2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozsvári Tavasz: fiatal néptáncosok seregszemléje

Fülöp Noémi 2010. március 15. 15:25, utolsó frissítés: 15:28

Alig fért el a közönség a gyalui kultúrotthonban tartott előadáson, pedig ott nem is lépett fel mind a 26, a találkozón részt vevő néptánccsoport.



Minőség szempontjából a Heveder zenekar koncertjét, mennyiség szemszögéből pedig a Kolozs megyei néptáncegyüttesek gyalui előadását emelte ki a múlt héten zajlott Kolozsvári Tavasz népzene- és néptáncfesztivál csúcspontjaiként Könczei Csongor szervező, a Zurboló néptáncegyüttes vezetője.

Az öt napos rendezvény minden estéje zenés-táncos mulatságot kínált a kolozsváriaknak, de emellett szerveztek gyerekrajz-kiállítást, iskolai vetélkedőt, könyvbemutatót is. A Kolozsvári Tavasz első rendezvénye a sepsiszentgyörgyi Heveder zenekar keddi koncertje volt, akiket Könczei Csongor a legjobb erdélyi táncházzenekarnak nevezett.

Ugyanakkor kiemelte a pénteki gyalui előadást is, ahol 17 Kolozs megyei néptáncegyüttes lépett fel, és a közönség


alig fért el a helyi kultúrotthonban.

De telt ház volt a Bogáncs és a Zurboló néptáncegyüttesek a kolozsvári Tranzit Házban, a 24. Zurboló Táncfórum keretében megszervezett előadásain is. A szombati gálaműsornak viszont nem várt konkurenciája támadt: sokan inkább az ugyanakkor zajló focimeccsre voltak kíváncsiak.

A szombati kerekasztal-beszélgetés, amelynek témája Könczei Csongor Művészeti szakoktatás avagy műkedvelő hagyományőrzés? Helyzetkép a romániai magyar iskolai néptáncoktatásról című műhelytanulmányának bemutatása volt, ugyanakkor érdeklődés hiányában elmaradt. A tanulmány alapját egy olyan kérdőív képezte, amely Pásztor Gabriella oktatási államtitkár révén az ország összes magyar iskolájába eljutott.

A dési Aranyeső néptáncegyüttesA dési Aranyeső néptáncegyüttes




Ördögtérgye UtánpótlásÖrdögtérgye Utánpótlás

Könczei elmondta: az, hogy a román törvénykezés az opcionális tantárgyakkal kapcsolatos döntéseket az iskolák vezetőségre bízza, egyrészt pozitívum, hiszen így lehetőség nyílik néptáncot is oktatni választható tantárgyként. Másrészt negatívum azért, mert így nehezen átláthatóvá válik a “néptáncórák” helyzete. A kérdőívet mindössze tizenöt személy töltötte ki, bár Könczei Csongornak ennél


sokkal több romániai magyar néptáncoktatóról van tudomása.

A visszaküldők többsége pedagógus, azonban közülük csak egyetlenegy személy rendelkezik a budapesti Táncművészeti Főiskolán szerzett, minősített tánctanári képesítéssel.

ZurbolóZurboló


Szalmakalap, SzékSzalmakalap, Szék


“Létezik egy 'régi motoros', táncházas, néptáncegyüttesekben felnövekvő, valamint egy újabb, szintén néptáncegyüttesekben, de már táncképző kurzusokon is kinevelt oktató gárda” - vázolta a helyzetet Könczei Csongor. Hozzátette, annak a folyamatnak, amelynek az első lépése a magyar nyelvű főiskolai táncművészeti képzés elindítása volt idén szeptemberben, Marosvásárhelyen, a következő állomása a táncpedagógus képzés létrehozása kellene legyen.

Hogy nagy szükség van képzett oktatókra és koreográfusokra, az Könczei Csongor számára a Kolozsvári Tavasz eseményein is beigazolódott. “Eleve jó az, hogy működik ennyi hagyományőrző és hagyományápoló műkedvelő táncegyüttes Kolozs megyében: 26 csoport vett részt a 10. Ifjúsági Néptánctalálkozón. Mennyiségileg jól állunk, a minőség még várat magára” - summázta a szervező.

Kaláka, SzamosújvárKaláka, Szamosújvár




A magyarpalatkai néptáncegyüttesA magyarpalatkai néptáncegyüttes


ÖrdögtérgyeÖrdögtérgye


SzarkalábSzarkaláb




BogáncsBogáncs



Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS