2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Coop K-vár: tizenöt dühös építész

Fülöp Noémi 2011. március 08. 15:29, utolsó frissítés: 16:49

A tilosban parkoló autósok voltak az építészeti workshop résztvevőinek fő célpontja – komoly és játékos javaslatok is születtek.


Az Area3 építészeti egyesület Coop K-vár című kezdeményezésére még tavalyelőttről emlékezhetnek a kolozsváriak. Fiatal építészek vettek részt egy workshopon, ahol arra születtek javaslatok: mivel lehetne szebbé, otthonosabbá, funkcionálisabbá tenni Kolozsvárt. A műhelymunka eredményeit kiállították, a közönség véleményét is kikérve a javaslatokról – az akció nagy sikerrel járt.

A kezdeményezést idén folytatták, a közlekedést választva a workshop témájául, amelyen nyolc csapat, azaz tizenöt építész, diák vett részt. Az egy héttel ezelőtti műhelymunkára több, érintett civil szervezet képviselőit is meghívták. A Napoca Kerékpártúra Klub, az Életfa Családsegítő Egyesület és a Lamont Központ


saját szempontjaikat, panaszaikat mondták el a résztvevőknek.

A kismamák és a biciklisek korábban már szervezett formában is hangot adtak saját panaszaiknak. Előbbieket a járdán, tilosban parkoló autók, utóbbiakat a bicikliutak hiánya zavarja a legjobban. A harmadik, kerekesszékes szemszöget a mozgássérültekkel foglalkozó Lamont Központ képviselte. Pásztor István szervező szerint a velük folytatott beszélgetés határozta meg a műhelymunka irányát.


A Szabók Bástyájában kiállított munkák őt igazolják: elsősorban a járdáról leszorított, forgalomból kiszorított gyalogos, illetve biciklis szemszöge jelenik meg a tervekben. Többen is agyaltak azon, hogyan lehetne a parkoló gépkocsikat távol tartani a járdától, más tervek pedig megvalósíthatatlan, de annál humorosabb ötleteket tartalmaznak.

Az egyik résztvevő például a járda szélére állított emberalakokkal akadályozná meg, hogy az autósok elfoglalják a gyalogosok területét – a híres személyiségeket ábrázoló, életnagyságú figurákhoz egy-egy vicces beszólás is tartozik. Másnak az jutott eszébe: a magányos, babakocsis, kisgyereket vezető vagy kerekesszékes járókelő számára szükséges járdaszélesség jelzésével lehetne figyelmeztetni az autóvezetőket.

A gyakorlatibb javaslatok közé tartozik a föld alá süllyeszthető, egyéni kóddal működő, lopásbiztos biciklitárló is. Az ellenkező végletet ugyanakkor az úttest fölötti drótkötélpályán vagy a Szamoson,


csónakkal közlekedő figurákat ábrázoló rajzok

képviselik. De akadt olyan is, aki az attitűdváltásban látja a megoldást: azt sugallja a bicikliseknek vagy kismamáknak, hogy ugyanúgy az aszfalt királyai, mint autós társaik.

A gépkocsivezetők szemszöge ritkábban jelenik meg – az őket képviselő, konkrét javaslatot megfogalmazó egyetlen terv a park and ride (azaz parkolj le, majd buszozz) megoldást javasolja. És nem hiányzik az autósokkal szembeni nyílt agresszió sem: akadt olyan résztvevő, aki autóevő masinát álmodott meg, egy másik pedig a rossz helyen parkoló autókra ragasztható lehúzósokat tervezett.
„A műhely lényege az volt, hogy a résztvevők megszokják a csoportmunkát. Azt szeretném, ha egy idő után a gyakorlatban hasznosítható tervek készülnének – úgy látszik, rövid távon mindenki a mérgét szerette volna levezetni, a megalapozott tanulmányokra vonatkozó megrendelések hiányában – magyarázta Pásztor István. – Remélem, idén az önkormányzattal is hatékonyabban sikerül majd kommunikálni: ennek első lépése az, hogy az ő tulajdonukban lévő helyiségben szerveztük meg a kiállítást.”

A kiállítást vasárnapig lehet megtekinteni, a közönségszavazás alapján kiválasztott legjobb terveket jutalmazzák. A munkákra egyébként a Coop K-vár Facebookos oldalán is lehet szavazni.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS