2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Néprajzi gyűjtőkörúton járnak az Ördögtérgyések

2010. március 26. 14:09, utolsó frissítés: 2010. március 27. 13:40

Az idős helybeliektől sajátítják el a népi hagyományokat a programban résztvevő fiatalok.


Norvégia, Lichtenstein és Izland kormányainak támogatásával folytatnak néprajzi gyűjtőmunkát Erdélyben a kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttes tagjai. A fiatalok felkutatnak néhány, néprajzi szempontból fontos területet, majd az összegyűjtött anyagot felhasználják előadásukban.

A Hagyományainkért – program az erdélyi népi kultúra felkutatására és terjesztésére című projekt első felében az együttes tagjai Szilágysámsonba, Melegföldvárra, Bánlakára, Gyimesközéplokra és Kissolymosra szerveznek gyűjtőutakat. Ezen a hétvégén, március 27-28-án a mezőségi Melegföldvár fogadja be az Ördögtérgyéseket.

A Európai Gazdasági Térség Finanszírozási Mechanizmusa által támogatott programban részt vevő mintegy százötven fiatalnak


lehetősége nyílik a helybeliekkel való megismerkedésre.Alkalmuk lesz együtt táncolni, énekelni azokkal az idős falusiakkal, akik még szüleiktől, nagyszüleiktől sajátították el a táncmotívumokat, énekeket.


Így maradandó élményeket szereznek, miközben felfedezik és elsajátítják a falu által megőrzött néphagyományokat. Közben a helyiekben is erősödik a tudat, hogy kultúrájuk olyan érték, amelyet meg kell őrizni és tovább kell adni a fiatalabb nemzedékek számára.

A program résztvevői februárban látogatták meg a máig gazdag táncos hagyományokkal rendelkező Szilágysámsont, ahol néptánccsoport is működik. "A délutáni gyűjtés után, a bálban vettem a bátorságot és felkértem Pista bácsit táncolni..." - mesélte Kinga, aki már ötödik éve Ördögtérgyés, egy éve a lányok tánckarvezetője. "Pista bácsi már


több, mit hetven éves, de nem kell félteni.

Szívesen tancolt velem, körbetáncoltuk az egész termet. Megforgatott jól, oda-vissza, bár úgy gondolta, hogy a pörgés nem megy annyira jól. A nézelődő emberek viccesen, bár kicsit irigykedve szóltak oda, hogy bezzeg milyen jó dolga van Pista bácsinak, ilyen fiatal leányokkal tancol" - emlékezett vissza.

Szilágysámsonban megismerkedtek a falu utolsó bokrétakészítőjével, a 76 éves Kis-Juhász Ilonával is. "Régen minden leány maga készítette az udvarlójának a bokrétát. Az unokáink már nem tudják, hogy kell" - mesélte Ilona néni, és megmutatta, miként készíti drótból, színes papírból, anyagból a díszes kalapdíszt. Unokája, Tímea fogadkozik, hogy megtanulja a bokrétakészítést és megtanítja a falu többi leányának is.

"Azért dolgozunk, hogy minél több fiatal tapasztaljon meg ezekhez hasonló élményeket. Az Ördögtérgye Néptáncegyüttes tagjainak mindig az idős falusi emberek jelentették a példát, legyen szó a tánc minél alaposabb elsajátításáról, vagy az emberségről" - mondta Lovász Piroska, a Hagyományaink program vezetője.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS