2018. október 17. szerdaHedvig
10°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Omegával döntenének nézőrekordot a Szent György Napokon

B. D. T. 2012. január 26. 15:44, utolsó frissítés: 17:08

Az 50 éves fennállását ünneplő, nemzetközi hírű együttes teljes felállásban kezdi 2012-es szabadtéri koncertturnéját Sepsiszentgyörgyön, április 29-én.


Az idén 50 éves fennállását ünneplő Omega együttes lép fel a 2012-es, 21. Szent György Napok zárónapján, a tűzijáték előtt – jelentették be a szervezők mai sajtótájékoztatójukon. A kelet-közép-európai országokban ismert, sőt világhírű magyar együttes teljes felállásban, saját világszínvonalú fény- és hangtechnikával lép színpadra Sepsiszentgyörgyön.

A kivetítőn követhettük az Omega tagjainak sajtótájékoztatóját
<br />
Fotók: Henning JánosA kivetítőn követhettük az Omega tagjainak sajtótájékoztatóját
Fotók: Henning János


Az idei Szent György Napok április 22-29. között lesz. A tavalyi, 20. fesztiválra a helyi önkormányzat 350 ezer lej támogatást adott, idén ez az összeg csupán 300 ezer lej lesz – mondta el Grubisics Levente főszervező. Ám ugyanúgy, ahogy tavaly sikerült feltornászni a többi támogatónak köszönhetően egymillió lejre a pénzben kifizetendő szolgáltatásokra – pl. együttesek fellépési díjára – elköltött összeget, és a nem pénzben kifejezett támogatások ellenértékét is beszámolva 1,2 millió lej volt a Szent György Napok költségvetése, idén is igyekeznek hatékony marketingmunkával támogatókat szerezni a rendezvényre.


Tavaly több mint 300 program volt, és a visszajelzések is azt mutatják, a bőség zavara állt be, túlméretezett volt a rendezvény, a kultúrafogyasztóknak szabályszerűen rohangálniuk kellett egyik helyszínről a másikra, ha nem akartak lemaradni. Idén letisztultabb lesz az arculat és a felhozatal,


kevesebb lesz a program, ám tartják a színvonalat

– ígérték a szervezők. Idén is három fontos helyszín lesz: a Szabadság téri színpad, a Szent György téri színpad, illetve a tavalyi új kedvenc: a Székely Nemzeti Múzeum parkja. A múzeumkertbe idén teljes mértékben saját költségvetésből szerveznek különböző kulturális programokat (a tavalyi főtámogató, a Duna tévé idén visszalépett).

Mivel idén Sepsiszentgyörgyön márciusban nemzetközi színházi fesztivál is lesz, a Reflex második kiadása, emiatt a Szent György-napi színházi programot igyekeznek úgy összeállítani, hogy ne csak a színházifesztivál-látogató, hanem „az átlag szentgyörgyi polgár” is élvezhesse az előadásokat.

A szervezők Skype-on kapcsolták az Omega együttes két tagját, akik Dancs Zsolt Szent György Napok-főszervező és a magyarországi partner koncertszervezőiroda képviselője társaságában beszéltek a turnéról, korábbi romániai és erdélyi koncertélményeikről és készülő új albumukról.

Molnár György (alias Elefánt) gitáros azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy a szabadtéri koncertturnéjuk


első állomása Sepsiszentgyörgy lesz

április 29-én. Benkő László billentyűs megköszönte a meghívást, és felidézte, mekkora hatalmas dolog volt a kommunizmus idején, amikor először engedélyezték számukra a romániai fellépést. Eleinte csak „román vidéken”, Ploiesti-en, Pitesti-en játszhattak, ám aztán erdélyi nagyvárosokban és Bukarestben is felléphettek, ami fantasztikus élmény volt – mesélte.

Grubisics Levente a laptop előttGrubisics Levente a laptop előtt


Aztán a rendszerváltás után Erdélyben már minden városban, ahol felléptek, a polgármesterek pálinkával és kürtőskaláccsal várták érkezéskor – az egyik akkori városatya el is mesélte, hogy tinédzserként egy hétre elszökött otthonról, hogy az Omega kommunizmus idején szervezett koncertkörútját láthassa. Az ilyen történetek könnyeket csalnak a szemünkbe – idézték fel az együttes tagjai. Antal Árpád András polgármester erre reagálva megígérte az együttes tagjainak: már most elkezdik főzni a pálinkát és sütni a kürtőst, a bejelentést az Omega tagjai megelégedve nyugtázták.

Molnár György visszaemlékezett, első erdélyi fellépésük Brassóban volt, ahol az öltöző ablakából meglátta a várakozó magyar fiatalokat; 350-et sikerült „beszöktetni” a fellépés helyszínére, mire a biztonságiak észrevették a turpisságot – mesélte nevetve. Benkő felidézte, azt mondták róluk nemrég, az Omega nemcsak a 60-70-es évek zenei korszakának jelensége, hanem „internetje” is volt, mert ugyan


az országhatárokat le lehetett zárni,

de a zene átjutott, és a szövegekkel kölcsönhatásban gondolkodásra késztette az embereket.

A sepsiszentgyörgyi koncerten igyekeznek olyan számokat játszani, amit mindenki ismerhet és a leginkább kedvel a közönség. Dancs Zsolt megköszönte a zenekar közbenjárást, hogy a számukra világszínvonalú szolgáltatást biztosító hangosító cég már április 27-28-án felszereli a berendezést, így azt a többi együttes is használhatja.

Újságírói kérdésre Molnár elárulta most készülő új albumuk munkacímét: A világ hét csodája. Benkő elmesélte, sokszor egy délelőtti kávézás és beszélgetés után akár félóra alatt megszülethet egy új dal, ám olyan is van, hogy hetek, hónapok kínlódása után sem érzik úgy, hogy kész, és megfelelő. Ahogy a festő is akár még fél év múlva is belefest egy-egy képbe, mert nem érzi tökéletesnek, így vagyunk mi is a dalainkkal – mondta.

Sajtótájékoztatójuk végén az együttes tagjai román nyelven is elbúcsúztak.

Molnár György és Benkő László (középen) Budapestről jelentkezett be Skype-onMolnár György és Benkő László (középen) Budapestről jelentkezett be Skype-on


Az Omega 50 turné „kőszínházi”, azaz fedett koncerttermekben szervezett része március 9-én indul, ám a nagy szabadtéri koncertkörút a sepsiszentgyörgyi fellépéssel kezdődik, az utolsó fellépés pedig Budapesten, a Hősök terén lesz, ahová egymillió nézőt várnak. Grubisics a Transindex kérdésére elmondta, a szentgyörgyi koncert


számításaik szerint rekordszámú nézőt fog vonzani.

„Meggyőződésem, minden idők legnagyobb nézőrekordját fogjuk megdönteni a Szent György Napok utolsó napján. Aggódtunk tavaly is, hogy a Smokie-koncertre és a tűzijátékra olyan sokan jönnek majd, hogy nem férünk el a téren. Most is aggódunk, mert biztos, hogy legalább három megye Omega-rajongói jönnek el Sepsiszentgyörgyre. Hiszen hivatalosan ugyan nem búcsúzik a zenekar, de egy ilyen karrier után mindig benne van a pakliban, hogy ez az utolsó lehetőség élőben a találkozásra. Ráadásul ami tényleg az egész koncert súlyát megadja, hogy saját technikával érkeznek, igazi nagyvárosi fesztiváli hangulatot fogunk biztosítani látvány, pirotechnika, hangzásvilág szempontjából, olyat, amilyent itt vagy a környéken még nem láttak, csak azok, akik elutaztak mondjuk 200 km-t egy komoly fesztiválra.”

Román rajongókra is számítanak, főképp azért, mert az Omega előtt egy híres román együttes fog koncertezni, hogy melyik, az egyelőre még titok – tette hozzá. „Biztos vagyok abban, hogy ez egy olyan párosítás lesz, ami anyanyelvtől függetlenül minden résztvevő számára hatalmas élmény lesz” – ígérte Grubisics.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS