2019. november 21. csütörtökOlivér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Playground: csoportos kiállítás a Korunk Galériában

R.T. 2010. december 10. 16:46, utolsó frissítés: 16:46

Az alkotások játékra szólítják fel a látogatót; ez nem a steril, hozzáférhetetlen kiállítás.


Hét személy, egy projekt, hat alkotás – így jellemezte Szabó András a Játszótér című kiállítást. A csoportos kiállítás sokat bíz a látogatóra, ez nem a megbámulandó, rideg tárlat, hanem az ember valódi játékkal foglalja el a művészi teret. Boné Ferenc esztéta Gadamert idézve kiemelte: a művészet-játék-ünnep párhuzam ezen a megnyitón is érvénybe lép.

<i>Fotó: Biró István</i>Fotó: Biró István


Az alkotások különben egyenként nagyon különbözőek, mind technikájukban, mind tematikájukban, és a játék is más-más értelmet nyer. Egyik lehetséges értelmezés szerint például Ferenczy Botond Tamás Wish come true című képe azok vágyát teljesíti, akik szeretnék eljátszani, hogy majmok.

Ezzel szemben Szabó András Moha (munkafolyamat) című alkotása inkább a műfajokkal és eszközökkel való játszadozás eredménye: a műanyagra kinyomtatott fotó textúráját cutter-karcolások adják. Zoltania két görbe tükre ismét akkor válik alkotássá, amikor a néző elé áll, és torz alakját megtekinti benne. Sütő Zsolt Valóság vs realitás címet viselő műve pedig agy-játékra késztet: mi a valóság és mi a realitás a művirágok és a nyomtatott banner közül?

<i>Fotó: Biró István</i>Fotó: Biró István


<i>Fotó: Tatiana Papuc</i>Fotó: Tatiana Papuc


Juhos Sándor Diversity című alkotásán színes papagájok teszik könnyebbé a sivár háttér elviselését, László István Rágott katonája pedig szintén színnel és alakkal játszadozik: a zöld figura inkább hasonlít vadászhoz, mint katonához.

A kiállítás január 15-ig, 10-14 óra között látogatható.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS