2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Filmtettfeszt tizedszer, torta nélkül

Lazlow von Donau 2010. október 05. 09:47, utolsó frissítés: 11:56

Pótlásra kerül a tavaly elmaradt maszkmesteri workshop, jön Mészáros Márta, vetítik a Bibliotéque Pascalt és a Frankeinstein-tervet is.


Az idei Filmtettfeszttel ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját a Filmtett, az erdélyi magyar filmes lap, mely 2000-től 2008-ig nyomtatott, majd 2008-tól elektronikus formában jelenik meg. Azonban idén a megszokottól eltérően nem lesz tortabontás, mert az eddigi tapasztalatokból az derült ki, hogy kevés embert érdekel.

A programban 12 nagyjátékfilm szerepel, ebből 10 magyar és két német produkciót láthat a közönség. A német est csütörtökön lesz, ekkor vetítik Andreas Dresen Kilencedik mennyország és Caroline Link Tavaly télen című filmjét.A szervezők a sajtótájékoztatón megígérték, hogy rendezik az egy éve "felgyűlt" adósságukat, ugyanis a tavalyi Filmtettfesztre beharangozott maszkmesteri workshop betegség miatt elmaradt. Idén azonban minden jel arra mutat, hogy szombaton reggel tíztől a Tranzit házban Gaál Péter valóban bemutatja, hogyan lehet sebeket vagy éppen zombikat sminkelni.
A meghívottak közül ki kell emelni Mészáros Mártát, aki nem csak a csütörtök este vetített filmjéért utazik le Kolozsvárra, hanem további két napot is a városban fog tartózkodni, forgatókönyvírója, Pataki Éva társaságában. De itt lesz Szabó Iván, Groó Diana Vespa című filmjének forgatókönyvírója is.

Itt lesznek a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem diákjainak filmjei is, vetítik például az idén Cannes-ban versenyző Itt vagyok-ot is, Szimler Bálint rendezésében.Persze a programból nem maradhatnak ki a szokásos blokkok, vetítik az idei Filmtett-Duna műhely táborban készült filmeket és a Sapientia Fotó, film, média szakos diákjainak vizsgafilmjeit is. Valamint lesz egy erdélyi dokumentumfilmes blokk csütörtökön 15 órától, amelyből kiemelhető a csíkszeredai hokicsapatról készített film Püsök Botond rendezésében: Piros-fehér feketén, avagy kell egy csapat.

És természetesen itt lesznek az utóbbi időben legjobban felkapott és díjazott magyar filmek, Hajdu Szabolcs Biblioteque Pascal című alkotását és Mundruczó Kornél Szelíd teremtés, avagy a Frankenstein-terv című filmjét is vetítik majd, de műsoron van az idei Magyar Filmszemle fődíjas filmje, a Köntörfalak is (rendezte: Dyga Zsombor).A filmkülönlegességek idén sem maradnak el, mert műsoron van Martonffy Emil A színház szerelmese című, 1944-ben készült filmje is, melyet Kolozsváron forgattak, és a Magyar Nemzeti Filmarchívum kifejezetten a Filmtettfeszt kedvéért látta el a filmet magyarázó inzertekkel, hogy az elveszett részeket pótolják.

A fesztivál próbál jobban nyitni a román közönség felé, mert a legtöbb filmnek lesz román felirata, amelyiknek pedig mégsem, annak marad az angol. Bónuszként pedig ott az Antigoné (rendezte: Jakab-Benke Nándor), melyet meg kell nézzen mindenki, akinek még kimaradt, hiszen megláthatja, milyen Erdélyben, együtt filmet csinálni. A belépés ingyenes, a vetítések a Győzelem (Victoria) moziban lesznek.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS