2019. december 5. csütörtökVilma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb múmiák érkeznek idén Csíkszeredába

kérdezett:Fülöp Noémi 2011. január 17. 15:41, utolsó frissítés: 2011. január 18. 17:06

Melyik a Csíki Székely Múzeum igazgatójának kedvenc Boldogasszony-ábrázolása, és honnan jönnek a 18. századi múmiák? #b#[sms-interjú]#/b#


A hétvégén nyitották meg a Boldogasszony című vándorkiállítást a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban, amelyen meghatározó kortárs képzőművészek tematikus alkotásai láthatók. Idénre várható még a 18. századi váci múmiákat bemutató tárlat, valamint tervezik a múzeumnak otthont adó Mikó-vár történetét ismertető állandó kiállítás megnyitását is, mondta el Gyarmati Zsolt múzeumigazgató.


Gyarmati ZsoltGyarmati Zsolt
– Ha megkérdezné öntől valaki (Csíkszeredából vagy Erdélyből), miért érdemes megtekinteni a Boldogasszony című kiállítást, mit válaszolna?

Gyarmati Zsolt:
A Boldogasszonyról alkotott kép 21. századi újraértelmezését és 26 féle művészi interpretációját megtekinteni egyrészt pezsgő esztétikai kaland, másfelől alkalmat adhat lelki táplálkozásra is. Jellemzői: zseniális ötlet, professzionális menedzsment, lelkes és nagyszámú közönség.


– Milyen kísérőesemények, múzeumpedagógiai rendezvények kapcsolódnak majd a kiállításhoz?

– A Boldogasszony projekt több éves, sok országbeli vándoroltatást tűzött ki célként. Ez nem egy múzeumi szakmai kiállítás, kultúrházak, templomok, egyesületi székhelyek is otthont adnak neki. A kiállítást nyolc nyelvű, tartalmi és formai tekintetben egyaránt topkategóriájú katalógus kíséri – emellett házi tárlatvezetést tartunk a múzeumban.


– Melyik a személyes kedvence a kiállításon látható művek közül?

Győrfi Sándor: Pogány MadonnaGyőrfi Sándor: Pogány Madonna
– Természetesen többet is említhetnék, ám ha választani kell, talán Győrfi Sándor bronz anyagú Pogány Madonnája nyújtja számomra a legtágabb értelmezési keretet.


– Mivel gyarapodott a múzeum az elmúlt hónapokban?


– Intézményünk a tavalyi évben közel félezer műtárgyat vásárolt, illetve fogadott el adományként. Közülük feltétlen említésre méltó egy közel száz darabot számláló 19. századi néprajzi tárgykollekció, Csíkszereda mezőváros 17. századból származó eredeti kiváltságlevele, továbbá a közelmúltban vásárolt Nagy István- és Nagy Imre-festmények.


– Mi adja a két, nemrég megvásárolt festmény jelentőségét a múzeum számára?

– Tagadhatatlan a múzeumi network presztízsértéke: a Quadro, az első erdélyi magángaléria és aukciósház Kolozsváron kívül Csíkszeredában mutatkozott be a székelyföldi közönség előtt, decemberi műtárgy-eladási kínálatával. A nálunk kiállított több mint száz igen becses műalkotás, köztük Theodor Pallady, Aba-Novák Vilmos, Szervátiusz Jenő, Nagy Albert munkái egyrészt igen jelentős számú látogatót vonzottak, másfelől érzékelhető volt a székelyföldi műgyűjtő kör fokozott érdeklődése a mai műtárgypiaci kínálat iránt.

Ugyanakkor múzeumigazgatóként büszke vagyok arra, hogy a 2009. évi múzeumi műtárgyvásárlási beruházásunk (14 Nagy István-festmény vásárlása) folytatásaként Ráduly Róbert Kálmán polgármester úr felismerte a helyi értékmentés fontosságát. Önkormányzati döntést követően sikerült megvásárolnunk a két csíki festőóriás, Zsögödi Nagy Imre és Nagy István egy-egy jelentős alkotását, amelyek szervesen illeszkednek múzeumi kollekciónk állománygyarapítási kereteibe.


– Melyik lesz a legfontosabb rendezvényük idén?

A Csíki Székely Múzeumnak otthont adó Mikó-várA Csíki Székely Múzeumnak otthont adó Mikó-vár

– Szokásos évi nagy kiállításaink folytatásaként tavasszal a Magyar Természettudományi Múzeummal kialakított partnerség keretében antropológiai kiállítást mutatunk be, 18. századi múmiák témakörben. Emellett az év végére tervezzük állandó kiállításunk megnyitását, amely az Innovatív vártörténet a régészet tükrében munkacímet viseli, és a múzeumnak otthont adó Mikó-vár 17-18. századi történetébe enged betekintést.


– Miben különböznek az idén látható múmiák a tavalyelőttiektől?


– A budapesti Szépművészeti Múzeummal közösen megvalósított tavalyelőtti kiállításon egyiptomi múmiákat, illetve mumifikált testrészeket állítottunk ki. Ezúttal közel tíz, 18. század, váci polgár és egyházi személy jó megtartású testét és életkörülményeit lehet megtekinteni tudománytörténeti környezetbe ágyazva.


– Emellett milyen kiállításokra számíthatnak idén a múzeum látogatói?

– Ősszel – amennyiben az épület felújítása engedi – szeretnénk egy nagy méretű Csók István-kiállítást fogadni, a Székesfehérvári Szent István Király Múzeumból.


– Milyen más rendezvényeket terveznek idén?

A tavalyi múzeumok éjszakája rendezvényünkön reggel 9 és éjjel 2 óra között, több mint tíz program keretében, 2500 látogatót fogadtunk. Szeretnénk ezt a mutatót minőségi és mennyiségi tekintetben egyaránt túlszárnyalni.


– Mi zajlik a színfalak mögött: melyik a legfontosabb, jelenleg is zajló kutatásuk?


– A Mikó-vár történetével foglalkozunk régészeti, történelmi, művészettörténeti, néprajzi stb. szempontból.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS