2019. december 5. csütörtökVilma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Zurboló, tömörítve: erdelyi_neptancok.zip

Fülöp Noémi 2011. március 04. 17:19, utolsó frissítés: 2011. március 07. 09:52

A mindössze tíz perces, kilenc táncot tartalmazó műsor nem csak a türelmetlen közönség felé irányuló kritika, hanem egyben a néptánc-mozgalom önbírálata is.


A zenészek felteszik a mozikból ismerős 3D-szemüveget, aztán rázendítenek. A táncosok bepördülnek a színpadra, de alig néhány másodpercig ropják, a terem elsötétül, Sebesi Karen Attila felolvas egyetlen szót a bevezetőből. Új dallam, új ruha, új tánc néhány másodpercig, aztán újra sötét, jöhet a következő műsorszám – a Tranzit Házban összegyűlt népes közönség hüledezik és kuncog.

3D-s, hangszeres népzene3D-s, hangszeres népzene

A Zurboló Táncegyüttes erdelyi_neptancok.zip című farsangi műsora összesen tíz percig tart. A cigánytánc például mindössze addig, amíg a pár átpörög a színpad egyik végéből a másikba.


A legényesnél pedig beakad a lemez,


egyetlen mozdulatot és hangot ismételnek mindaddig, amíg egyik társuk be nem sétál a színpadra, és egy jól irányzott dobbantással tovább nem lódítja a táncot.

Bravúros produkció táncosok és zenészek részéről egyaránt, hiszen ha sérül a pontosan összeállított koreográfia, vagy ha nem sikerül két perc alatt átöltözni (a lányok egymás alá vették fel a különböző viseleteket), és a zene első hangjára belépni a színpadra, már nincs idő korrigálni, az egész műsor szétesik.

A csujogatásoknak is csak a felére jutott időA csujogatásoknak is csak a felére jutott idő

„Az ötlet nagyon régi, 2005-2006-ban viccelődtünk azon, hogyan lehetne egy széki táncrendet összesűríteni pár percbe. Akkor meg is született a koreográfia, amit a Néptáncos panoptikum című előadásba akartunk beleilleszteni – de végül az előadás elmaradt” - meséli Könczei Csongor, a tánccsoport vezetője.

Az idén ősszel újra elővett ötletből született műsor nem csak a türelmetlen közönség felé irányuló kritika, hanem


egyben a néptánc-mozgalom önbírálata is.

„Vannak nagyon-nagyon hosszú folklórfesztiválok – nem tudom, melyik közönség tud végignézni egy négy-öt órás előadást, én például már nagyon rég nem. Erről jutott eszünkbe, hogy próbáljunk ne csak egy táncot, hanem egy teljes műsort tömöríteni” - mondja Könczei Csongor.

Néhány percük maradt átöltözniNéhány percük maradt átöltözni

A műsorba végül kilenc tánc, illetve népdalcsokor és „3D-s hangszeres népzene” került: vajdaszentiványi, széki és bonchidai táncokat, szászcsávási cigánycsárdást, magyarlapádi táncokat, a feciorasca.rar-t, ördögfüzesi, Nádas menti, illetve györgyfalvi táncokat láthat a közönség kevesebb, mint negyedóra alatt – sőt, még szünetet is tartanak.
A ráadás után, a tapsot félbeszakítva Sebesi-Karen Attila lép újra színpadra, és egy részletet olvas fel Michael Ende Momo című könyvéből: szereplői Fusi úr, a borbély és az időtolvaj, aki arra próbálja rávenni a fodrászt, hogy a munkájára, szeretteire, hobbijára fordított perceket megkurtítva takarékoskodjon az idővel. A „mese” Könczei Csongor szerint egyrészt a táncműsor ellenpontjául szolgál, másrészt arra figyelmeztet: az előadást nem csak poénnak szánják.

A Zurboló játékos fricskája eléri a célját, megállít, elgondolkodtat egy pillanatra. És bár az eredeti tervek szerint csupán egyetlen alkalommal adták elő, talán meg lehet győzni a tánccsoportot arról, hogy máskor, más közönségnek is mutassák be.

Pontos koreográfia szerint működött az előadásPontos koreográfia szerint működött az előadás


Sebesi Karen Attila nem csak felolvasta, hanem szinte eljátszotta a történetetSebesi Karen Attila nem csak felolvasta, hanem szinte eljátszotta a történetet

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS