2019. november 21. csütörtökOlivér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Giccs, horror, fekete humor a Korunk galériában

Fülöp Noémi 2011. március 25. 16:21, utolsó frissítés: 16:21

Baász Szigeti Pálma, Ferenczy Botond Tamás és Suzana Dan alkotásainak Bermuda-háromszögében bolyongtunk.


Egy kolozsvári, egy sepsiszentgyörgyi és egy bukaresti képzőművész alkotásait társította a kolozsvári Korunk Stúdiógaléria, hármuk közös nevezőjét a giccsben, horrorban és fekete humorban találva meg. Ferenczy Botond nem először állít ki a galériában, a képregényekkel, a street arttal vagy pop arttal rokonítható szörnyikéi ezúttal sárga kereteket népesítettek be.

Baász Pálma művei festmény, dombormű és installáció közöttBaász Pálma művei festmény, dombormű és installáció között


Ironikus, időnként vitriolos álomvilágIronikus, időnként vitriolos álomvilág

A terem másik oldaláról Baász Szigeti Pálma ironikus (időnként gyilkos humorú) álomvilágának lakói néztek szembe velük. Suzana Dan színorgiában tobzódó „naiv festményei”, Barbie babát gyilkolászó kerti törpéi pedig külön oltárt kaptak a hátsó sarokban. Szántai János megnyitóbeszédében Bermuda-háromszögnek nevezte a kiállítás univerzumát, ahol a látogatóra


„minden vár a megszokott műélvezeten kívül”.

„Az első naiv festők a 18. században léptek képbe Európában, ők valamilyen okból nem kaptak diplomát a gyárban” – magyarázta Szántai, és hozzátette, ezeket a naiv művészeket urbánus és rurális kategóriákba sorolja a tudomány. „A kiállító művészek közül ugyan mindegyik kapott diplomát a gyárban, mindegyik pontosan tudja, mi fán terem a stílus, technika, hagyomány, modernség, sőt, pop. Ha pedig így van, valami baj van a fenti naivság-meghatározással” – fogalmazott az író.

Ferenczy Botond szörnyikéi sárga keretbe költöztekFerenczy Botond szörnyikéi sárga keretbe költöztek


Nem fogsz rosszat álmodniNem fogsz rosszat álmodni

A kiállítás Vonnegut-i ihletésű címét: A giccs horror és fekete humor koronázatlan királyai Kolozsváron illetően Szántai elmondta, ez valamiféle bizonytalanságra utal a tárgyalt téma tekintetében. „Abban a bizonyos Bermuda-háromszögben szerzőink tetszés szerint rángatják dróton a nézői ízlés rongybábuját – summázta. – A nézőnek két esélye van: vagy


tótágast áll a háromszög szabályai szerint

és megél a Bermudában, vagy eltűnik, ahogy illik.” Szabó András, a galéria kurátora szerint a három alkotó munkásságában számos, szubkulturális műfaj keveredik: a giccs és a horror csupán kettő közülük. „Úgy vélem, a művészetnek mindig tükröznie kell a társadalom hibáit, felhívnia rájuk a hétköznapi ember figyelmét. A giccs, a horror műanyag-elemei körbevesznek minket, mondhatni, tömegkultúrát teremtenek” – fogalmazta meg.

Suzana Dan festményei: nem mind naiv, ami színesSuzana Dan festményei: nem mind naiv, ami színes


A vérengző kertitörpékA vérengző kertitörpék

Hozzátette, jelenlegi társadalmunkra jellemző az elemek újra-feldolgozása, illetve a művészeti irányzatok új tartalommal való megtöltése. „A társadalmunk hasonlít Las Vegasra, ahol összegyűjtötték a világ összes ősi kultúrája épületeinek kicsinyített mását: egy pontban gyűl össze minden, ami létezik.

Ez a pont lehet akár az internet is, ahol egyszerre láthatsz mindent, ami történt és történik a Földön. A három alkotó képei erre a jelenségre hívják fel a figyelmet: arra, hogy eklektikus világban élünk, ahol értékek és művészeti irányzatok kavalkádja özönli el az agyunkat” – magyarázta Szabó András. A tegnap megnyitott kiállítás április 24-éig látogatható, hétköznapokon 10-14 óra között.

A Korunk galéria hozta a formáját: sok gyerek volt a megnyitónA Korunk galéria hozta a formáját: sok gyerek volt a megnyitón

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS