2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozsvári Tavasz: fiatal néptáncosok seregszemléje

Fülöp Noémi 2010. március 15. 15:25, utolsó frissítés: 15:28

Alig fért el a közönség a gyalui kultúrotthonban tartott előadáson, pedig ott nem is lépett fel mind a 26, a találkozón részt vevő néptánccsoport.Minőség szempontjából a Heveder zenekar koncertjét, mennyiség szemszögéből pedig a Kolozs megyei néptáncegyüttesek gyalui előadását emelte ki a múlt héten zajlott Kolozsvári Tavasz népzene- és néptáncfesztivál csúcspontjaiként Könczei Csongor szervező, a Zurboló néptáncegyüttes vezetője.

Az öt napos rendezvény minden estéje zenés-táncos mulatságot kínált a kolozsváriaknak, de emellett szerveztek gyerekrajz-kiállítást, iskolai vetélkedőt, könyvbemutatót is. A Kolozsvári Tavasz első rendezvénye a sepsiszentgyörgyi Heveder zenekar keddi koncertje volt, akiket Könczei Csongor a legjobb erdélyi táncházzenekarnak nevezett.

Ugyanakkor kiemelte a pénteki gyalui előadást is, ahol 17 Kolozs megyei néptáncegyüttes lépett fel, és a közönség


alig fért el a helyi kultúrotthonban.

De telt ház volt a Bogáncs és a Zurboló néptáncegyüttesek a kolozsvári Tranzit Házban, a 24. Zurboló Táncfórum keretében megszervezett előadásain is. A szombati gálaműsornak viszont nem várt konkurenciája támadt: sokan inkább az ugyanakkor zajló focimeccsre voltak kíváncsiak.

A szombati kerekasztal-beszélgetés, amelynek témája Könczei Csongor Művészeti szakoktatás avagy műkedvelő hagyományőrzés? Helyzetkép a romániai magyar iskolai néptáncoktatásról című műhelytanulmányának bemutatása volt, ugyanakkor érdeklődés hiányában elmaradt. A tanulmány alapját egy olyan kérdőív képezte, amely Pásztor Gabriella oktatási államtitkár révén az ország összes magyar iskolájába eljutott.


Könczei elmondta: az, hogy a román törvénykezés az opcionális tantárgyakkal kapcsolatos döntéseket az iskolák vezetőségre bízza, egyrészt pozitívum, hiszen így lehetőség nyílik néptáncot is oktatni választható tantárgyként. Másrészt negatívum azért, mert így nehezen átláthatóvá válik a “néptáncórák” helyzete. A kérdőívet mindössze tizenöt személy töltötte ki, bár Könczei Csongornak ennél


sokkal több romániai magyar néptáncoktatóról van tudomása.

A visszaküldők többsége pedagógus, azonban közülük csak egyetlenegy személy rendelkezik a budapesti Táncművészeti Főiskolán szerzett, minősített tánctanári képesítéssel.

“Létezik egy 'régi motoros', táncházas, néptáncegyüttesekben felnövekvő, valamint egy újabb, szintén néptáncegyüttesekben, de már táncképző kurzusokon is kinevelt oktató gárda” - vázolta a helyzetet Könczei Csongor. Hozzátette, annak a folyamatnak, amelynek az első lépése a magyar nyelvű főiskolai táncművészeti képzés elindítása volt idén szeptemberben, Marosvásárhelyen, a következő állomása a táncpedagógus képzés létrehozása kellene legyen.

Hogy nagy szükség van képzett oktatókra és koreográfusokra, az Könczei Csongor számára a Kolozsvári Tavasz eseményein is beigazolódott. “Eleve jó az, hogy működik ennyi hagyományőrző és hagyományápoló műkedvelő táncegyüttes Kolozs megyében: 26 csoport vett részt a 10. Ifjúsági Néptánctalálkozón. Mennyiségileg jól állunk, a minőség még várat magára” - summázta a szervező.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS