2018. október 17. szerdaHedvig
13°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megnyílt az új Korunk stúdiógaléria: találkozási lehetőség

Fülöp Noémi 2010. március 24. 17:30, utolsó frissítés: 2010. március 25. 09:40

A fiatal alkotók becsábítása lesz a feladata Szabó Andrásnak, a galéria kurátorának, akinek kiállítása az intézményt megnyitotta.Ha egy kiállításmegnyitón a közönség jelentős hányada szívesebben ácsorog a kertben, mint a termekben, cseppet sem biztos, hogy a kiállított munkákkal van valami gond. Jelentheti egyszerűen azt is, hogy március első langyosabb napjainak egyike van, amikor egy szépen rendbe tett, csendes kert a szokásosnál is nagyobb vonzerővel bír.

A Korunk székhelye a Rákóczi úton: nyugodt környékA Korunk székhelye a Rákóczi úton: nyugodt környék


Odabent az utolsó simítások zajlanakOdabent az utolsó simítások zajlanak


A közönség még nem érkezett megA közönség még nem érkezett meg

A Korunk stúdiógalériáját új helyszínen: a Rákóczi (Eremia Grigorescu) út 52. szám alatt nyitották meg tegnap este. A két teremben elsőként Szabó András grafikáit láthatja a közönség, aki egyben a galéria kurátora is – igaz, megjegyezte: ezen az estén még


csak képzőművészi minőségében van jelen.

Az új helyiség egyik előnye, hogy egy épületben található a Korunk székhelyével: mint azt Kántor Lajos – aki a hetvenes évektől a Korunk Galéria kiállítássorozatának szervezője volt – megjegyezte, ezzel újra találkozási lehetőség nyílik a képzőművészek, a közönség és a szerkesztőség tagjai között.

A frissen rendbe tett galéria: kicsi, de otthonosA frissen rendbe tett galéria: kicsi, de otthonos


Clasic/GalacticClasic/Galactic


Az első látogatók leragadtak a tavaszi kertnélAz első látogatók leragadtak a tavaszi kertnél

A Korunk Galériát 1973-ban nyitották meg, fénykorát a hetvenes években élte, ám több volt, mint egyszerű kiállítóhelyiség: értelmiségiek találkozóhelyeként is működött. Éppen emiatt a közösségépítő szerep miatt tiltották be a galériát 1986-ban. A rendszerváltás után változatos helyszíneken működött az intézmény, amelynek történetéről két kötet: a Találkozások című antológia és a tavaly megjelent Közösség és művészet is beszámol.

A Korunk Galéria egykori kiállítói közül mára sokan kül- és belföldön is elismert alkotók – Szabó András feladata lesz


a fiatal képzőművészeket a galériába hozni,

fogalmazta meg Kántor Lajos a megnyitón. Hozzátette, az új helyiség megnyitójával azonban nem szűnik meg működni a Brassai utcában található galéria sem.

Szabó András grafikáit elsőként Kudor Duka István festő méltatta, aki arról mesélt, hogyan jutott el az alkotó, hogy különleges formanyelvezetét és különleges technikáját megőrizve beengedje a nézőt saját környezetébe. Cristian Opriş grafikus ugyanakkor azt emelte ki, Szabó András munkái sokszor két véglet között egyensúlyoznak: a távolságtartó irónia és az érzelmi implikáció határán, vagy a hagyományos és a nemzetközi között.

Szabó András, Cristian Opriş és Szilágyi Mátyás főkonzul (balról)Szabó András, Cristian Opriş és Szilágyi Mátyás főkonzul (balról)


Balázs Imre József, a Korunk főszerkesztője, Kántor Lajos és Kudor Duka István 
<br />
(balról)Balázs Imre József, a Korunk főszerkesztője, Kántor Lajos és Kudor Duka István
(balról)

A kettősségre utal egyébként a kiállítás címe is: Clasic/Galactic. “Emberi nyomtatógépnek tekintem magamat: mivel nincs megfelelő méretű nyomdám, kénytelen vagyok magam létrehozni a képeket” - fogalmazta meg Szabó András, hozzáfűzve, az alkotások érzelmi világát tartja elsődlegesnek a méltatók által többször is említett, sajátos technikával szemben.

A megnyitó végül csendes kerti partivá alakult A megnyitó végül csendes kerti partivá alakult

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS