2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Robotzii: a legnépszerűbb román sorozat, 19-szer

Lazlow von Donau 2011. június 09. 09:43, utolsó frissítés: 10:52

Óriási tömeg volt kedden az animációs sorozat vetítésén és közönségtalálkozóján(?). A készítők annyira népszerűek, hogy jövőre valószínűleg ők készítik a TIFF szpotját.


A Robotzii egy fenomén, egy őrület, egy legenda és nem utolsósorban egy sikertörténet. Olyannyira, hogy az animáció-sorozat két robot-főszereplője, Mo és F.O.C.A. párbeszédei szállóigeként terjednek az interneten és az offline világban egyaránt. A kisfilmeket készítő Creative Monkeyz kolozsvári csapata eleget tett a TIFF szervezők felkérésének, és a nyilvánosság elé állt.

A Robotzii vetítése alatt akaratlanul is eszembe jutott a tavalyi duisburgi tragédia a Love Parade-en: ha valami ok folytán pánik tört volna ki a vetítés helyszínéül szolgáló Bánffy-palotában, könnyen tragédia is lehetett volna.
Hogy mi volt a helyszínen, azt valahogy úgy kell elképzelni, mint egy csúcsforgalomban közlekedő trolibuszon nyomakodó izzadság- és fémszagú embertömeget, csak egy kb. 1000 négyzetméteres területen.A vetítés előtt 5 perccel érkeztünk meg, de már az ajtóból alig jutottunk el a belső udvarig, és nem járt VIP bánásmód a fesztivál művészeti igazgatójának, Mihai Chirilovnak sem, aki előttünk nyomult a színpad fele a fehér, zöld csíkos kalapjában.
Az udvaron, bár nyílt volt a terep, a klausztrofóbiás érzések, az emberszag és a nyomakodás szinte elviselhetetlenné tette az álldogálást, többen inkább feladták a tülekedést és odébbálltak, bár nehéz volt az emberárral szemben kijutni.

A eddig elkészült 19 Robotzii részt Chirilov konferálta fel, de ennél többet alig lehetett hallani a bevezetőből, mert a tömeg zaja szinte teljesen elnyomta a Creative Monkeyz csapat tagjainak hangját. Ami a tömeg zaján átszűrődött, mindössze annyi volt, hogy maguk a készítők sem számítottak ekkora sikerre, és megköszönték mindenkinek a hatalmas érdeklődést.
Közben pedig azon gondolkoztam, hogy megéri-e kivárni a majdnem háromnegyed órás blokk végét, de abban reménykedtem, hogy a közönségtalálkozó nem az a pár hangfoszlány volt, ami hozzám a bevezetőben eljutott.

Egyébként a hardcore rajongók a bemutató 10 perces csúszását azzal akarták meggyorsítani, hogy hangosan skandálták a sorozat nulladik részéből származó "Apasă-l, apasă-l, apasă-l" ("Nyomd meg, nyomd meg, nyomd meg") hangzatú replikát.
Ez különben általánosan jellemző volt az egész vetítésre, a legjobb replikákat az egész tömeg skandálta, érződött, mekkora hatással van a nézőkre ez a sorozat.

A tömeg és nyomorgás ellenére is teljesen más érzés volt szabadtéren, félig mozis körülmények között megtekinteni a Robotzii epizódjait, mert teljesen más volt tömegben nevetni, mint otthon a számítógép képernyője előtt.

A közönségtalálkozó azonban a vetítés után elmaradt, ami végülis megbocsátható és racionális lépés volt, mert úgysem hallotta volna senki, mit mondanak "ott elől", és a kérdések sem valószínű, hogy eljutottak volna Ramonához, Codinhoz, Mihaihoz és Cezarhoz, a Creative Monkeyz csapatához.
Egy biztos, az alkotók egy csapásra sztárokká váltak, olyannyira, hogy Chirilov azt szeretné, ha a következő évi TIFF szpotot ők csinálnák. A készítők egyébként valamikor nyáron egy igazi Robotzii lemezt szeretnének megjelentetni, melyből két dal premierje a vetítés utáni hivatalos Robotzii partin volt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS