2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alter-native: hiányzott az erős középmezőny és a nagyobb vászon

Gál László 2011. november 07. 20:09, utolsó frissítés: 20:34

Tizenkilencedszer szervezték meg az elmúlt héten Marosvásárhelyen az Alter-Native rövidfilmfesztivált, amelyen néha egyszerűen nem volt meg a moziélmény.


"Picit alacsonyabb volt a színvonal, mint amire előre számítottunk. Leginkább az erős középmezőny hiányzott, nagy volt ugyanis a szakadék a jók és az alacsony színvonalúak között. A hat díjazott film kiemelkedett a mezőnyből, és úgy gondoljuk, bármikor megállják a helyüket" - értékelte a Transindex kérésére a 19. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál versenyprogramját Dyga Zsombor filmrendező, a zsűri tagja.A november 2. és 6. között Marosvásárhelyen megszervezett fesztiválon nem csak a filmek miatt lehetett kettős, néha fapados érzésünk. A technikai és kivitelezési kérdésekben is voltak kiesebb hiányosságok. A versenyfilmeket és a nagyjátékfilmeket a Kultúrpalota nagytermében vetítették, és amellett, hogy a szervezőknek néha kisebb technikai nehézségeik is voltak, a vetítéshez használt vászon, a terem méretéhez viszonyítva, szintén kicsinek bizonyult.


Így egyszerűen nem jött meg az igazi moziélmény,amikor a látómeződ nagy részét betölti a vetített kép.

"Tény, hogy a palota nem filmvetítésre készült, de úgy gondoljuk, hogy a hangulata megéri ezt a kisebb vesződséget. A külföldi vendégeink Japántól-Kanadáig rendszerint elámulnak, hogy mennyire csodálatos az épület" - vázolta a helyzetet a Sipos Levente fesztiváligazgató, és hozzátette:

"Bakik is előfordultak, de az nem feltétlen a technikusok hibája. Az alkotók nem mindig a legtökéletesebb változatot küldték el a filmjükből. Vászonra egyszerűen nem kapunk pénzt, hiába bírna meg nagyobbat a terem, a saját lehetőségeink nem engedik meg, hogy nagyobbat vásároljunk, a támogatók meg erre nem adnak. Nyomtatásra meg hasonló költségekre kapnánk tőlük, vászonra nem."

Kétségtelen, a kisterem színes fényben vibráló üvegablakainak a megvilágításában külön élmény dokumentumfilmet nézni, csak nem biztos, hogy a dokumentumfilm vetítéshez esetleg szükséges semleges légkört biztosítani tudják.

A média és a marosvásárhelyi közönség érdeklődése azonban az egész fesztivál alatt töretlen volt. Jó volt látni a sok fiatalt, és néhány kevésbé fiatalt, akik rendszeresen jöttek a vetítésekre. De amíg a rövidfilmeknél még érzékelhető volt a csekélyebb érdeklődés, jó ha félig megtelt a terem, addig a nagyjátékfilmek és a díjnyertes rövidfilm alkotások esetében már szinte telt házról beszélhetünk.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS