2018. december 18. keddAuguszta
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tolószék a táncparketten Kolozsváron

Fülöp Noémi 2010. február 23. 10:07, utolsó frissítés: 2010. március 04. 13:54

Az integrált tánc azt jelenti, a fogyatékos együtt táncol a fogyaték nélkülivel – ilyen tánccsoport eddig nem létezett Romániában.A táncosok öten vannak, mezítláb, pontosabban négyen mezítláb, az ötödik magassarkú cipőben: ő Laura Jones, aki tolószékben ül, a szőke srác, Chris Pavia pedig Down-kóros – bár ez csak addig tűnik releváns információnak, ameddig az előadásuk magával nem ragad.

Néhány percbe telik, amíg a kolozsvári, bolgár és albán táncosokból és trénerekből álló közönség elcsendesedik, de aztán fokozatosan nő a feszültség a teremben, addig, amíg már szinte tapintható. Az utolsó néhány percben mindenki visszafojtja a lélegzetét, hogy aztán megkönnyebbülten kapkodjon levegő után, amikor az öt alma a földön landol.

Hyeronimus Bosch: Gyönyörök kertjeHyeronimus Bosch: Gyönyörök kertje

Az előadás, amelyből részletet láthattunk, Hyeronimus Bosch Gyönyörök kertje című festményéből inspirálódott. A társulat neve StopGAP, Nagy-Britanniából érkeztek, ők a szigetország legfontosabb integrált tánc társulata. Az integrált jelentése, hogy fogyatékos, illetve fogyaték nélküli tagjai is vannak a társulatnak – ők úgy hívják,


mixed ability, azaz vegyes képességek.

Projektjük neve M.A.D. Theatre (Mixed Ability Dance Theatre), és ezen a héten a Little People Alapítvány, illetve a British Council meghívására Kolozsváron tartanak nemzetközi workshopot. A társulat három trénerrel együtt összesen tizenöt romániai, bolgár és albán táncosnak és koreográfusnak, valamint a meghívott fogyatékos fiataloknak adja tovább tudását.

“Bemelegítéssel kezdjük, aztán ötleteket adunk a résztvevőknek, miből lehet kiindulni egy műhelymunkában, amelyben fogyatékos fiatalok vesznek részt. Trénereket képezünk” - magyarázza Denise Woods, a StopGAP nagyon lelkes, fiatal producere. A társulat célját úgy fogalmazza meg: provokáljuk az előítéleteket.

A StopGAP tagjai évente negyven előadást, 140 workshopot tartanak. Amikor arról kérdezem Denise-t,


mi a legnagyobb kihívás,

amivel egy-egy műhelymunka során találkoznak, szinte gondolkodás nélkül vágja rá: az önbizalom kérdése. “Önbizalom kell ahhoz, hogy megoszd az ötleteidet a többiekkel, hogy kockáztass. A lényeg, hogy együtt dolgozva elérünk valamit, amire egyenként nem lennénk képesek” - teszi hozzá.


Denise a tánc egyetlen műfajába sem tartja teljesen besorolhatónak a társulat stílusát, elmondja, saját mozgásformákat keresnek, improvizációval dolgoznak. “Próbálkozáson, kísérletezésen keresztül tanulnak” - fogalmaz. Az előadásaik zenei világa a rocktól a komolyzenéig terjed, és kimondottan számukra komponált muzsikával dolgoznak.

A műhelymunka szombaton egy konferenciával zárul, ahol a szervezők és a résztvevők arra keresik a választ: hogyan lehetne hasonló, vegyes képességű tánccsoportot létrehozni Kolozsváron, ami egyúttal romániai premiert is jelentene. A kolozsvári iskolák diákjai és tanárai február 26-án 11 órától a Iuliu Hațieganu sportparkban (Sala Polivalentă), a szélesebb közönség pedig február 27-én 17 órától a Paradis Hotel konferenciatermében láthatja a társulat és a workshop résztvevőinek előadását.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS