2019. december 5. csütörtökVilma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erdély, divat, erotika a kolozsvári Szépművészeti Múzeumban

2011. augusztus 16. 09:35, utolsó frissítés: 10:03

Öt tárlatot nyitottak meg vasárnap a Bánffy-palotában működő Szépművészeti Múzeumban a Kolozsvári Magyar Napok keretében.


Nagyszámú érdeklődő jelenlétében és izzasztó hőségben kezdődött vasárnap délután az öt kiállítás megnyitója. A rendezvény első programján nem volt hiány sem a sajtó képviselőiből, sem a politikusokból, akik, mondanunk sem kell, kihasználták a lehetőséget.

A felszólalások sorát Alin Tișe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke kezdte. Kiemelte a rendezvény multikulturális jellegét, és hangot adott meggyőződésének, miszerint a kiállítás kitűnő lehetőség a párbeszédre a többség és a magyar kisebbség között. Fekete Emőke, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke beszédében a Szépművészeti Múzeum tulajdonában lévő magyar értékekre hívta fel a figyelmet, és örvendetesnek nevezte, hogy ezeket nem csak a magyar rendezvények alatt lehet megtekinteni, ugyanis az intézmény állandó kiállításainak a részesei lettek az elmúlt időszakban.

Alin Tișe (fotók: Kiss Gábor)Alin Tișe (fotók: Kiss Gábor)


László Attila, Kolozsvár alpolgármestere felszólalásában reagált a Kolozsvári Magyar Napok időtartamának megnövelésére, még nagyon sok meglepetés rendezvényt ígért a közönségnek, illetve elismerően nyilatkozott a szervezők munkájáról. Magyarország kolozsvári főkonzulja, Szilágyi Mátyás zárta a politikusi felszólalások sorát. Beszédében kifejtette: a kolozsváriság nemzeti érdek, illetve hangsúlyozta Kolozsvári Magyar Napok befogadó, toleráns és multikulturális értékeit.

László AttilaLászló Attila


Ezután következett sorban az öt izgalmas kiállítás megnyitója. Előbb Simona Tănăsescu Markó Béla: A kert erotikája című szonettkötetéhez készített illusztrációból nyílt tárlatát Adrian Popescu költő méltatta. „Nem mechanikus reprezentációról van szó, hanem a versek világára épülő világról, amelyben a napfényes jóérzés mellett az enyhe melankólia is felfedezhető.”

Anyag és sors címmel mutatták be a Nagy István munkáiból és Lucian Blaga hozzá tartozó kommentárjaiból összeállított tárlatot, amelyről Kancsura István festőművész osztotta meg igen személyes gondolatait az egyre inkább fogyatkozó közönséggel.

A harmadik első emeleten összeállított tárlatról Vörös Alpár, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum igazgatója beszélt. A Szülőföldem, Erdély című tárlaton az oktatási intézmény diákjainak a munkáit állították ki. Az igazgató megtisztelőnek nevezte, hogy ilyen neves művészek között mutathatják be a líceum képzőművészeti tagozatának diákjai munkáikat. A változatos technikával készült képeket az Erdély-tematika mentén válogatták.

A hőséggel küzd Simona Tănăsescu A hőséggel küzd Simona Tănăsescu


A megnyitó- és beszéddömpingben

rövid felszusszanásra adott lehetőséget, amikor a már jelentősen megfogyatkozott érdeklődők átsétálhattak a Szépművészeti Múzeum földszinti kiállítótermeibe, ahol az illyefalvi Rustika-ház divatkiállítását, illetve Sütő Zsolt fotóművész digitális fotókiállítását lehet megtekinteni.

Az 1993-ban alakult Rustika-ház Simó Júlia vezetésével az erdélyi román és magyar nemesi, polgári és népi viseletet dolgozza fel, illetve stilizálja, ez által napjainkban is hordhatóvá teszi azokat. Az alkotásokkal elődeink gazdag öltözékének átmentése és életben tartása a célja. Simó megjegyezte, örül, hogy a Bánffy-palotában állíthat ki, mivel egyetemista évei alatt ez az épület is ihlette annak feltárására, hogy milyen öltözéket is viseltek elődeink.

Sütő Zsolt képei a digitális kivetítőnSütő Zsolt képei a digitális kivetítőn


Négy nagyméretű és magas felbontású kivetítőn, nyugtató zene kíséretében vetítik Sütő Zsolt digitális fotókiállítását. A Hyperion névre keresztelt rendhagyó tárlatról Dorel Găină fotográfus beszélt, és egyben összesítette is a látottakat. „Szivárványként kötik össze az öt eseményt Sütő Zsolt fotói – hozzátéve – mintha versben nyilatkoznának meg.”

A Szépművészeti Múzeum öt kiállítása kellemes nyugvópont lehet a Kolozsvári Magyar Napok nagy nyüzsgésében, ha az épület csendességében megtekintjük a művészek alkotásait - erre ugyanis a politikai szólamoktól sem mentes megnyitó jórészt alkalmatlan volt.

A Rustika-ház, Sütő Zsolt és az Apáczai Csere János Elméleti Líceum diákjainak munkái augusztus 28-ig, Nagy István, illetve Simona Tănăsescu képei pedig szeptember 11-ig tekinthetők meg, keddtől vasárnapig 10 és 17 óra között. Hétfőn a kolozsvári Szépművészeti Múzeum zárva van.

fotó:Gál Lászlófotó:Gál László


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS