2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Márciusban kerül sor a népzene- és néptáncfesztivál második kiadására

2010. március 02. 12:37, utolsó frissítés: 17:26

A Kolozsvári Tavasz szinte egyhetes műsora színvonalas programot biztosít a tradicionális népi kultúrát, s ezen belül hangsúlyosan a népzenét és néptáncot kedvelő közönségnek.


A Kolozsvári Tavasz népzene- és néptáncfesztivál a kolozsvári magyar néptáncegyütteseket támogató civil szervezetek közös rendezvénye, amelyet 2008 márciusa után másodjára szerveznek meg. A szinte egyhetes műsor megpróbál egy színvonalas programot biztosítani a tradicionális népi kultúrát, s ezen belül hangsúlyosan a népzenét és néptáncot kedvelő közönségnek. A fesztivál keretében kerül sor a X. Ifjúsági Néptánctalálkozóra, a Kolozs megyei magyar néptáncegyüttesek találkozójára is.

A Kolozsvári Tavasz népzene- és néptáncfesztivál szervezői a Bogáncs – Zurboló Egyesület, az Ördögtérgye Egyesület és a Szarkaláb Kulturális Egyesület, társszervezői és támogatói a Communitas Alapítvány, Gyalu Község Önkormányzata, a Gyalui RMDSZ, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, a Művelődés Egyesület, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, a Kolozs megyei Népi Alkotások Háza és a Tranzit Alapítvány, médiapartnerei a Kolozsvári Rádió, a Szabadság napilap valamint a Transindex internetes portál.

Március 9. (kedd)

21.00 – A sepsiszentgyörgyi Heveder zenekar népzenekoncertje a Heltai Alapítvány székházában.


22.00 – Heltai Táncház a Heveder és a szamosújvári-székelykeresztúri Harmadik zenekarokkal.

Március 10. (szerda)

17.00 – Az „Álmom szárnyán honvéd voltamgyermekrajz-verseny díjazása a Heltai Alapítvány székházában

18.00 – Aprók tánca és játszóház a Heltai Alapítvány székházában az Ördögtérgye Néptáncegyüttes és a Harmadik zenekar közreműködésével.

20.00 – XXIV. Zurboló Táncfórum a Tranzit Házban. A Zurboló Táncegyüttes és a Bogáncs Néptáncegyüttes előadása, műsoron Amikor a pásztor elvesztette a türelmét és a Tollas Erzsi táncjátékok.

Március 11. (csütörtök)

17.00 – Könyvbemutató és olvasótalálkozó Vadas Zsuzsával, a Nők Lapja újságírójával a Heltai Alapítvány székházában.

20.00 – X. Ifjúsági Néptánctalálkozó a Tranzit Házban. A Bogáncs Néptáncegyüttes és a Zurboló Táncegyüttes előadása, műsoron a Tollas Erzsi és a Postakert táncjátékok.

Március 12. (péntek)

17.00 – X. Ifjúsági Néptánctalálkozó a gyalui Kultúrotthonban. A Kolozs megyei néptáncegyüttesek előadása, fellépnek: az alsó-felsőszentmihályi, a bálványosváraljai Árvalányhaj, a bánffyhunyadi Suhanc, a gyalui Tulipántos, a györgyfalvi, a kalotaszentkirályi Felszeg Gyöngye, a kisbácsi, a magyarlónai, a magyarkapusi, a magyarvistai, a mérai, a széki Kisszalmakalap, a tordaszentlászlói, a türei Gyöngyvirág és a várfalvi Aranyosszék hagyományőrző gyermek- és ifjúsági néptáncegyüttesek, valamint a szamosújvári Kiskaláka, a kolozsvári Kisbogáncs és Apróbogáncs.

20.00 – Kalotaszegi bál a gyalui Kultúrotthonban a mérai-türei Csűrös és a szamosújvári-székelykeresztúri Harmadik zenekarok közreműködésével.

Március 13. (szombat)

11.00 – Ki mit tud? – és Kolozs megyei magyar és magyar tagozatos iskolák műveltségi vetélkedője művelődéstörténeti és néprajzi témákban a Heltai Alapítvány székházában.

16.00 – A Művészeti szakoktatás avagy műkedvelő hagyományőrzés? Helyzetkép a romániai magyar iskolai néptáncoktatásról című műhelytanulmány bemutatása valamint kerekasztal-beszélgetés a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet szervezésében a Heltai Alapítvány székházában.

19.00 – X. Ifjúsági Néptánctalálkozó a Kolozsvári Diákházban. Fellépnek: a gyalui Tulipántos, a széki Szalmakalap és a magyarpalatkai hagyományőrző ifjúsági néptánccsoportok, a dési Aranyeső, a szamosújvári Kaláka, illetve a kolozsvári Bogáncs, Kisbogáncs, Ördögtérgye, Ördögtérgye Utánpótlás, Szarkaláb és Zurboló néptáncegyüttesek.

21.00 – Táncház a Heltai Alapítvány székházában a magyarpalatkai Kodoba és a szamosújvári-székelykeresztúri Harmadik zenekarok közreműködésével.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS