2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A tíz legnagyobb európai zenei fesztivál

Fülöp Noémi 2010. július 27. 09:20, utolsó frissítés: 11:36

A Glastonbury vagy az Exit mellett persze a Szigetet is számon tartják a kontinens legnagyobb fesztiváljai között.


Akár a naptárt, akár a legnagyobb zenei fesztiválokat nézve eltelt már a nyár fele – de az sem kutya, ami hátra van. Többek között a Sziget, amiről mi ugyan rég tudjuk, hogy jó, de meglepődtünk azon, hogy mások is tudják: ha arról van szó, hogy hová érdemes menni a nyáron, a budapesti fesztivál szinte minden angol nyelvű felsorolásban szerepel.

A legismertebb európai fesztiválok átlagos időtartama négy nap. A legtöbb helyen nem lehet készpénzzel vásárolni: vagy kártyára töltik fel, vagy zsetonokra váltják át pénzüket a fesztiválozók (a szervezők szerint ez gyorsítja a vásárlást és segíti az eladás számontartását, a résztvevők szerint így garantáltan többet költesz, mert nehezebben tartod számon, mennyi pénzt adtál ki).

Általános az is, hogy sátorozni lehet, bár arra mindenhol figyelmeztetnek, hogy értékes tárgyaidat ne hagyd a sátradban. A sátorhely egyébként nem mindenütt van benne a belépőjegy árában – amit nem árt előre megvásárolni, hiszen a nagy augusztusi fesztiválokra már az összes jegy elfogyott. Az árak átszámolva 450 lejtől 1200 lejig terjednek, ehhez képest a mi Félszigetünk a 240 lejes belépővel kimondottan olcsónak számít.


1. Glastonbury Festival of Contemporary Performing Arts, Nagy-Britannia


Mikor volt: június 23-27.
Mikor lesz legközelebb: 2011. június 22-26.
További infó: http://www.glastonburyfestivals.co.uk/

Az idén negyvenedeik születésnapját ünneplő, 1981 óta jelenlegi nevét viselő Glastonbury sokak szerint a világ legnagyobb zenei fesztiválja, de még a szerényebbek is Európa legnagyobb rendezvényeként emlegetik ebben a kategóriában. Olyan hely, ahol nem a szervezők büszkék arra, ha sikerül leszervezni egy híresebb előadót – hanem a zenészek veszik megtiszteltetésnek, ha meghívják őket.


Átlagosan 170 ezer fős közönség fordul itt meg évente, akik 45 hivatalos színpad, illetve számos ad-hoc vagy vándorló esemény közül válogathatnak. Már a fesztivál teljes neve is jelzi, hogy nem csak zenéről van szó: színház, tánc, cirkusz, kabaré is helyet kap a programban. Idén a legnagyobb sztároknak a U2, Stewie Wonder és a Muse ígérkeztek, azonban a U2 Bono hátsérülése miatt le kellett mondja a fellépést – pedig egy külön dalt is írtak a fesztiválra!

A szervezők végül a Gorillaz-t hívták meg helyettük, de fellépett többek között Snoop Dogg, a Scissor Sisters, Shakira, a Faithless és az Orbital is. A helyszín a két kis falu: Pilton és Pylle között található Worthy Farm, Glastonburytől mintegy 10 kilométerre, ahol a résztvevők nagy többsége sátrakban alszik. A jegy 185 fontba (945 lejbe) került a rendezvény teljes időtartamára, és már lehet regisztrálni a 2011-es belépőkért – nem ritkaság, hogy a fesztiválra egyetlen nap alatt fogyjanak el a jegyek.


2. Roskilde Festival, Dánia
Mikor volt: július 1-4.
Mikor lesz legközelebb: 2011. június 30-július 3.
További infó: http://www.roskilde-festival.dk/

A világ legrégebbi rockfesztiváljainak egyike szintén idén ünnepelte 40. születésnapját: 1971 óta szervezik meg – azonban az évek során többször újjászületett, ami azzal is járt, hogy egyre több zenei műfaj került fel a palettára. A kapukat már négy nappal a hivatalos kezdés előtt megnyitják, és a mínusz-napok alatt dán együttesek szórakoztatják a legelvetemültebb Roskilde-rajongókat.


Idén itt is fellépett a Gorillaz és a Muse, de rajtuk kívül például a The Prodigy, Prince és a Motörhead koncertjén is tombolhatott a közönség. A fellépőket hat színpadon osztják szét, a legnagyobb, a fesztivál logójában is szereplő Orange Stage 60 ezer személy befogadására képes.

A rendezvény helyszíne a Roskilde nevű kisváros, Koppenhágától 35 kilométernyire: aludni itt is sátorban lehet, a két kemping felszerelésébe többek között egy-egy mozi is beletartozik. A belépő 1675 dán koronába (960 lejbe) került a teljes rendezvényre, és korlátozott számban a 2011-es fesztiválra is az idei áron lehet jegyet váltani.


3. Exit Festival, Szerbia
Mikor volt: július 8-11.
További infó: http://eng.exitfest.org/


Az Újvidék városában, a Duna partján, egy 18. századi várban megszervezett fesztivál idén a tizedik születésnapját ünnepelte – annak idején még Slobodan Milosevic kormánya elleni mozgalomként indult, száz napig tartott, és a zenei és képzőművészeti eseményeket aktuális problémákról szóló beszélgetések egészítették ki. Az első Exitnek a szavazás előtti napon lett vége, amikor sikerült leváltani Milosevicet.

Melyik fesztiválon buliznál a legszívesebben?

Mára az Exit kontinens egyik legismertebb zenei rendezvényévé nőtte ki magát, amit 2007-ben elnyerte a legjobb európai fesztivál díját a UK Festival Awards című versenyen. A húsz színpad előtt naponta mintegy 60 ezer látogató fordul meg (ez négy nap alatt mintegy 240 ezer személyt jelent!). Az idei program fénypontjai többek között a The Chemical Brothers, a Faith No More, Missy Elliot, az LCD Soundsystem, Mika, a Placebo, a Röyksopp, David Guetta és a Pendulum voltak.

A koncertek mellett az Exit is számos alternatív programot, többek között beszélgetéseket, workshopokat kínál, és nem hiányzik például a fesztiválmozi sem. A jegyek 11 ezer dinárba (mintegy 450 lejbe) kerültek a fesztivál négy napjára, ebben azonban nem volt benne a szállás: a Duna-parti sátorozás több mint 100 lejnyi összegbe került. Igaz, ezért az összegért akár kilenc napot is lehetett az Exit Village-ben táborozni, ahol többek között a focivébét is lehetett követni.


4. Rock Werchter, Belgium
Mikor volt: július 15-18.
További infó: http://www.rockwerchter.be/

Szintén a veteránok egyike: a rockfesztivált 1974 óta szervezik meg a Leuven melletti Werchter faluban, idén naponta 80 ezer látogató fordult meg a rendezvényen. Bár „csak” két színpadot állítanak fel, a programban idén olyan nevek szerepeltek, mint a Pearl Jam, a Green Day, a Rammstein, a Skunk Anansie, Pink és a Faithless.


Az időpont hagyományosan a belgiumi nyári vakáció első hétvégéje, a jegyek 188 euróba kerülnek, ehhez hozzáadódik a 18 euró a sátorozásért (összesen közel 900 lej). Ezért a pénzért azonban a látogató egy ingyenes oda-vissza vonatjegyet is kap Belgium területén, illetve ingyen használhatja a helyi tömegközlekedést.


5. Festival Internacional de Benicàssim, Spanyolország
Mikor volt: július 15-18.
További infó: http://fiberfib.com/

Benicassim városa félúton található Barcelona és Valencia között, ahol a fesztiválozók egyenesen a tengerben hűsölhetnek, miközben főként alternatív rockot és elektronikus műfajokat hallgathatnak. A városban, amely egykor kalózok és csempészek búvóhelye volt, idén 16. alkalommal szervezték meg a fesztivált. A látogatottság tavaly rekordot döntött: összesen 200 ezren voltak kíváncsiak a zenei kínálatra.


2010-ben a The Prodigy, a Goldfrapp, a Gorillaz, Lily Allen és Ian Brown is fellépett, és emellett filmvetítések, színház, tánc szerepel a programban, külön minifesztiválok formájában. A fesztiváljegy idén 170 euróba (mintegy 730 lejbe) került, ebbe a kilenc nap ingyenes sátorozás is beletartozik – egyébként bár maga a fesztivál négy napig tart, a kísérő rendezvények egy hétig zajlanak.


6. Sziget Fesztivál, Magyarország
Mikor lesz: augusztus 11-16.
További infó: http://www.sziget.hu/fesztival

A külföldi fesztiválajánlók szerint az először 1993-ban megszervezett Sziget rusztikus, csupa élőzene, és csupa pihenést kínáló kocsma, azt pedig a magyarországiak is megerősítik: a rendezvény napközben akár kisgyerekek számára is kínál megfelelő szórakozást. Az utóbbi években átlagosan 350 ezren látogatnak ki az Óbudai-szigetre, ahol a program reggeltől estig tart, és az utcaszínháztól a sporteseményekig terjed.

>> Sziget: ahol a skinhead a rabbival beszélget >>
>> Sziget-dosszié: 43 ezertől a 371 ezerig >>


Idén többek között a Muse, az Iron Maiden, a Gorillaz, az Infected Mushroom, a Kasabian, a Bad Religion, a Shantel & Bucovina Club Orkestar, a Paradise Lost és a Faithless lép fel a fesztiválon. A mínusz egyedik napon (augusztus 9.) a Kispál és a Borz búcsúzik a rajongóitól, 10-én Cseh Tamás emlékkoncertet szerveznek. Mindez sátorhellyel együtt 54 ezer forintba (801 lejbe) kerül.


7. Pukkelpop, Belgium
Mikor lesz: augusztus 19-21.
További infó: http://www.pukkelpop.be/

Az alternatív zenei fesztivál átlagosan 180 ezer látogatót és számos műfajt vonultat fel: rock, pop, elektronikus zene, hip-hop, punk, de még metál is szól a nyolc színpadról. A belgiumi Hasselt városa mellett, Kiewit helységben megszervezett Pukkelpop egy diákszervezet egy napos rendezvényeként indult 1985-ben.


Idén a rendezvény 25. születésnapját ünnepli, többek között a Placebo, az Iron Maiden, a Limp Bizkit, a The Prodigy, a Blink 182, a Pendulum, a Groove Armada, Serj Tankian, és a The Flaming Lips fellépésével. Emellett minden nap humoristák szórakoztatják a közönséget. A rendezvényre 145 euróba (620 lejbe) került egy jegy, amiben a sátorozás ára is benne van – azonban mostanra az összes belépő elfogyott.


8. A Campingflight to Lowlands Paradise, Dánia
Mikor lesz: augusztus 20-22.
További infó: http://www.lowlands.nl/english.php

A több mint 200 eseményt felvonultató program több mint tíz színpadon zajlik, amelyeket a NATO fonetikus ábécéje nyomán neveztek el (ahol az A betű az Alpha, a B a Bravo, a C a Charlie és így tovább). A Lowlands különlegessége, hogy a koncertek intimebb hangulatú, egyúttal az időjárástól is védő sátrakban zajlanak, amelyek éjjel partiarénákká alakulnak (a legnagyobb focipálya-méretű), ahol reggelig folyik a buli.


Idén a fellépők között lesz a Blink 182, a Queens Of The Stone Age, az NOFX, a Placebo és a Massive Attack is. A Lowlands egyike azon fesztiváloknak, ahol színház, utcaszínház, stand-up comedy, szabadtéri mozi, irodalom, képzőművészet kíséri a koncerteket – az első, 1968-as rendezvényen ezeké volt a főszerep. A mai fesztivál pedig a szervezők szerint Glastonbury és a goa-fesztiválok kereszteződése. A jegyek 155 euróba (662 lejbe) kerültek sátorhellyel együtt – de mostanra itt is elfogytak.


9. Reading Festival, Nagy-Britannia
Mikor lesz: augusztus 27-29.
További infó: http://www.readingfestival.com/home/

Ha méreteiben nem is a legnagyobb, a Reading mindenképpen a világ legnagyobb hagyománnyal rendelkező fesztiváljainak egyike. Általában a Leeds fesztivállal közösen emlegetik, hiszen a két helyszín nagyon közel van egymáshoz, az időpontok pedig egybeesnek, így a fellépőknek alkalmuk van ingázni a két rendezvény között.


Az első Reading fesztivált 1961-ben tartották, akkor még jazz-fesztivál volt, de már több ezres közönséget vonzott. Az idei rendezvényen többek között a Guns'n'Roses, a Blink 182, a Queens of the Stone Age, az Arcade Fire és a Cypress Hill is fellép. A fesztiválra már csak szállítással egybekötött napijegyeket lehet kapni, a teljes hétvégére szóló, sátorhelyet is tartalmazó jegy 180 fontba (mintegy 920 lej) került.


10. Electric Picnic, Írország
Mikor lesz: szeptember 3-5.
További infó: http://www.electricpicnic.ie/

A Stradbally faluban megszervezett fesztivál 2004 óta létezik, kissé megtévesztő névvel – ugyanis az elektronikus zene mellett a rock is a rendezvény egyik fő zenei műfajának számít. A koncertek mellett non-stop mozi, masszázzsal és tarotkártya-jóslással csalogató lounge és humorista-sátor is működik a rendezvényen, ahol külön kemping létezik családok számára, és számos gyerekeknek szánt esemény szerepel a programban.


Az Electric Picnic vendége lesz többek között a Massive Attack, az LCD Soundsystem, Imelda May és Booka Shade is. A fesztivált számos szokatlan szabály kíséri: nincsenek napijegyek, és bár a 12 éven aluli gyerekeknek ingyenes a belépés, 13 és 17 év közötti fiatalokat még szüleikkel együtt sem engednek be a rendezvényre. A sátorozás árát is magában foglaló, egész rendezvényre szóló jegy 240 fontba (1200 lej) kerül.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS