IMDb)
James Cameron ugyanis biztosította az egybegyűlteket arról, hogy “nekünk van a legjobb munkánk a világon”, majd azzal folytatta: “hajrá nektek!”. “Hollywood köszönetet mondott Hollywoodnak, miközben a világ többi része a képernyő másik feléről pislogott. Észrevennék, ha csatornát váltanánk?” - tette fel a költői kérdést Brooks.

A The Guardian újságírója szerint az Avatar sikere most már garantált az Oscar-díjátadón – bár a többi szakértőhöz hasonlóan ő is hozzátette, hogy az utóbbi években a Glóbuszok nem működtek annyira biztos Oscar-előrejelzésként, mint eddig. “Remélem, a filmakadémia jelölései más irányt követnek, és más díjazott-gárdát produkálnak (a Bright Star, a The Hurt Locker, az A Single Man és az A Serious Man erősen alulképviseltek voltak mindeddig) – fogalmazott Brooks. – Bármit, tényleg, csak elkerülhessünk még egy James Cameron-féle önszeretgetést.”

De a megduplázott, azaz öt helyesről tíz helyesre bővített Oscar-jelöltlista tekintetében még a Variety sem igazán mer jósolgatni. A szaklap ugyanakkora esélyt lát arra, hogy az Avatar mellett más közönségkedvencek (például a District 9 vagy a legújabb Star Trek-film) kerüljenek be a plusz helyekre, mint arra, hogy Brooks valamelyik kevesebb bevételt hozó kedvence járjon jól.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS