2019. január 18. péntekPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A magyar grafikus, aki dolgozott az Avataron

kérdezett: Dunai László 2010. március 01. 10:30, utolsó frissítés: 16:19

Interjú Kiss Balázzsal, aki "lighting technical director"-ként 2008 novemberétől dolgozott James Cameron sci-fi-jén, de Ridley Scott és Peter Jackson filmjeiben is több jelenet bevilágításáért volt felelős.Kiss Balázs 1975-ben született. A számítógépes játékok világából érkezett a hollywoodi szuperprodukciók világába, és saját bevallása szerint fiatal kora ellenére mindent elért már, amit szeretett volna.


Mindig is az volt az álmod, hogy menő filmekben dolgozhass?

Kiss Balázs: – Pályafutásom kezdetén komolyan érdekelt a játékfejlesztés. Az 1990-es évek vége felé több játekprogram készítésében vettem részt, ezek közül némely később meg is jelent a világpiacon.


2000 elejére viszont rá kellett jönnöm, hogy ez az iparág már nem tud kielégíteni: több fejlesztési fázist unalmasnak találtam, így elkezdtem érdeklődni először a tévés média (reklámok, főcímek), majd a filmgyártás iránt.


Melyek voltak a karrierred főbb állomásai?

– A 3D Festival-on 2000-ben 3D kép kategóriában elért első helyezésemet említeném először, ami bizonyos szempontból meghatározta az életem. Ezen a rendezvényen állt módomban először találkozni a szakmában már aktívan dolgozókkal, és láttam néhány előadást az éppen aktuális Star Wars vizuális effektjeiről. Ez nagy hatással volt rám, meghatározó pillanatává vált az életemnek.

Emellett megemlíteném azt az évet, amikor szerencsém volt Ridley Scott-tal együtt dolgozni a Kingdom of Heaven című filmen. Ridley Scottot igen nagyra értékelem és tisztelem szakmai munkásságáért és filmjei vizuális gazdagságáért.

Hasonló csúcspont volt az első munkám a Weta Digital-nál a King Kongon 2005-ben, illetve most az Avatar is hasonló mérföldkőnek számít.


Hogyan lehet ebben a szakmában arra a szintre eljutni, ahol te most vagy?

– Legfontosabb a kitartás. Soha nem szabad feladni, amit az ember kitűzött maga elé. Természetesen nem lehet egyből egy Weta vagy egy ILM (Industrial Light and Magic) közelébe kerülni. Először megfelelő szakmai tapasztalat szükséges.

A legtöbb nagy nemzetközi grafikai stúdió elvárja a 3-5 év (néha több) filmes szakmában szerzett tapasztalatot, ezért kisebb munkákkal, kisebb cégeknél kell kezdeni, és onnan feltornázni magad arra a szintre, amit el szeretnél érni. Emellett sokat segít a megfelelő szakmai alázat, a tapasztaltabbaktól való tanulás, a hozzáértők tanácsának megfogadása is.


Mit fed a "lighting technical director" beosztás?

– A lighting technical director felelős az adott digitális jelenetek bevilágításáért. Nagyban tőle függ, hogy az adott jelenet mennyire lesz elethű a vásznon, hogy egy adott szörny, tárgy vagy bármilyen digitális technikával létrehozott szereplő hogyan illeszkedik bele a környezetébe.

Egy jó világítással ugyanis még a gyengébb modelleket, textúrakat is el lehet adni, de ugyanígy, akármilyen magas színvonalú a modell, gyenge világítassal nagyon könnyű lerontani.Azért lehet egy-egy jelenetet kapni egy filmen belül, mert gyorsan be kell fejezni, vagy azért, mert nehéz átlátni egy egész filmet?

– Nem csak egy-egy jelenetet kapunk. Filmtől, a rajta dolgozó emberek számától és a ráfordított időtől függ ez, de általában olyan 15-25 jelenet jut egy grafikusra.

Emllett jelenet és jelenet között is nagy különbség lehet: változó, hogy a jelenet mekkora része készül digitális technikával, mi van forgatva a jelenetben, hogyan kell ezeket integrálni. Rengeteg olyan kérdés, aminek következtében egy adott jelenet elkészítési ideje néhány hónaptól közel egy évig is eltarthat.


Hány jeleneten dolgoztál az Avatarban, és mennyi időt emésztett ez fel?

– Az Avatarban összesen 12 jeleneten dolgoztam személyesen, ezen kívül volt egy jelenetsor, aminek a vezetője voltam. Összesen valamivel több mint egy évet töltöttem el a produkcióban.


Milyen alapanyagból dolgoztál? Mit látsz a számítógép képernyőjén, mikor nekifogsz egy-egy munkának?

– Mi (LTD-k – szerk. megj.) már előre elkészített alapanyagokból dolgozunk. Tehát a különböző digitális modellek már kész vannak, ahogy a kamerabeállítások és az animációk is. Mi a digitális fényeket helyezzük el a jelenetben, és annak a hangulatát próbáljuk a maximálisra hozni a rendező igényeinek megfelelően.

Ha úgy tetszik, a mi monitorunkon ott van az egész jelenet szürke alapfelbontású modellként és amikor elkezdjük kiszámoltatni a jelenetet, akkor már a végleges, a vászonra kerülő képet látjuk magunk előtt.


Hány fős stáb dolgozott az Avatar digitális effektjein?

– A leadás közeledtevel már közel 900 ember dolgozott a filmen csak annál a cégnél, ahol én dolgoztam. Emellett természetesen más stúdiók is be voltak vonva a világ minden sarkából. Összesen több ezer ember dolgozhatott a film elkészítésén.


Hogyan irányította ezt a stábot James Cameron? Találkoztál vele? Milyen hatást tett rád?

James Cameron a munkafolyamat minden részét átlátta, és mindenbe személyesen volt beleszólása. Amikor ellátogatott hozzánk, egyértelműen egy nagyon karizmatikus személyiségnek ismertük meg, aki pontosan tudja, mit akar és mit vár el az embereitől. Egy teljesen kész elképzeléssel rendelkezett mindenről, amit a vásznon szeretne látni.


Az adott filmtől függ, hogy napi hány órát dolgozol a munkálatai alatt? Mi az a maximális idő, ami után azt mondod magadnak, hogy állj, inkább pihenek, mintsem rossz munkát végezzek?

– A filmek leadásának közeledtével majdnem minden esetben megnyúlnak a munkanapok többé-kevésbé. Nagy produkciók esetében ez akár napi 12-14 óra is lehet a hét minden napján, ami értelemszerűen nagyon fárasztó.

Jó kérdés, hogy ez mennyire megy a munka minőségének a rovására. De mivel nagyok az elvárások, nincs más választásunk, mint hogy mindent kihozzunk a jelenetekből, a határidőn belül.


Hogy képzeljük el a munkateredet? Mekkora az iroda, hány emberrel vagy egy térben, hol vannak a számítógépek?

– Új-Zélandon (itt készült az Avatar egy része - szerk.) egy kisebb szobában dolgoztam 5 hasonló beosztásban lévő barátommal együtt. Jobbára cégtől függ, hogy hányan dolgoznak egy irodában, illetve egy helyiségben, anno Londonban a Harry Potter filmeken például közel 100-120 fős irodában dolgoztunk. A számítógépek mindig az aktuálisan legmodernebb asztali gépek (jelen esetben egy 8 processzoros munkaállomás, több 10 giga rammal).Hogyan irányítod a beosztottjaidat? Hogyan adod ád az elképzeléseidet nekik?

– Munkakörömből adódóan mind művészeti, mind technikai tanácsokkal el kell látnom a velem dolgozókat, akiknek száma szintén filmtől és adott jelenetsortól függően pár embertől több tucatig terjedhet.

A napok úgynevezett "dailies"-ekkel kezdődnek, ahol egy előadóteremben megbeszéljük az adott jelenetek állapotát a vizuális effektekért felelős szupervizorral. Itt beszéljük meg azt is, hogy milyen további munkafolyamatokat kell meg elvégezni, hogy a jelenet bemutatható legyen a rendezőnek.


Az '50-es években volt az első 3D-hullám, de most, főleg az Avatarnak köszönhetően, megnőtt az igény a 3D-s filmek iránt. Hogyan látod a filmkészítés jövőjét most?

– Egyértelmű trend, hogy a filmek nagy része ezután 3D formátumban is meg fog jelenni. Ebből is lesznek gyenge konverziók csak azért, hogy még egy bőrt le lehessen húzni egy adott, esetleg nem túl színvonalas filmről, valamint lesznek igényesen, eleve 3D-re tervezett alkotások, mint az Avatar is.

De nem szabad elfelejteni, hogy mindez csak egy eszköz, mint anno a színes film is volt. Segít, hogy a néző beleélje magát a filmbe, de ettől még nem fogják a rossz filmeket hirtelen világszinvonalúvá tenni.


Milyen érzés az, mikor végigmész az utcán, és látod a filmek plakátjait, melyeken dolgoztál? Nem jön, hogy elmondd az embereknek az utcán, hogy dolgoztál ezeken a filmeken?

– Talán pályafutásom elején még foglalkoztam ezzel, mostmár inkább csak a családom, szeretteim és barátaim tudnak a filmekről, amiken dolgozom. Ők viszont mindig ott ülnek, miközben fut a credit list, és keresik a nevem.


Melyik munkádra vagy a legbüszkébb, és melyik rendezővel szeretnél még együttműködni?

– Mindeképpen az Avatarra vagyok a legbüszkébb, de emellett a Kingdom of Heavenben nyújtott munkámmal is elégedett vagyok. Szeretnék még együtt dolgozni Ridley Scott-tal, ha ez lehetséges, de Peter Jackson jövőbeli terveit is érdeklődéssel figyelem.


Most milyen filmen dolgozol?

– Erről sajnos nem nyilatkozhatom egyelőre.


Van-e valamilyen nagy cél a szakmában, amit még el szeretnél érni?

– Lassan úgy érzem, hogy elértem mindent, amit szerettem volna. A jövőben szeretnék több figyelmet fordítani a pihenésre és legfőképp szeretteimre. Talán olyan produkciókban szeretnék részt venni, ahol nem kell nagyon hosszú órákat dolgoznom.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS