2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mit olvas szabadságon Jakab-Benke Nándor?

2010. augusztus 13. 14:57, utolsó frissítés: 17:34

"Aki azt hiszi, hogy a sci-fi a pattanásos kamaszfiúk kiváltsága, az, könyörgöm, tegyen egy próbát ezzel a könyvvel."


Jakab-Benke Nándor, azaz Nándika számos működési területe közül nehéz egy meghatározót kiválasztani: többek között rendez filmet, ír és szerkeszt Filmtettet, tanít újságírói szakon, nagyon sokan pedig a Székely nyelvleckék kapcsán ismerik a nevét.Anthony Burgess: Egy tenyér ha csattan

A zseniális Burgess a világháború utáni angol kisváros életébe csempész némi abszurdot: a férjecske fotografikus (vagy eidetikus, ahogy mostanában mondják) memóriája segítségével hatalmas összegeket nyer, s a nejjel Amerikába mennek. Regény arról, hogy a pénz boldogít-e, egy rettentően átlagos angol feleség szemszögéből.

Hatalmas szatíra, de ugyanakkor a krimi műfajával is játszik. Vagy inkább rájátszik. Azt nem értem, hogy a francba nem filmesítették még meg (a válasz egy másik, szintén Burgess-műben, az Enderby-tetralógiában van elásva). Ja, és olvasmányos, tehát mehet vonaton, tengerparton, záporban és dögmelegben.Stanislaw Lem: Kiberiáda


Bevallom, ezt a tavaly nyáron olvastam utoljára, az erdő szélén, egy függőágyban. Annyira sziporkázik ez a nagyszerű lengyel (és annyira tele van jó nyelvi leleményekkel a fordítás, curtesy of Murányi Beátrix), hogy teljesen elvonja a figyelmedet az állandóan támadó szúnyogokról és cseszlékről.

Robotokról, nemcsak robotoknak: aki azt hiszi, hogy a sci-fi a pattanásos kamaszfiúk kiváltsága, az, könyörgöm, tegyen egy próbát ezzel a könyvvel. S ami még ennél is jobb, a huncut szólamok mögött játékosan ugyan, de ott van a lemi filozófia is, emberről, technológiáról, világról.


Philip K. Dick: Kizökkent idő

Na, már megint egy sci-fi. Pedig nyáron tényleg jó sci-fit olvasni, mert ha túl nyomasztónak tűnik, akkor még mindig ki lehet menni a napra. Ha éppen nem esik. Nem akarok spoileres lenni: ez is egy megfilmesítésre váró történet egy alternatív(?) jövőről(?), a valóság illékony természetéről festett, kétségbeesett dick-i disztópia, aki már látott belőle/tőle adaptált filmet, az sejti, miről van szó. Na, a szöveg meg még sűrűbb, még izgalmasabb, egy regény egy délután magunkévá tehető. Csak ne a regény tegyen minket a magáévá.


Továbbá

A Plai cu boi régi és új folyama egyaránt olvasmányos. Kicsit meg kell erőltetni a romántudást (nem volt egyszerű nekem, hidd el), de megéri. Politika, maró balkáni gúny és lightos irodalomelmélet egymás mellett, pucér nők fotóival tarkítva. Tökéletes.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS