2018. november 21. szerdaOlivér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

371 különféle apapélda Esterházytól

Selyem Zsuzsa 2003. január 27. 16:11, utolsó frissítés: 16:03

A #i#Harmonia Caelestis#/i# címmel Esterházy Péter égi összhangot ígér. Nem tudom. Ami van, az történetdarabok...

... melyek helyenként történelmiek és dicsõk, helyenként ordenárék, precíz distinkció és rejtett összefüggések: "édesapámról" szóló számozott mondatok, és "vallomások" az Esterházy család történetébõl.

Kilenc éven át írta a könyvet, aminek eredménye, hogy a distinkció és a rejtett összefüggés lépten-nyomon megjelenhet. Itt a múlthoz való viszony nem lezárt, nem muzealizált, hanem a mostnak a kérdése. Személyes viszony van a 17. századi barokk fõúr, az atomrészecske, Gödel, Ödipusz, egy homeless, stb. stb. és a regény elbeszélõje, "édesapám fia" között. Mire jó ennyi apa? Részint, mert végre elmondható mindaz a sok rémület, amit "apám" tett. Részint meg így közöm lett ezekhez, s valahára megszabadulok infantilis ártatlanságomtól, attól hogy mindig más a hibás, én meg csak szenvedek. Esterházy a nyelvre hagyatkozik most is, és egy szólás továbbírásával az "ellenségeskedés logikáját" töri meg: "Ha "üsd-vágd, nem apád", és nem apád, akkor üsd-vágd. (Ha apád, akkor... Ezt a három pontot lovagolta meg apám.)" A háború logikájából -- üsd-vágd... -- egy logikus lépéssel lehetne kilépni, azzal, hogy õ is, meg õ is az apám. 371 különféle apapéldát ad.


Harmonia... az én-elvesztés megírásának két lehetõségét formálja meg: az egyik abból fakad, hogy a regény, az irodalom mint fikció szabad arra, hogy több történést, több megoldást írjon egymás mellé, anélkül, hogy választani kellene közülük -- a regény titka, hogy több titok van, és ezeknek sok és változó nyitja, és mindegyik egyszerre egyetlen is, és ez, a regényben, nem ellentmondás. Ezt a lehetõséget írja meg Esterházy a számozott mondatok plurális apatörténeteiben. A másik lehetõség, hogy az én-elvesztést az én írja, amit, ha nem az elbeszélõvel történt meg, hazugság vagy banalizálás nélkül szintén csak a regény (vagy a szent) tehet meg. Az én-elvesztés nyersváltozata a Harmonia... appendixe, a Javított kiadás.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS