2017. november 20. hétfőJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Torture Classics: dalok, amivel foglyokat kínoznak

Fülöp Noémi 2010. szeptember 24. 14:10, utolsó frissítés: 15:07

Képzőművészek összegyűjtötték és letölthetővé tették azokat a számokat, amiket az amerikai hadsereg hadifoglyok kínzására használ.


2003 óta ciki azon viccelődni, hogy Britney Spears-t hallgatni valaki számára kínzással ér fel: ebben az évben derült ki ugyanis, hogy az amerikai hadsereg a zenét is felhasználja az iraki (és nemcsak) hadifoglyok vallatása során. A hosszú órákon át üvöltő zenét úgy választják ki, hogy minél kevésbé legyen ismerős az irakiak számára, hip-hopot vagy heavy metalt hallgattatnak velük.

„Ha 24 órán át metált hallgatsz, a szellemi és testi funkcióid kisiklanak, a gondolkodásod lelassul, az akaratod megtörik. Ilyenkor megyünk, és beszélünk velük” – nyilatkozta Mark Hadsell őrmester. Hadsell legszívesebben a Drowning Pool Bodies és a Metallica Enter Sandman című számát használta vallatáskor.


Az eljárás érthető módon felháborította az előadókat, és velük együtt a teljes zeneipart. A Jive Records például megváltoztatta Britney Spears Hit Me Baby One More Time című dalának címét, amely azt is jelenthette: üss meg még egyszer, baby – a szám címe jelenleg egyszerűen Baby One More Time. Bár Barack Obama a CIA több börtönét (köztük a hírhedt guantanamóit) bezáratta, és határozottan érvelt a tortúra ellen,


a zenével történő kínzást még nem tiltották be explicit módon.

A Reprieve nevű emberjogi szervezet oldalán például jelenleg is zajlik a zero DB (vagyis nulla decibel) című tiltakozó akció, amelyhez híres zenészek is csatlakoztak néma videofelvételekkel. (Az ENSZ és az Európai Emberjogi Bíróság betiltotta a zenés kínvallatást.)

Nemrég néhány képzőművész pofonegyszerű, mégis ütős módszert agyalt ki a figyelemfelkeltésre. A Torture Classics című albumra összegyűjtötték az összes olyan dalt, amelyet bizonyíthatóan felhasználtak a foglyok kínzására – beleértve a Barney dinoszauruszos gyerekműsor szeretetről szóló énekét, illetve egy első hallásra is fülsértő macskaeledel-reklámot.


A Torture Classics reklámvideója

Az UBERMORGEN.COM (az übermorgen jelenthet holnaputánt vagy szuperholnapot is németül) osztrák duó tagjai: lizvlx és Hans Bernhard Superenhanced nevű projektjükben a tortúra módozataira hívták fel a figyelmet (az Enhanced Interrogation virágnyelven kínvallatást jelent). Ennek részét képezi a Torture Classics is, amelyben a duó James Powderly képzőművésszel dolgozott együtt.

Az ötlet Kolozsváron, az AltArt Alapítvány által szervezett workshopon merült fel, amelyen a képzőművészek közösen vettek részt. A tulajdonképpeni munka Dél-Koreában zajlott, tudtuk meg Hans Bernhardtól: itt készült el a weboldal, a videók, illetve a GCC Gyeonggi Creation Center-ben megszervezett performansz. James Powderly 24 órán keresztül


maga is kipróbálta, miben lehet részük a zenével kínzott foglyoknak.

„Kimerítő volt 24 órán keresztül kínozni, majdnem olyan, mintha engem kínoztak volna – mesélte Hans Bernhard, aki szintén részt vett a performanszban. – De voltak részek, amiket kimondottan élveztem, például amikor megvertem egy esernyővel (egy nehéz esernyővel, teszi hozzá kacsintva), vagy üvöltöttem rá, vagy kemény izraeli stresszpozíciókba ültettem.

James Powderly "banánpozícióban" (kínvallatásnál alkalmazott póz)
Fotó: UBEMORGEN.COM, James Powderly

A zene különben kellemes volt, én egyenesen szeretem Justin Bieber Baby című dalát, úgyhogy jól szórakoztunk. És én kevésbé találtam undorítónak a sok bogarat a ketrecben. Nagy vonalakban jó élmény volt, de a zenés kísérlet nem igazán működött. Az viszont bebizonyosodott, hogy a víz használata nagyon feldühíti, agresszívvá teszi az embereket.” A két albumnyi gyűjteményben szereplő


dalok címét börtönőrök és egykori foglyok árulták el.

„Találkoztunk Chris Arendttel, aki börtönőr volt Guantanamóban, Murat Kurnaz egykori fogollyal, és telefonon meg e-mailen beszéltünk több guantanamói, bagrami, kandahari és Abu Ghuraib-i fogollyal” – sorolta Bernhard. Hozzátette, egyelőre nem tudják, mi az érintettek véleménye a kész projektről.

„Az ingyenesen letölthető zenegyűjteményre viszont az elmúlt hat hétben több mint 110 ezren voltak kíváncsiak, meg kellett osszuk a terhelést, hogy a szervereink ne roppanjanak össze” – közölte a képzőművész. Azt is elmondta, a visszajelzések pozitívak, a legtöbben gratulálnak nekik. Két héttel ezelőtt James Powderly és az Ubermorgen.com duó Tortureclassics Beerboarding címmel szervezett performanszot.

A waterboarding – a tortúrának az a formája, amikor a hanyatt fektetett áldozat fejére széles sugárban vizet zúdítanak – alternatív formáját próbálták ki: víz helyett sört zúdítottak James fejére. „Újabb ragyogó performansz” – tette hozzá nevetve Hans Bernhard. Annak viszont, aki letölti és végighallgatja a Torture Classics albumokat, nem támad nevethetnékje – nem kellemes érzés, ha az jut eszedbe a kedvenc számodról, hogy valaki a szó szoros értelmében beleőrült ebbe a zenébe.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS