2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erdélyi filmes Hollywoodban

kérdezett: Dunai László 2010. augusztus 20. 16:33, utolsó frissítés: 2010. augusztus 21. 11:18

László József #i#Autostop#/i# című filmje nyerte az idei AXN Filmfesztivál fődíját, így hamarosan Los Angelesben élvezheti a napsütést. #b#[interjú+a nyertes alkotás]#/b#


A kolozsvári Sapientián végzett László József 2009-ben a fesztiválon még "csak" a második helyet érte el, de idén már megszerezte a fődíjat: egy hollywoodi kirándulást a Sony Pictures stúdióiba. Interjúnkban terveiről, egy erdélyi filmes lehetőségeiről és persze a kirándulásról kérdeztük.


Tavaly már szerepeltél egy filmeddel az AXN filmfesztiválon, akkor második lettél. Most miért neveztél megint? Nagyon szerettél volna eljutni Los Angelesbe?

L.J.: – A tavalyi fesztivál nagyon tetszett. Mindenképpen szerettem volna még egyszer nevezni, mert kevés fesztiválnak van ilyen rangos fődíja.


Milyen kiértékelést kaptál a zsűritől (Pálfi György és Török Ferenc, filmrendezők)?

– A zsűritől nem kaptam semmilyen kiértékelést, mivel nem tudtak jelen lenni a díjátadón.


Filmjeid inkább műfajfilmeknek tekinthetők (főleg thrillereknek). Ebben az irányban szeretnél továbbfejlődni vagy más műfajokat is szívesen kipróbálnál?

– A műfajfilmek alkotóelemei érdekelnek, de ezeket úgy szeretném felhasználni, hogy azok minél jobban szolgálják a mondanivalót. A műfaj általában egy alapszituációt segít megteremteni, amibe beletudom építeni a saját világomat. Az eddigi filmjeimet nem nevezném tisztán műfajfilmnek. Jelenleg a thriller- horror irány érdekel a legjobban, de szeretném más műfajokban is kipróbálni magam.Van-e tervben nagyjátékfilmed?

– Nincs most ilyen tervem, de nagyon szeretnék egyszer rendezni egy nagyjátékfilmet.


Mennyi időt fogsz Hollywoodban tölteni és mi lesz a programod?

– Még nem tudom a részleteket. Mindenképpen elvisznek a Sony Pictures studióiba, esetleg egy forgatásra vagy workshopra, és gondolom városnézés is lesz.


Jól hangzik, hogy Hollywoodba kirándulsz, de szerinted lehet-e ilyen rövid idő alatt kapcsolatokat építeni, ismerkedni?

– Ilyen rövid idő alatt nem hiszem, hogy ki lehetne építeni kapcsolatokat. Bár gondoltam arra, hogy a rövidfilmjeimet megírom egy DVD-re, majd bedobom néhány producer postaládájába. A kapcsolatépítés persze nem így működik, de a filmjeim mindenképp nálam lesznek.Mik a jövőbeli terveid, szerinted hogyan juthatsz el oda, hogy kizárólag a filmkészítésből élj meg? Mennyire reális vágy ez Erdélyben?

– Erdélyben ez elég valószerűtlen. Kizárólag filmkészítésből olyan helyen lehet megélni, mint például Hollywood, ahol az emberek reggel felkelnek, és bemennek a stúdióba egy filmen dolgozni. Igazán még nem mértem fel a terepet, hogy lássak egyáltalán alternatívákat.

Egyelőre dolgozom, és az a tervem, hogy a félretett pénzből összehozok mondjuk évente egy kisfilmet. Viszont a munka mellett arra sem jut idő, hogy nyugodtan előkészíts egy kisfilmet, szóval eléggé ördögi kör ez. Lehet, hogy nem ártana elkezdeni pályázgatni, de abból nincs sok, és ami van, az sem biztos, hogy bejön.


Külföldön vagy belföldön képzeled el a karriered?

– Belföldön és külföldön is nehéz szóhoz jutni. Itthon talán egy fokkal könnyebb elindítani egy filmes karriert. Ehhez mondjuk nem elég jó filmeket készíteni, szerencse is kell, és kapcsolatokat is ki kell tudni építeni.


Mi volt a leghasznosabb tanács, amit valaha a filmkészítés során kaptál illetve te mit tanácsolnál egy filmkészítésről álmodó tizenévesnek?

– Az egyik forgatáson a leghasznosabb tanács az az volt, hogy ne kössek kompromisszumot. És is ezt tanácsolnám, kiegészítve azzal, hogy jó, ha minél több külső ember véleményét kikéred, mind az előkészületek, mind az utómunka során, de tudd eldönteni, hogy mi abból a jó ötlet, és mi az ami esetleg a film kárára lehet.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS