2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Torture Classics: dalok, amivel foglyokat kínoznak

Fülöp Noémi 2010. szeptember 24. 14:10, utolsó frissítés: 15:07

Képzőművészek összegyűjtötték és letölthetővé tették azokat a számokat, amiket az amerikai hadsereg hadifoglyok kínzására használ.


2003 óta ciki azon viccelődni, hogy Britney Spears-t hallgatni valaki számára kínzással ér fel: ebben az évben derült ki ugyanis, hogy az amerikai hadsereg a zenét is felhasználja az iraki (és nemcsak) hadifoglyok vallatása során. A hosszú órákon át üvöltő zenét úgy választják ki, hogy minél kevésbé legyen ismerős az irakiak számára, hip-hopot vagy heavy metalt hallgattatnak velük.

„Ha 24 órán át metált hallgatsz, a szellemi és testi funkcióid kisiklanak, a gondolkodásod lelassul, az akaratod megtörik. Ilyenkor megyünk, és beszélünk velük” – nyilatkozta Mark Hadsell őrmester. Hadsell legszívesebben a Drowning Pool Bodies és a Metallica Enter Sandman című számát használta vallatáskor.


Az eljárás érthető módon felháborította az előadókat, és velük együtt a teljes zeneipart. A Jive Records például megváltoztatta Britney Spears Hit Me Baby One More Time című dalának címét, amely azt is jelenthette: üss meg még egyszer, baby – a szám címe jelenleg egyszerűen Baby One More Time. Bár Barack Obama a CIA több börtönét (köztük a hírhedt guantanamóit) bezáratta, és határozottan érvelt a tortúra ellen,


a zenével történő kínzást még nem tiltották be explicit módon.

A Reprieve nevű emberjogi szervezet oldalán például jelenleg is zajlik a zero DB (vagyis nulla decibel) című tiltakozó akció, amelyhez híres zenészek is csatlakoztak néma videofelvételekkel. (Az ENSZ és az Európai Emberjogi Bíróság betiltotta a zenés kínvallatást.)

Nemrég néhány képzőművész pofonegyszerű, mégis ütős módszert agyalt ki a figyelemfelkeltésre. A Torture Classics című albumra összegyűjtötték az összes olyan dalt, amelyet bizonyíthatóan felhasználtak a foglyok kínzására – beleértve a Barney dinoszauruszos gyerekműsor szeretetről szóló énekét, illetve egy első hallásra is fülsértő macskaeledel-reklámot.


A Torture Classics reklámvideója

Az UBERMORGEN.COM (az übermorgen jelenthet holnaputánt vagy szuperholnapot is németül) osztrák duó tagjai: lizvlx és Hans Bernhard Superenhanced nevű projektjükben a tortúra módozataira hívták fel a figyelmet (az Enhanced Interrogation virágnyelven kínvallatást jelent). Ennek részét képezi a Torture Classics is, amelyben a duó James Powderly képzőművésszel dolgozott együtt.

Az ötlet Kolozsváron, az AltArt Alapítvány által szervezett workshopon merült fel, amelyen a képzőművészek közösen vettek részt. A tulajdonképpeni munka Dél-Koreában zajlott, tudtuk meg Hans Bernhardtól: itt készült el a weboldal, a videók, illetve a GCC Gyeonggi Creation Center-ben megszervezett performansz. James Powderly 24 órán keresztül


maga is kipróbálta, miben lehet részük a zenével kínzott foglyoknak.

„Kimerítő volt 24 órán keresztül kínozni, majdnem olyan, mintha engem kínoztak volna – mesélte Hans Bernhard, aki szintén részt vett a performanszban. – De voltak részek, amiket kimondottan élveztem, például amikor megvertem egy esernyővel (egy nehéz esernyővel, teszi hozzá kacsintva), vagy üvöltöttem rá, vagy kemény izraeli stresszpozíciókba ültettem.


A zene különben kellemes volt, én egyenesen szeretem Justin Bieber Baby című dalát, úgyhogy jól szórakoztunk. És én kevésbé találtam undorítónak a sok bogarat a ketrecben. Nagy vonalakban jó élmény volt, de a zenés kísérlet nem igazán működött. Az viszont bebizonyosodott, hogy a víz használata nagyon feldühíti, agresszívvá teszi az embereket.” A két albumnyi gyűjteményben szereplő


dalok címét börtönőrök és egykori foglyok árulták el.

„Találkoztunk Chris Arendttel, aki börtönőr volt Guantanamóban, Murat Kurnaz egykori fogollyal, és telefonon meg e-mailen beszéltünk több guantanamói, bagrami, kandahari és Abu Ghuraib-i fogollyal” – sorolta Bernhard. Hozzátette, egyelőre nem tudják, mi az érintettek véleménye a kész projektről.

„Az ingyenesen letölthető zenegyűjteményre viszont az elmúlt hat hétben több mint 110 ezren voltak kíváncsiak, meg kellett osszuk a terhelést, hogy a szervereink ne roppanjanak össze” – közölte a képzőművész. Azt is elmondta, a visszajelzések pozitívak, a legtöbben gratulálnak nekik. Két héttel ezelőtt James Powderly és az Ubermorgen.com duó Tortureclassics Beerboarding címmel szervezett performanszot.

A waterboarding – a tortúrának az a formája, amikor a hanyatt fektetett áldozat fejére széles sugárban vizet zúdítanak – alternatív formáját próbálták ki: víz helyett sört zúdítottak James fejére. „Újabb ragyogó performansz” – tette hozzá nevetve Hans Bernhard. Annak viszont, aki letölti és végighallgatja a Torture Classics albumokat, nem támad nevethetnékje – nem kellemes érzés, ha az jut eszedbe a kedvenc számodról, hogy valaki a szó szoros értelmében beleőrült ebbe a zenébe.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS