2019. február 18. hétfőBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A dadogós király tarolt az Oscar-gálán

Fülöp Noémi 2011. február 28. 03:18, utolsó frissítés: 14:50

A The King's Speech a legjobb film, Tom Hooper a legjobb rendező, Colin Firth a legjobb színész díját kapta: a díjátadó percről percre.


Idén Anne Hathaway (Brokeback Mountain, The Devil Wears Prada) és James Franco (Pókember-filmek) vezetik az Oscar-díjátadó gálát Los Angelesben, a Kodak Színházban.

A 83. alkalommal megszervezett díjátadó legnagyobb esélyese a The King's Speech (és a szavazógép alapján ti is így gondoljátok), bár sokak szerint a The Social Network vagy a Black Swan inkább megérdemli a legjobb filmnek járó aranyszobrocskát.


3.17 A sztárokat most terelik be a vörös szőnyegről a színházba. Natalie Portman, a legjobb női főszereplő díjának esélyese a Black Swan-ért terhes, és minimalista mályvaszínű ruhát visel.

Natalie PortmanNatalie Portman

03.26 A Winter's Bone esélyes a legjobb film díjára, Jennifer Lawrence pedig a legjobb női főszereplő szobrocskáját viheti haza - lady in red.

Jennifer LawrenceJennifer Lawrence

03.39 Elkezdődött. Anne Hathaway első poénja: régen elég volt, hogy levetkőzz meztelenre ahhoz, hogy Oscart nyerhess - ma már nem.

03.42 Legjobb látványterv: Alice Csodaországban.

03.46 Idén is nagyon rövidek a beszédek: úgy tűnik, tavaly bevált az ötlet, amivel sikerült kicsit lefaragni a négy órás gálából.

03.48 Legjobb operatőr: Wally Pfister, Inception.

03.53 Legjobb női mellékszereplő: Melissa Leo, The Fighter.

Melissa LeoMelissa Leo

04.00 A gála első pityergése: Melissa Leo.

04.02 Az animációs rövidfilmek következnek, nem mintha láttuk volna bármelyiket is - a The Lost Thing című nyert.

04.05 Az animációs nagyjátékfilmek messze érdekesebbek, a L'Illusionniste-nak szurkoltam: gyönyörű régi vágású mese, Jacques Tati forgatókönyve alapján. De teljesen természetellenes lett volna, hogy ne a Toy Story 3 nyerje, amit egyébként a legjobb film díjára is jelöltek. Ilyen tavaly történt másodszor, az Up című animációval - mindkettőért a Pixar felelős.

Így néz ki idén a Kodak Színház (fotó: <i>Monica Almeida/The New York Times</i>)Így néz ki idén a Kodak Színház (fotó: Monica Almeida/The New York Times)

04.13 Legjobb adaptált forgatókönyv: Aaron Sorkin, The Social Network. A díjak leosztása egyelőre nagyon pártatlan, minden filmnek jut valami.

04.16 A színpadra egyébként rengeteg technikát zsúfoltak be - mozgó vetítővásznak és díszletek suhannak ki-be minden tíz percben, amellett, hogy a félkörök maguk is vetítővászonként működnek.

04.17 Legjobb forgatókönyv: David Seidler, The King's Speech. Annyira meghatódott, hogy alig találja a mikrofont.

04.23 Anne Hathaway átöltözött férfikosztümbe, és énekel. Nem gondolja komolyan.

04.25 James Franco pedig egyenesen Marilyn Monroe-ba vedlett át.

04.27 Legjobb idegen nyelvű film: a dán In A Better World. Ez egy igazi Oscar? - kérdezi Susanne Bier, nagyon kedves akcentussal.

04.28 A felpörgetett Oscar-gála hátránya, hogy elkerülhetetlen a pillanat, amikor az ember úgy érzi, elveszítette a fonalat.

04.31 De azért nem olyan nehéz rájönni, hogy Christian Bale a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat kapta meg a The Fighter-ért. A bokszolós filmről kevés szó esett a nagy esélyesek latolgatásakor, mégis ez az első film ma, amelyik két díjat visz haza.

Susanne Bier itt még egyáltalán nem úgy néz ki, mint aki sejti, hogy
<br />
egy Oscarral megy hazaSusanne Bier itt még egyáltalán nem úgy néz ki, mint aki sejti, hogy
egy Oscarral megy haza

04.40 Anne Hathaway negyedik ruhája a gálán földig érő csillogó rojtos szürke csoda (az első kettő egy fodros piros és egy ezüsthímzéses fehér volt).

04.42 A legjobb női mellékszereplő díját átnyújtó Kirk Douglas híres a nagy szájáról Hollywoodban: most is túl sokat beszélt, a színfalak mögül tudósító bloggerek szerint csúszik a program.

Kirk Douglas a maga 94 évével nem tűnik fáradtnakKirk Douglas a maga 94 évével nem tűnik fáradtnak

04.44 Legjobb eredeti filmzene: The Social Network. Most komolyan, el tudta volna valaki képzelni, hogy ne Trent Reznor, a Nine Inch Nails frontembere kapja társával, Atticus Ross-szal?

04.48 Legjobb hangvágás és hangkeverés: Inception. Ez tulajdonképpen két Oscar, gyors egymásutánban.

04.51 Egyelőre az Inception vezet három Oscarral. Persze, a legfontosabb díjak (főszereplők, rendezés, legjobb film) most következnek.

04.56 Legjobb smink: The Wolfman, Rick Baker és Dave Elsey.

04.59 Legjobb jelmez: Colleen Atwood, Alice Csodaországban. A Tim Burton-film sunyiban már a második díjat viszi el.

05.05 Nagyon csöpögős és jellegtelen betétdal a Tangled című legfrissebb Disney-hercegnős animációból. Lehet, mégis jobb, ha a Disney nem készít több hercegnős filmet, ha ez az ára, hogy ne szülessen több ilyen dalocska.

05.12 Legjobb rövid dokumentumfilm: Strangers No More.

05.15 Legjobb animációs rövidfilm: God Of Love.

05.18 Hélium-hangú mix a legjobb betétdalokból. Tiszta szerencse, így nem kell meghallgatni még egy Tangled-beli giccset.

05.20 Legjobb dokumentumfilm - ebben a kategóriában jelölték az Exit Through The Gift Shop című, Banksyről szóló filmet is. Viszont a világ leghíresebb graffitise helyett az Inside Job viszi el a díjat. Nem csoda, a gazdasági válság messze több embert érintő téma.

Helena Bonham Carter nem kapta meg a legjobb 
<br />
női mellékszereplő díját a The King's Speech
<br />
című filmért. De legalább nagyon szépHelena Bonham Carter nem kapta meg a legjobb
női mellékszereplő díját a The King's Speech
című filmért. De legalább nagyon szép

05.34 Vizuális effektusok. Harry Potter? Inception? Esetleg megint az Alice? És mi az a Hereafter? Most már mindegy, ezt is az Inception kapta.

05.35 Hereafter: misztikus thriller három emberről, akiket megérint a halál szele. Egyikük egyszerű munkás, akinek különleges kapcsolata van a túlvilággal, a másik újságíró, halál-közeli élménnyel, a harmadik egy tanuló, aki elveszíti a hozzá legközelebb álló személyt.

05.35 Legjobb vágás: Kirk Baxter, Angus Wall, The Social Network.

05.37 A The King's Speech gyanúsan kevés alkalommal fordult elő, a The Social Network viszont gyanúsan sokszor.

05.41 Anne Hathaway megint más ruhát visel, ez most sötétvörös.

05.46 Legjobb betétdal: Randy Newman (We Belong Together), a Toy Story 3-ból.

05.56 Ééééés nem hiszem el, Anne Hathaway megint átöltözött, most kékbe. Eddig ez a legrosszabb ruhája.

06.03 Legjobb rendező: Tom Hooper, The King's Speech. Vajon más is jóleső megnyugvást érez a gyomrában?

Tom HooperTom Hooper

06.17 Legjobb női főszereplő. Ezt jósolták nagyon sokan Natalie Portmannak (Black Swan).

06.18 Jól jósolták.

06.19 Natalie Portman első szavai: This is insane (ez őrület).

06.22 Utolsó száz méter, a legjobb férfi főszereplő következik.

06.26 Legjobb férfi főszereplő: Colin Firth, The King's Speech.

Colin Firth és felesége, Livia GiuggioliColin Firth és felesége, Livia Giuggioli

06.29 Egyébként Colin Firth és Natalie Portman is élete első Oscarját kapta meg.

06.32 Steven Spielberg nemsokára bejelenti a legjobb filmet, de előtte ki kell várni mind a tíz jelölt felsorolását. A színpad narancssárga-ezüstbe váltott.

06.35 A színfalak mögötti helyszíni bloggerek jelentik: a The King's Speech-nek 90 százalék esélye van a fogadóirodák szerint.

06.36 Legjobb film: The King's Speech. Tizenkét jelölésből négy szobor - de a legfontosabbakat vitte el.

06.39 Anne Hathaway utolsó ruhája ma estére: újra ezüst, magasnyakú. Egy egész iskolai kórus énekli, hogy Somewhere over the rainbow, in memoriam Oz, a csodák csodája.

06.51 Az est nagy kisemmizettje: a True Grit. Az apja gyilkosát megbosszuló tinilányról szóló western tíz jelöléssel indult, és egyetlen díjat sem kapott - pedig Jeff Bridges is játszik benne.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS