2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mit olvas szabadságon Papp Attila Zsolt?

2010. augusztus 20. 09:54, utolsó frissítés: 09:58

A költő, publicista krimit, sci-fit és kolumbiai kalandregényt ajánl egy üveg jéghideg sör mellé.


Ha nyár, akkor krimi: alig van jobb foglalatosság annál, mint hátradőlni egy árnyékos sarokban, egy üveg jéghideg sörrel, és fellapozni egy jó detektívregényt. Külön öröm, ha magyar szerző művéről van szó:


Kondor Vilmos könyvei a hard boiled detektívirodalom gyöngyszemei;

a műfaj kedvelői eddig a Budapest Noir, majd a Bűnös Budapest című regényeknek örvendhettek, most pedig itt van A budapesti kém. Mint címéből is sejthető, kémregényről van szó, melynek főhőse – továbbra is – Gordon Zsigmond (vö. Kondor Vilmos, hmm), a fanyar humorú és keményöklű bűnügyi újságíró.

A szerző, többek közt, a második világháborús Budapest rendkívül alaposan dokumentált helyrajzával és fenyegető légkörével nyűgöz le bennünket, és olyan nonsalansszal kever bele valós történelmi személyiségeket fiktív szituációkba, hogy öröm nézni.Nem lehet azonban egész nyáron krimit olvasni - a sci-finek is meg kell adni az őt megillető helyet.


Fekete Gyula Triszex című -

jobb híján nevezzük így – disztópikus (és kissé didaktikus) esszéregénye egy olyan távoli bolygó társadalmi viszonyait vázolja fel, ahol nőuralom van, és a két természetes nem mellett kialakul egy harmadik is (azon nőkből, akik elutasítják a hagyományos nemi szerepeket, és nem hajlandók gyereket szülni), majd kitenyésztenek egy negyedik, afféle uniszex kategóriát is.

Kellő öniróniával nem rendelkező feministáknak, a szingliéletforma és egyéb önmegvalósító életmódmodellek híveinek nem feltétlenül ajánlott: az a kellemetlen érzésük támadhat – megjegyzem, nem alaptalanul –, hogy csúfot űznek belőlük.

Álvaro Mutis, a kiváló kolumbiai író remekei mindig is kicsit árnyékban maradtak a latin-amerikai ország másik és ismertebb íróóriása, ama Gábriel művei mellett – végre azonban magyarul is hozzáférhetőek (két kötetben)


Maqroll, az Árbocmester nekibuzdulásai és hányattatásai.

Pikareszk, lírai kalandregényfolyam ez, a dél-amerikai prózára oly jellemző varázslatos, „mágikus” atmoszférával, középpontban Szindbád és a Quijote-Sancho-páros méltó – mert másként, eredeti módon megrajzolt – utódaival: a már említett Maqroll nevű Árbocmesterrel és arab barátjával, Abdul Basurral (valamint közös szeretőjükkel, Ilonával – az ő figurájához kötődik egyébként a személyes kedvencem a Maqroll-történetek közül, az Ilona az esővel érkezik). Letehetetlenül olvasmányos, bölcs és szép történetek, valahol ég és föld közötti lebegésben. Nem csak forró nyarakra ajánlott.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS