2018. július 17. keddEndre
25°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hogyan neveld a sárkányodat?

Fülöp Noémi 2010. április 09. 11:18, utolsó frissítés: 11:18

A sárkányok utálják az angolnát, egy bizonyos fajta fűtől beszívnak, az állvakarástól transzba esnek, és sosem elég belőlük.A kezdet mindig ijesztő, a vég mindig szomorú, de igazából azért érdemes élni, ami középen van – Sandra Bullock szövege a Hope Floats (Majd elválik) című, amúgy nem túl emlékezetes romantikus komédiából tökéletesen ráillik a How To Train Your Dragon (Hogyan neveld a sárkányodat) című legújabb, 3D-s Dreamworks-animációra.

Még jóformán el sem kezdődött a film, és máris egy zajos csatajelenet kellős közepében találjuk magunkat. Persze, tisztában vagyok vele, hogy sokak számára ez adja a filmek sava-borsát, engem viszont egyszerűen fáraszt a csihipuhi – bevallom, a Mátrix óta nem láttam egyetlen bunyót sem, amelyikből akár egyetlen mozdulatra is emlékeznék.

Toothless neve onnan ered, hogy behúzza a fogait, amikor nincs szüksége rájukToothless neve onnan ered, hogy behúzza a fogait, amikor nincs szüksége rájuk

Arról nem is beszélve, hogy egy annyira sok helyről ismerős szitut vázolnak itt nekünk, hogy az már szinte fáj. Apa és fia egymás szöges ellentétei, a kissrác, Hiccup (Csuklás) ráadásul kilóg a falu teljes közösségéből: itt mindenki egy Chuck Norris, ő meg egy kétbalkezes szerencsétlen – persze


azért a végén ő fogja megmenteni a világot.

Van persze szép szőke amazon is a szereposztásban, akibe Hiccup reménytelenül szerelmes, illetve néhány vele egykorú gyerek, akik kiközösítik, amiért nem olyan, mint ők. Az egyetlen csavar az, hogy a szereplők vikingek, de ez távolról sem elég. Hol vannak a szelíd sárkányok?

Ahogy Toothless (Fogatlan) megjelenik a vásznon, az összes többi szereplő elhalványul mellette, legfeljebb a többi sárkánynak jut még egy kevés a rivaldafényből. A Night Fury nem beszél, ám pusztán a szemeiből is ki lehet olvasni az egyéniségét, a mozgása pedig lebilincselően állatszerű – leginkább talán egy macskára emlékeztet. És odafigyeltek arra is, hogy végig megtartsák az egyensúlyt a barátságos és ijesztő között.

Ha két Terrible Terror kerül egy helyre, azonnal kötekedni kezdenekHa két Terrible Terror kerül egy helyre, azonnal kötekedni kezdenek

A film legszebb jelenetei azok, ahol Hiccup és Toothless ismerkednek, némi nyers hal segítségével. A leglátványosabbak pedig, ahol a sárkány és lovasa légi akrobatamutatványokat hajtanak végre. Aztán ott van az összes többi sárkány: az apró és könnyen szelídíthető Terrible Terror, a leginkább varangyosbékára hasonlító Gronckle, vagy az egyik fejével gázt fújó, a másikkal tüzet adó Hideous Zipplerback.

Bár kiderül a sárkányokról, hogy utálják az angolnát, egy bizonyos fajta fűtől betépnek, és transzba esnek, ha az állukat vakarják, nekem jöhetne


legalább még egyszer ennyi a sárkányos jelenetekből.

Viszont közben ki kell derülnie annak is, hogyan próbálja Hiccup sikertelenül meggyőzni a vikingeket, hogy a sárkányokat nem muszáj megölni, lehet velük barátkozni is.

“Minden, amit eddig tudtunk róluk, hamis” - sóhajt fel a srác, miközben egy Terrible Terror dorombolva összegömbölyödik az oldalánál. A vikingek azonban harcos népek, a sérülésekre csak legyintenek egyet: it's an occupational hazard, vagyis szakmai ártalom, mondják. A filmet lezáró óriási csata elkerülhetetlen, több szempontból is.

A Hideous Zippleback úgy vonható ki forgalomból, ha az ember vitát szít a két fej 
<br />
közöttA Hideous Zippleback úgy vonható ki forgalomból, ha az ember vitát szít a két fej
között

Elvégre hogy is zárulhatna másképp egy hollywoodi gyerek/kalandfilm, mint egy jó hosszú és kiadós bunyóval? És nem lehetett kihagyni a főhős majdnem-halálát, aztán felébredését sem (ami kizárólag a többi szereplő számára meglepő) – igaz, ezen a ponton bevittek még egy csavart, aminek csak örvendeni lehet.

Vagyis, lásd a cikk elejét: az eleje ijesztően közhelyes, a vége pedig akkor is szomorú, ha tulajdonképpen happy end. De a közepe viszi az egészet, Toothless-ért és a haverjaiért érdemes megnézni ezt a filmet – főleg, hogy kevés indokoltabb felhasználást lehetne kitalálni a CGI számára, mint egy sárkány életre keltése.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS