2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Művelődéstörténeti fejezettel bővül a Lexikon.ro

szerk. 2010. október 05. 14:39, utolsó frissítés: 15:43

Történelem, néprajz, irodalom - megkezdtük on-line enciklopédiánk tematikus szócikkeinek publikálását.


A 150 erdélyi műemlék részletes leírását tartalmazó fejezet után további 140, erdélyi művelődéstörténeti szócikk közzétételét kezdtük meg a Lexikon.ro-n. Ma az első tíz szócikket tesszük közzé, a gyarapítás pedig terveink szerint napi rendszerességgel folytatódik majd. Az elsőként olvasható szócikkek a következők:

ALBERT Ernő: Nyelvi vétkek, nyelvi büntetések
ALBERT Ernő: Átok
ALBERT Ernő: Rágalom
ALBERT Ernő: Szidalom
ALBERT Ernő: Fizikai agresszió, verekedés
BALATON Petra: Székely akció


HERMANN Gusztáv Mihály: A csíki székely krónika
HERMANN Gusztáv Mihály: Székely identitás
FEHÉR Andrea: Erdélyi emlékirat-irodalom
ZSIGMOND Győző: Etnomikológia
A Romániai Magyar Lexikon művelődéstörténeti fejezetének megírásában több mint 30 szakember vett részt. A néprajzi szócikkeket a BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Tanszéke és a Kriza János Néprajzi Társaság szakértői csoportja készítette el.

Akár az épített örökség fejezet esetében, a művelődéstörténeti szócikkek is elérhetők románul is a enciclopediavirtuala.ro címen, vagy közvetlenül a magyar nyelvű szócikkekből. Tervezzük, hogy az lexikon.ro-n megjelent tartalmak idővel angolul is olvashatók legyenek.

Az új szócikkek is kommentelhetők, beszúrhatók blogokban, megoszthatók akár Facebookon, Twitteren vagy más csatornákon. A Lexikon.ro mobil verzióval is rendelkezik.

A Lexikon.ro a Jakabffy Elemér Alapítvány és a Transindex közös projektje. Szakmai irányítója Bárdi Nándor. A lexikon támogatói: Izland-, Liechtenstein-, és Norvégia kormányzatai az Európai Gazdasági Térség (EGT) pénzügyi mechanizmusa révén, illetve a Szülőföld Alap.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS