2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Legfeljebb középszerű lett a Székelyföld reklámszpot

szerk. 2010. február 12. 16:06, utolsó frissítés: 2010. február 14. 18:51

A Dunán fut a Hargita megyei tanács által támogatott Székelyföld promó. Nem árt, de nem is használ.


Ami jó.

Minthogy nálunk már az is pozitívum, ha valaki gondol valamire, és azt végig is viszi, ez a reklámklip máris pozitívumnak számít. Vannak benne képek, hangok, üzenet, logó, szlogen. Azok, akik csinálták, már néztek ilyen filmecskéket. Pozitív az is, hogy a kreatív csapat megpróbált valamilyen üzenetet is megfogalmazni. A legpozitívabb mégis az, hogy a fetisizált sztereotípiák nem jelennek meg az alkotásban. Egyféle modernizálódó Székelyföldet üzen, ami alapvetően szimpi és előremutató. Most tél van, tehát a téli Székelyföldet kell eladni – jó gondolat, így kell ezt.Ami nem jó.

A reklámklip legfőbb hibája, hogy nem reklámklip. Miért? Mert semmilyen olyan mechanizmust nem tud elindítani, ami miatt hatékony tudna lenni. Miért?

Nem tiszta, mi a megszólított célközönség. A Duna nézői? Ők nem mi vagyunk? (Máraki.) A magyarországiak? Azon belül kik, melyik szegmens? Ki az, aki a klip láttán máris a Székelyföldre kívánja magát? A nagyik, akiknek a hangsáv szól, ritkán snowboardoznak. A fiatalokat, akik snowboardoznak, lehűti a hangsáv.

Mert melyik az a vágy vagy szükséglet, amit Székelyföld fel tud korbácsolni és ki tud elégíteni, mondjuk jobban, mint Ausztria? A két behavazott kopjafa (amit épp csak bevillantanak, mintha igazából szégyellnék) és a medve (a Discovery Channel vagy az Animal Planet felvételein valahogy érdekesebb állatnak tűnik) így nem elég meggyőzőek, a székelyekről meg semmit sem tudunk meg.

Műfaji sajátosság, hogy a sikerült turisztikai imázs klipekben álomszerű képeket látunk, amelyek a felkeltett vágyak kielégítését kínálják. Azt az érzetet keltik benned, hogy erről nem szabad lemaradnod. Részt akarsz venni a varázsban, oda kívánod magad. Sőt, olykor az az üzenet: eljössz ide, más emberként mész haza. Ehhez olykor 2-3 mesteri kép is elegendő.

A cél nem az, hogy mindent felsoroljon, amit ott csinálni lehet, hanem hogy kiemeljen egy olyan elemet, aminek köszönhetően az ember kíváncsi lesz erre az új univerzumra, amely felsejlett előtte, és amelynek egy darabkája ennyire érdekes.

Egy jó turisztikai imázs klip egy kerek univerzumot kínál fel. Ehhez képest ez a klip egy darabos dogmafilm. A turista nem látja önmagát a képekben, és nem is látja vágyainak kiélési lehetőségét. Ami a potenciális turistának fel van ajánlva, vágási hibákkal teli, szaggatott, széteső képsor bajuszos jakuzzis székely nénikkel. Mert a klip nem csak a vízió, hanem a vágási vizsgán is megbukik. Az első kopjafás kép el van kapva, és nincs vizuális logikája, kreszcsendója a dolgok egymás utánjának. A hanghoz képest olykor kicsit lemarad a kép, stb. Öncélú pörgés van, hogy tudniillik minden legyen benne – akár egy kis reklám valamelyik lokális tévében, öt évvel ezelőttről.

A script a lelkes dilettáns fajtából való, nagyon sok szövegeléssel. Sok szövegnek pedig nincs helye egy hasonló alkotásban (látszik, hogy politikusok voltak a megrendelők), főleg akkor nem, ha a képen ugyanaz látszik, mint ami a szövegben is elhangzik - ezt hívják redundanciának.

Ami viszont tényleg kínos, hogy az egy percben két helyen is butaságok hangzanak el:

Állítás: “Akár egy óra alatt is ideutazhat repülővel”. A képen hargitai sízők. Egy ilyen sípálya nem közelíthető meg mondjuk Budapestről egy óra alatt. (Vásárhely igen, de ehhez még hozzá kell adni 2-3 óra autós utat). Állítás: “Nálunk korcsolyázhat fedett jégcsarnokokban”. A képen fedetlen jégpálya sötétben, és amúgy is, Székelyföld nincs ragyásig fedett korcsolyapályákkal.

Konfúz a szlogen is. Székelyföld - Itt a legjobb Erdélyben. Ez azt jelenti, hogy ha már valaki Erdélybe jön, menjen inkább Székelyföldre? Azon túl, hogy olykor Erdélyben is zavar van a tekintetben, hogy mi számít Erdélynek, és mi Székelyföldnek, nem nagyon fair ez a szlogen.

Összegezve: elsőnek nem rossz, de legközelebb bízzátok profikra.


UPDATE: a film készítője figyelmeztetett, hogy jelenleg a Duna televízión nem az általunk bemutatott film fut, hanem egy rövidebb, újravágott verzió, vagyis ez:
Kedvenc turisztikai imázs klippjeink

Törökország
Bulgária

Thaiföld
Ausztrália

Quatar
Barcelona
Olaszország
Szlovákia
Csehország
UPDATE: A kommentekben szó volt ezekről is, ezért beraktuk őket:UPDATE: Szakáts István remix


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS