2018. október 20. szombatVendel
15°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ferenczy Botond: rejtőzködő képek

Fülöp Noémi 2010. június 17. 17:10, utolsó frissítés: 18:08

A látvány a gyerekeket is vonzza, a felnőttek viszont rejtett korkép-ábrázolást fedezhetnek fel a kolozsvári Korunk Stúdiógaléria legújabb kiállításán.


A kiállításmegnyitók szokásos, felnőtt közönsége mellett egy óvodai kiscsoportra való gyerek is megismerkedett Ferenczy Botond képregényeket, graffitiket idéző műveivel a kolozsvári Korunk Stúdiógalériában tegnap délután, az Imagine Lost Times című tárlat megnyitóján.

Az egyik kép egyenesen a falra készültAz egyik kép egyenesen a falra készült


A gyerekek azonnal a birtokukba vettékA gyerekek azonnal a birtokukba vették

Miután egy hirtelen zápor miatt a kertből a kiállítóterembe kényszerültek, a legkisebbek hamar birtokukba vették a teret – egyiküket az érdekelte, miért nem lehet levenni a falról az egyik grafikát, másikuk rögtönzött autópályaként vette használatba


a galéria egyik falát beborító festményt.

„Ferenczy Botondot valószínűleg soha nem fogom megismerni, még művein keresztül sem: rejtőzködő, próteuszi alkat, nehéz rajta fogást találni” - fogalmazott Szántai János író, költő, esszéíró megnyitóbeszédében. Hozzátette, műveihez általában az érdekes, elgondolkodtató jelzőket fűzik, ezek azonban nem magukat a munkákat minősítik.

Szabó András, Szántai János és Ferenczy BotondSzabó András, Szántai János és Ferenczy Botond


Képregények, idézőjelbenKépregények, idézőjelben


Rejtett korképet vázolRejtett korképet vázol

Szántai szerint a kortárs képzőművészek két fajtába sorolhatók: egyikük a hagyományos utat követi, kiállításokon mutatkozik be – ez a fajta képzőművész azonban lassan a kihalás szélére sodródik. A másik ugyanakkor nagy túlélő: „akár egy gátlástalan szivacs, magán átszűrve, a férgesét kidobva mutáns outputot mutat fel”, fejtegette az író. Az utóbbi képzőművész Szántai szerint nem kiállítást, hanem beállítást mutat fel – Ferenczy Botond pedig ennek egyik alfaja.

Szabó András, a galéria kurátora szerint a kiállítás mindenféle korosztálynak szól: a színes, vidám látványvilág, a mesefigurák, a fantáziadús jelenetek vonzzák a gyerekeket. „Azonban ugyanakkor Ferenczy Botond olyan


korképet vázol fel rejtve a munkákban,

amit csak a felnőttek tudnak értelmezni” - magyarázta Szabó András. Hozzátette, a galéria kiállításainak sorában az Imagine Lost Times is sajátos színfoltot képvisel.

Felmerült kérdések: mi az a Godzilla?Felmerült kérdések: mi az a Godzilla?


És miért nem lehet levenni a képet a falról?És miért nem lehet levenni a képet a falról?

„Azt próbálom elérni, hogy valamilyen téren mindegyik kiállítás egyedi legyen, minél színesebb legyen a kínálat – Ferenczy Botond teljesen passzol a koncepcióba” - mondta Szabó András. A falra festett képet persze a kiállítás után lemeszelik, ez azonban a kurátor szerint nem zavarja a művészt.

„Boti mindegyik kiállítóteremben szeret festeni a falra, amit később lemeszelnek, a képet azonban megőrzi a fényképanyag és az emlékezet. Akár performensz-szerűségnek is tekinthető: egyszeri kép, amely elmúlik” - fogalmazott Szabó András.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS