2019. november 21. csütörtökOlivér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kerámia: a háttérbe szorult művészeti ág

Fülöp Noémi 2011. február 22. 14:31, utolsó frissítés: 14:31

Mosdótálban álló szék, ágkoronát viselő király és rengeteg madár is látható a Korunk Galéria legújabb kiállításán. #b#[fotóriport]#/b#


A (főként) marosvásárhelyi, Cerart nevű, keramikusokat tömörítő csoport A tűz művészete című tárlatát tegnap nyitották meg, és március 22-ig lesz megtekinthető.galeria_311.JPG
Tíz kerámikus művész állít ki a Korunk Stúdiógalériában
galeria_312.JPG
Mana Bucur egyik kerekded kockája
galeria_313.JPG
Fotokerámia (Mana Bucur)
galeria_314.JPG
Olteanu Cara érdeklődése a monumentális iránt kisméretű alkotásaiban is megnyilvánul
galeria_315.JPG
Keresse meg az összes madarat a képen! (Moldován Mária, háttérben Pădureț Mónika alkotása)
galeria_316.JPG
A kövek arca (Moldován György)

A címben szereplő tűz fontos szerepet játszik a kerámia-alkotások születésében, hangsúlyozta megnyitóbeszédében Tamás Iringó művészettörténész. A tűz által véglegesedik az alkotások formája, anélkül az agyag, a porcelán vagy a zománcpor csupán újrahasznosítható alapanyag.

A művészettörténész arra is kitért: a kerámiát hosszú időn keresztül a kézművesség körébe sorolták, és csupán a 20. század második felében fogadták el a képzőművészet ágazataként, amikor fokozatosan megszűnt a díszítő- és alkotóművészet közötti határ. Azonban a kerámia most is háttérbe szorul a képzőművészet más ágazataihoz képest.


Cora Fodor művészettörténész azt hangsúlyozta, a kiállításon egyaránt láthatók meditatív tartalmú és dekoratív esztétikájú alkotások, az egyetlen közös pont a felhasznált technológiák rokonsága. A Mana Bucur által koordinált Cerart csoport tagjai és számos más erdélyi keramikus képzőművész munkái a Transylvania Art http://www.transylvaniart.ro/ honlapon találhatók meg.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS