2018. október 22. hétfőElőd
15°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolbásztól a sziklamászásig: Székelyföld Napok ajánló

Fülöp Noémi 2010. május 13. 13:50, utolsó frissítés: 21:31

Ha végképp elveszettnek érzed magad a ma kezdődő Székelyföld Napok programkínálatában, itt van tíz rendezvény, amit kár kihagyni.A három székelyföldi megye először gyűjti össze a különálló tavaszi rendezvényeket egyetlen, regionális szintű programsorozatba. Az I. Székelyföld Napok ma kezdődik, és május 21-ig tart – bár a legtöbb esemény persze a megyeszékhelyeken zajlik, a többi helység lakossága sem marad ki a jóból.

Az alábbi tíz rendezvény persze csak ízelítő – kimaradt belőle például jó néhány bábszínházi előadás, rock-koncert, kiállítás, könyvbemutató. A teljes programot, valamint az ajánlóban szereplő rendezvények pontos helyszínét, időpontját a szervezők honlapján találod meg.


HARGITA MEGYE


Székelyföld napi szimfonikus hangverseny

A háromszéki Georgius és a Csíki Kamarazenekar rendszeresen tart közös fellépéseket – ezúttal május 20-án a csíkszeredai, május 21-én a sepsiszentgyörgyi közönség hallhatja őket. A Csíki Kamarazenekar 2001-ben, a sepsiszentgyörgyi Georgius kamarazenekar 2003-ban alakult zeneszakos egyetemi hallgatókból, tehetséges pályakezdő fiatalokból és zenetanárokból.

Az évek során számos, nemzetközi szinten elismert zenei személyiséggel működtek együtt, több műsorukból készült televíziós, rádiós és CD-felvétel. A zenekarok célja, hogy a térség olyan intézményeivé váljanak, amelyek biztosítják a szakemberek itthon maradását. A Székelyföld Napokon európai, bécsi klasszikus és magyar remekműveket hallhat a közönség, vezényel: Cristian Oroşanu, a Brassói Filharmónia karmestere.


Székelyföldi családok napja

Bár a cím alapján inkább messzire elszármazott rokonok találkozójára gondolna az ember, a május 15-i, csíksomlyói rendezvény a valóságban számos, a családhoz kötődő problémát feszeget szakemberek segítségével. Hagyományos és modernizálódó család címmel konferenciát szerveznek, majd délután több szakemberrel beszélgethetnek a szülők.

A mozgás- és beszédfejlődéstől a jellegzetes életkori problémákon át a fogyatékos szülők és gyerekek gondjai, a nagycsalád, vagy a gyermekotthonokból kikerülő fiatalok helyzete is szóba kerül. A családok napját az Árvácska és a Mesehetes együttesek koncertje zárja.


Hegymászás a Gyilkos-tónál

A Gyilkos-tó és a Békás-szoros az ország egyik legismertebb és legfontosabb sziklamászó terepe: a múlt század elején próbálta néhány sziklamászó először meghódítani az Oltár-követ. A vidék több alpinista verseny helyszínéül szolgált, május 15-én és 16-án viszont a nagyközönséget várják a tóhoz.

A Gilkos-tó a Cohárddal 
<br />
<i>Fotó: www.outdoorcapital.ro</i>A Gilkos-tó a Cohárddal
Fotó: www.outdoorcapital.ro

Május 15-én mászóparkot rendeznek be a Szent Kristóf kápolna szomszédságában, május 16-án pedig amatőr alpinista versenyt szerveznek a Cohárd szikla környékén. Az első napon a Gyergyói Hegyimentő Szolgálat, a másodikon a Dancurás Hegyimentő Szolgálat ügyel a szikalmászók biztonságára.


Barangolás Székelyföldön Orbán Balázs nyomában

Aki a Székelyföld Napokat ünneplő három megyében nőtt fel, valószínűleg jó néhányszor rápillantott a könyvespolcon Orbán Balázs A Székelyföld leírása című kötetsorozatára. Az enciklopédikus leíráshoz ma is vissza-visszatér az olvasó, Fekete Zsolt fotóművész például a kötetekben látható fotók helyszínét örökíti meg mai formájában. A 19. században élt bárót a legnagyobb székelynek nevezik, Szejkefürdőn székelykapu-sor vezet síremlékéhez, idén pedig halálának 120. évfordulójáról emlékeznek meg.

A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár dokumentációs részlege ebből az alkalomból könyv- és dokumentumfotó-tárlatot állított össze, amelyet a Mikó-várban tekinthet meg a nagyközönség május 18-ától. Székelyudvarhelyen ugyanakkor az Orbán Balázs szemével című fotótáborok anyagából állítanak össze kiállítást Hétköznapok vidámsága címmel, amelyet május 20-ától lehet megtekinteni.


KOVÁSZNA MEGYE

Székelyföldi termék – kiállítás és vásár

A magyarországi Corában megszervezett Székely Hetek kapcsán hiányoltátok a székelyföldi termékeket a romániai bevásárlóközpontok polcairól – a Székelyföldi termék című, kézdivásárhelyi kiállításon és vásáron éppen ezeket a termékeket gyűjtik össze egy helyre. Május 14. és 16. között a Városi Sportcsarnokban a Székelyföldön előállított termékek változatosságát, gazdagságát mutatják be a szervezők.

A kiállításra meghívást kapnak székelyföldi cégek, termelők és kézművesek, ipari vállalkozóktól helyi termelőkig, kézművesektől turisztikai szolgáltatókig. Lesznek többek között péktermékek, tejtermékek, hústermékek, ásványvizek, ruházati cikkek, könyvek, népművészeti tárgyak, bútor, játékok, festmények, hanglemezek.


III. Erdővidéki Középkori és Reneszánsz Napok

Baróton, Vargyason és Olaszteleken május 14. és 16. között a középkor és a reneszánsz korába röpítik vissza a közönséget. A szervezők célja többet nyújtani a puszta bemutatásnál: arra törekednek, hogy a látogatók meg is tapasztalják a korabeli hangulatot. Kiállítások, fegyverbemutató, mesesarok, játszóház, korabeli játékok, mesterségbemutatók, régizene-koncertek szerepelnek a műsoron, valamint a Budapesti Utcaszínház Mátyás király juhásza és Dandin, a megcsúfolt férj című előadásait is megtekinthetik az odalátogatók.


Grafikai Szemle - I. Székelyföldi Grafikai Biennále

Az I. Székelyföldi Grafikai Biennálét valószínűleg sokaknak nem kell már bemutatni. A seregszemlére a szervezők várakozásait is meghaladó mennyiségű alkotás érkezett bel- és külföldről, amelyeket képzőművészekből, szakértőkből álló zsűri bírált el.

A legjobbakat a Székelyföld Napok keretében díjazzák Sepsiszentgyörgyön, május 18-án. Ugyanakkor nyitják meg azt a vándorkiállítást, amelyen a zsűri által kiválasztott 200 alkotás lesz megtekinthető – Sepsiszentgyörgy után Csíkszeredába és Marosvásárhelyre viszik a tárlatot.


VIII. Háromszéki Kolbászparádé – kolbásztöltő verseny

A tavalyi kolbászparádé
<br />
<i>Fotó: www.kolbaszparade.ro</i>A tavalyi kolbászparádé
Fotó: www.kolbaszparade.ro

A kolbászhoz sok nincs, mit hozzáfűzni – aki szereti, ne hagyja ki a sepsiszentgyörgyi kolbászparádét május 15-én. A hagyományos kolbásztöltő versenyen valóságos szurkolótábor lelkesíti a csapatokat, de a rendezvény látványnak sem utolsó: a zsűri a tálalást, az asztalok díszítését is díjazza. A belépő árában a kolbász és a sör is benne foglaltatik – tavaly Elena Udrea is megkóstolta.


MAROS MEGYE

V. Maros Népzene és Néptánc Találkozó

A Maros Művészegyüttes szervezte találkozó május 14-én zajlik Marosvásárhelyen, hazai és határon túli hagyományőrzők és adatközlő néptáncosok részvételével. A mai néptáncegyüttes elődje, az Állami Székely Népi Együttes 1956-ban alakult meg, 134 taggal, amelybe a tánckar mellett zenekar és énekkar is beletartozott.

Maros Művészegyüttes
<br />
<i>Fotó: www.ansamblulmuresul.ro</i>Maros Művészegyüttes
Fotó: www.ansamblulmuresul.ro

Az együttes karmesterei, koreográfusai, énekszólistái országszerte ismert alkotókká váltak: Szalman Lóránt, Birtalan József és Birtalan Judit, Szarvady Gyula, Székely Dénes és Domokos István, Orbán Irma kosztümtervező, Tóth Erzsébet és Széllyes Sándor, Maria Precup, Balogh Dénes, Kerestély László és sokan mások. Jelenleg a Maros Művészegyüttes 13 pár táncossal és öttagú zenekarral működik.


XVI. Gyöngykoszorú Néptáncfesztivál

Erdőcsinádon május 15-én zajlik a Maros megyei néptánccsoportok, valamint a meghívott magyarországi – marcali és soproni – néptáncegyüttesek találkozója. A Gyöngykoszorú fesztiválokat még 1991-ben kezdeményezte az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Maros megyei szervezete, és azóta Maros megye számos településén több mint 80 találkozót szerveztek. A rendezvényeken nem csak táncokkal, de a különböző vidékek viseletével, népi játékaival, szokásaival is megismerkedhet a közönség. A magyarországi meghívottak egy nappal később, május 16-án Marosvásárhelyen is fellépnek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS