2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hóstát: egy közösség lebontott jövője

Fülöp Noémi 2010. május 30. 11:44, utolsó frissítés: 2010. május 31. 14:57

Feleki Károly Hóstát. 1979-1984 című kiállítását tegnap nyitották meg a kolozsvári ClujEst vizuális kutatópontban.


„Öregemberek állnak az udvarok végében, a kerti kapuk rácsának támaszkodva, és nézik, amint a földkotró teherautóra rakja a fekete földet. Kisgyermekek szoktak ilyen rácsodálkozó szemekkel belebámulni a világba. Csakhogy ez mégis más. Ez nem kíváncsiskodás, hanem a tanácstalanság értetlen szemlélődése” - írta 1982-ben Pillich László a Korunk Galériában kiállított fotókról, amelyeken Feleki Károly, a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem tanára, a Fotó-Videó-Számítógépes Képfeldolgozás szak vezetője a Hóstát végnapjait örökítette meg.

A hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején Kolozsvár egyik városnegyedét szinte nyomtalanul eltörölte a föld színéről a Ceauşescu-éra, hogy a helyére gyárak és tömbházak épülhessenek. A történet nem egyedi: Románia számos városában ment végbe hasonló ugyanabban az időszakban. Azonban a Hóstát eltűnése


több az otthonukat elvesztő emberek személyes tragédiájánál.

A városnegyeddel megszűnt létezni egy évszázadok óta létező, szokásaiban, struktúrájában egyedi közösség, egy olyan életforma, amelyre több mint húsz évvel később is nosztalgiával emlékszik vissza a város. A fényképek Hóstát. 1979-1984 címmel tegnaptól a kolozsvári Ecsetgyár kulturális központban működő ClujEst vizuális kutatópont kiállításán tekinthetők meg.
Feleki Károly fotóinak célja nem az, hogy emléket állítsanak a dalárdáknak, Kalandos társaságoknak, műkedvelő csoportoknak. „Amit én próbáltam a fotóimban megjeleníteni, az egy bizonyos embertípus, egy egész közösség, amely abban a pillanatban nem látta a jövőjét” - mondta a fényképész Székely Sebestyén Györgynek, a kiállítás kurátorának a katalógusban is olvasható interjúban.

A kurátor szerint a fényképek fontosságához több tényező is hozzájárul: az egyik, hogy azt a néhány éves pillanatot ragadják meg, amikor a környék városképe és lakóinak életmódja teljesen átalakult. Ugyanakkor ezt az anyagot eddig, ebben a formában nem mutatták be: a Korunk Galériában, 1982-ben csupán nagyon kis méretben voltak láthatóak a fényképek.


„Ennek ellenére nagyon merész vállalkozás volt a kiállítás és az annak alapjául szolgáló kutatás is – tette hozzá Székely Sebestyén György. – A képek nem arra fektetik a hangsúlyt, hogy milyen szép, ahogy épül a szocializmus, hogy megjelennek a csodálatos tömbháznegyedek, hanem azt örökítik meg, hogy

eltűnik egyfajta kultúra, egy életmód, és a helyére valami más kerül –

anélkül, hogy az ott élő közösség problémája megoldódott volna.” A kurátor hozzátette, a kiállítás másik különlegességét a helyszín adja. „Pont itt valósul meg, egy gyárban, ami pont ezeknek az átalakításoknak az eredménye, és az ablakunkból kinézve a Hóstát romjait lehet látni. Van egy nagyon erős, vizuálisan is megragadható kontraszt aközött, ami a hetvenes években történt, és ami jelenleg látható” - magyarázta Székely Sebestyén György.

A kiállítás a Románia átalakulása című, a tervek szerint 10 fotótárlatból álló sorozat része, amely olyan témákat mutat majd be, amelyek egyaránt bírnak művészeti- és dokumentumértékkel. Székely Sebestyén György elmondta, ősszel valószínűleg egy olyan, a '80-as, '90-es években készült szociofotó-sorozat kerül sorra, amely egy vizuálisan átalakuló Erdélyt mutat be. De megtekinthető lesz többek között az első, ismert, összefüggő fotósorozat is Máramarosról, amelyet 1916-ban egy német tiszt fényképezett.


A Hóstát. 1979-1984 című kiállítás megtekinthető ma 11 és 20 óra között az Ecsetgyár Három váltás című rendezvénysorozatának részeként, a továbbiakban pedig minden héten szerdától szombatig 16 és 20 óra között lesz látogatható, egészen június végéig. A kiállítás támogatói a Communitas Alapítvány és az AluKönigStahl.

A kiállítás anyagából a cikkben felhasznált fotográfiákért köszönet Feleki Károlynak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS