2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jackie Chan, a törökverõ

Gy. A. Gy. A. 2002. november 29. 17:12, utolsó frissítés: 16:57

Hong kongi viszonyok között óriási költségvetésbõl készült film, amiben egyetlen Jackie Chan rajongó sem fog csalódni. A 47 éves bunyós-sztár a maga kedves, poénos stílusában ismét elver mindenkit, és még a csador is jól áll neki.

A Jackie Chan filmeknek minden bizonnyal megvan a maga törzsközönsége -- alkati kérdésrõl lehet szó --, akárcsak pl. a westernfilmeknek. Azért említem ezt, mert emlékezetes élmény maradt egyik gyerekkori szomszédunk, aki szombat és vasárnap délutánonként rendszerint átjött, hogy osztozzunk a western-filmnézés örömeiben -- amire a mi családunk valahogy teljességgel immúnisnak bizonyult. Lehet tudni, hogy Chan legújabb filmjére, ki fog elmenni, és ki nem. De aki csak úgy betévedne, azoknak talán érdemes felkészülni...

Figyelj, picim, ha ezt megússzuk, kimosod a pólómat!Figyelj, picim, ha ezt megússzuk, kimosod a pólómat!

A 2001-ben forgatott The Accidental Spy-ban Chan látszólag arra tett kísérletet, hogy az ázsiai és a nyugati rajongók eltérõ igényeit egyaránt kielégítse. Korábbi hong kongi filmjeiben megpróbálta -- a látványosabb akciók kárára -- a történetre fektetni a hangsúlyt. Az 1999-es Gorgeous címû romantikus komédiájában például csak fûszerként volt jelen a verekedés. Ilyen értelemben ez a filmje visszatérés a tipikus akció-kalandfilmekhez, amelyek Jackie Chan hírnevét tulajdonképpen megalapozták -- és a nyugati nézõk számára is fogyaszthatóbbak. A hong kongi filmgyártásban magasnak számító, 17-25 milliós költségvetésû film esetében, csak a hazai mozilátogatók meggyõzésére 3,8 milliót fordítottak.

Talán fontos megemlíteni, hogy a forgatókönyvíró Ivy Ho korábban a drámai jellemábrázolásra nagyobb hangsúlyt fektetõ alkotásoknál dolgozott, így -- bár túl sok pszichológiai mélységet ne várjunk el a filmtõl -- a karakterek mégis mintha életszerûbbek lennének, mint Chan korábbi filmjeiben. Na, nem sokkal.

Pedig nincs is szőke a filmben...Pedig nincs is szőke a filmben...
A cselekmény jó része Törökországban játszódik, a felvételek tavaly nyáron készültek Isztambulban. A török és kínai maffia nagytételben ritkítja egymást, miközben Chanról kiderül, hogy koreai (mi akár el is hisszük), apja pedig titkosügynök volt. Aztán meg egy-két dolgot meg kell szerezni, egy-két embert megmenteni.

És Jackie Chan ezúttal sem hazudtolta meg, de nem is múlta felül semmiben önmagát. A jól megszokott stílusban, kicsit megjátszva az idétlenkedõt, ismét elpáhol mindenkit, faji hovatartozásra való tekintet nélkül. De továbbra is távol áll tõle minden öncélú agresszió, gondosan ügyel rá, hogy ne nyomorítson meg senkit: áldozatai rendszerint a saját lábukon távoznak. Amolyan kung-fus Mac Gywer-ként mindent felhasznál a verekedéshez, ami a keze, a lába, vagy egyéb testrésze ügyébe kerül.

És ez az a pont, ahol tanulhatunk tõle. Mert sokunknak nem jutna eszébe, hogy mi mindenre lehet felhasználni a kórházi infrastruktúrát, ha például egy kórteremben hirtelen megtámad minket valaki. A törökfürdõben, egy száll törölközõben sincs elveszve az ember, még ha csúszós is a talaj, és hatalmasak a török janicsárok. Egy kis forró víz, egy kis hab, és futhatunk tovább meztelenül a bazárba. Az eszközhasználat valóban ötletes, és nem igaz, hogy nem lehet rajta nevetni.

Szökés a török-fürdõbõl: szerencsére nem lentről fúj a szélSzökés a török-fürdõbõl: szerencsére nem lentről fúj a szél

Az akciójelentek ennél jóval sablonosabbak, megvan a kötelezõ autós üldözés, szembejövõ kamionnal, szûk utcákkal, rengeteg gyümölcs-állvánnyal és targoncával. És persze van tetõrõl-tetõre való ugrálás, égõ tartálykocsi, helikopter kötélhágcsóval, és magas híd, ahonnan látványosat lehet zuhanni. A stáb a legnagyobb pusztítást Isztambulban végzi, de még ezelõtt, ahogy illik, Hong Kong-ban is megrongálnak egy-két felhõkarcolót. A közhelyes szituációk ellenére az akciójelenetek kellõen jól ütemezettek ahhoz, hogy a figyelmünket ne hagyják túlságosan ellankadni.

A helyszínválasztás valóban megérte, kellemesen atmoszféra-teremtõk az isztambuli képek. Sajnos a turisztikai látványosságokra lett kiélezve a forgatás: török-fürdõ, bazár és táncoló dervisek. Külön dicséret illeti azonban Jackie Chan-t, mert képes -- minden hithû török nõt megszégyenítõ ügyességgel -- másodpercek alatt csadort improvizálni magára.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS