2019. december 5. csütörtökVilma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Carmina burana táncban, André Kertész fotói és az Oscar-esélyes némafilm

szerk. 2012. február 24. 13:18, utolsó frissítés: 2012. február 27. 09:16

Az Oscar-gálához közeledve a romániai mozikba is eljutott a #i#The Artist#/i#, de izgalmas képzőművészeti-, grafikai- és fotókiállítások közül is válogathatunk. Csehov-darabokból kettőt is játszanak az erdélyi színházakban a hétvégén.


KOLOZSVÁR

A Kolozsvári Állami Magyar Színház hétvégi műsorában két olyan stúdió előadás is szerepel, amelyekre hónapokkal előre mindig pillanatok alatt elfogynak a jegyek, és amelyeket ráadásul nem is elég egyszer megnézni. De aki szemfüles volt, és idejében lefoglalta a helyét, az szombaton 20 órától Thomas Vinterberg, Mogens Rukov, Bo Hr. Hansen Születésnap című darabját nézheti meg Robert Woodruff rendezésében, vasárnap 19 órától pedig az UNITER-díjjal is kitüntetett Ványa bácsit Csehov-darabot játssza a társulat, amelyet Andrei Şerban rendezett. Aki pedig még nem látta őket, az nem árt, ha minél hamarabb jegyvásárlási akcióba kezd.

Aki lemaradt, az is mehet hétvégén színházi előadásra, mert a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió karán tanuló harmadéves színisek vasárnap 18 órától vizsgaelőadásukat mutatják be a Bölcsésztudományi Egyetem Radu Stanca Stúdiótermében. Az előadás címe Vérnász, a rendező Albu István.

Vérnász (Fotó: Márton Szilárd)Vérnász (Fotó: Márton Szilárd)


A táncoslábúaknak is kedvez a hétvége, ugyanis a Tranzit Házban a kolozsvári táncház 35. évfordulóját ünneplik. A rendezvényre a szervezők igyekeztek mindenkit meghívni, akik valaha muzsikáltak, táncot tanítottak vagy szervezték, aktívan támogatták a „mindenkori” kolozsvári táncházat, legyen szó annak bármelyik helyszínéről is (Bábszínház, Monostori úti Művelődési Otthon, Vasas Klub, Diákház, Német Fórum, Tranzit Ház, Heltai vagy Bulgakov). A táncház mellett lesz fotókiállítás, dokumentumfilm-vetítések a kolozsvári táncház múltjáról, népzenekoncertek, de akit a 35 éves táncház tudományos-történeti megközelítése érdekel, az részt vehet a pénteki tudományos ülésszakon is.Az Oscar-díj várományosát, a The Artist (r. Michel Hazanavicius) című filmet is megnézhetitek a hétvégén. A történet a 20-as években játszódik, a némafilmek korában, legnagyobb sztárjai közt van George Valentin is, akinek élete csillogás és boldogság, ráadásul összejön egy gyönyörű színésznővel is, Peppy Millerrel. Azonban lassan kezd teret hódítani a hangos filmek technikája, ami új sztárokat hoz magával, ráadásul Peppy Miller is e műfaj által válik ismertté, amit a leáldozó csillagú George egyre nehezebben dolgoz fel.

Az Odeonban pénteken, szombaton és vasárnap is 19:45-től tűzik műsorra, a Cimena City-ben pénteken, szombaton és vasárnap is több időpontból is választhatunk. További részletek a cinemagia.ro oldalon.

Akit jobban érdekel maga az Oscar-gála, az vasárnap éjjel élőben nézheti az HBO-n vagy az oscar2012live.com oldalon, és ezután eldöntheti, hogy megnézi-e a The Artistot és a többi filmet.Az erősebb ingerekre vágyók pénteken 23 órától a Boilerben (Henri Barbusse, 59-61.) bulizhatnak, ahol Kormac és az Ufe & Zicu adják majd a talpalávalót, szombaton este pedig az Urma koncertjén csápolhatnak az Euphoria Music Hallban (Ploiesti, 51.) 22 órától, vagy a Flying Circus Pubban (Iuliu Maniu, 2.) is rophatják a The Static Age indie és post-punkot játszó együttes zenéjére, szintén 22 órától.

SEPSISZENTGYÖRGY

Aki még nem látogatott el Kőnig Frigyes kiállításaira, az feltétlenül tegye meg hétvégén. A három kiállítás három különböző helyszínen tekinthető meg. A Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben található tárlat az Orbis Pictus (Festett világ) címet viseli, az egyes művek optikai, térábrázolási kérdéseket vetnek föl, a műterem megszokott tárgyai mellett megjelennek állati- és emberi csontvázak, torz teremtmények. A Lábas Házban Kárpát-medencei várakról és erődítményekről készült rajzok láthatóak, az Árkosi Kulturális Központban Képzelet és kontinuitás címen kiállított olajképek központi témája a múlt továbbélése a jelenben, a képeken az erődítmények pusztuló romokként jelennek meg.

Kőnig Frigyest nem érdemes kihagyni, Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész, művei több mint 180 egyéni- illetve csoportos kiállításon szerepeltek Oroszországtól az Egyesült Államokig, 2005 óta a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora.

Sepsiszentgyörgy jobbnál-jobb kiállításoknak ad helyet, március 4-ig még megtekinthető az André Kertész fotóiból nyílt tárlat. Így aki nem jutott el a budapesti André Kertész Retrospektívre, most egy kicsi szeletét mégis megízlelheti a fotós munkásságának. A kiállított képek között megtaláljuk az Úszót, de a torzító tükrökkel fotózott aktokat bemutató Torzulások című sorozatából is itt van négy kép. És van egy polaroid is a művész kései korszakából.

André Kertész: Torzulások(Forrás: fotoklikk.hu)André Kertész: Torzulások(Forrás: fotoklikk.hu)


Ha családiasabb hangulatban szeretnéd eltölteni a hétvégét, akkor a szombaton 11 órától kezdődő múzeumpedagógiai családi napon a helyed (Gyárfás Jenő Képtár), ahol gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt érdekes foglalkozásokat szerveznek. A gyerekek zenés mesejátékban vehetnek részt, óriás kockákból műalkotásokat rakhatnak ki, készíthetnek fényképtartót, a felnőttek tárlatvezetéssel tekinthetik meg az André Kertész-kiállítást, képkeretet készíthetnek és restaurálhatnak, kipróbálhatják a vízen festést.SEGESVÁR

A blues zene rajongóinak Segesváron a helyük február 23–25. között, ugyanis ekkor szervezik meg a VIII. Segesvári Blues Fesztivált. A koncertek mindhárom napon 19:30 órától kezdődnek a Mihai Eminescu kultúrházban, minden estén két-két fellépőt hallgathatunk meg: csütörtökön Samuel James (USA) és Johnny Winter (USA), pénteken Samantha Fish (USA) és ShakuraS’Aida (CA), szombaton Bob Brozman (USA) és Corey Harris & Rasta Blues (USA) lépnek fel.

A fesztivál plakátja (Forrás: nemtv.ro)A fesztivál plakátja (Forrás: nemtv.ro)


MAROSVÁSÁRHELY

A Carmina Burana dallamait mindenki ismeri, de táncban kifejezve talán még láttad. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermében a színház és tánc kedvelőit szólítja meg a Carmina Burana című előadás Gigi Căciuleanu rendezésében pénteken és szombaton 19 órától.

A Carmina Burana egy középkori versgyűjtemény, amely Carl Orff 1937-ben elkészült zenei feldolgozásának köszönhetően vált közismertté. A mű lüktető ritmusára a táncosok “mesélnek” a színpadon.

Az előadás plakátja (Forrás: nemtv.ro)Az előadás plakátja (Forrás: nemtv.ro)


SZÉKELYUDVARHELY

Ha nem ismered még az erdélyi magyar grafikusokat és munkáikat, akkor látogass el a 20. századi erdélyi grafikákat bemutató kiállításra, mely a Háaz Rezső Múzeumban tekinthető meg március 11-ig. A kiállításon huszonhárom neves erdélyi képzőművész munkáival találkozhatsz, többek közt Balázs Imre, Feszt László, Gy. Szabó Béla, Kusztos Endre, Muhi Sándor alkotásaival.

KÉZDIVÁSÁRHELY

Ha pedig egy olyan nővel szeretnétek találkozni a hétvégén , aki három férfi emlékeiből és képzeletéből áll össze, akkor Kiss Csaba Csehov novellákból szerkesztett De mi lett a nõvel? c. drámáját se hagyjátok ki. Pénteken 20 órától, szombaton 17 és 20 órától, és vasárnap 17 órától tűzi műsorra a Városi Színház a darabot, amelyet Albu István vitt színre, a díszletet és a jelmezeket György Eszter tervezte.

A történet egy "férfimese", a központi figura egy nő, Irina Bikulina, aki sohasem jelenik meg, de jól kirajzolódik a három utazó színész, Gyabkin, Jura és Aljosa - Orbán Levente, Dávid Péter, Veres Előd - meseszerűen összefonódó történeteiből.

Az előadás plakátja (Forrás: kezdi.info)Az előadás plakátja (Forrás: kezdi.info)


CSÍKSZEREDA

A képzőművészet kedvelői Gaál József furcsa figuráit tekinthetik meg az Új Kriterion Galériában. Gaál József Munkácsy-díjas festő, főiskolás kora óta állít ki, 1993-tól a Magyar Képzőművészeti Főiskola tanára. Nyers színű festményei expresszívek, mitikus légkört árasztanak. Alakjait groteszk módon rajzolja meg, képein a testrészek torzítva jelennek meg, de mégsem veszítik el emberi jellegüket.

Gaál József munkája (Forrás: ujkriteriongaleria.ro)Gaál József munkája (Forrás: ujkriteriongaleria.ro)


Akik csak zenére vágynak a hétvégén, azok a Mayden Boogie buliban ugrálhatnak a Mayden Clubban pénteken este 21:30-tól, vagy kelta zenét hallgathatnak a Backstage-ben szombat este 21 órától, amely így az ír kocsmák hangulatát hozza majd.

Ha végképp nem találtál kedvedre valót a fenti programok között, és egyáltalán nincs kedved kimozdulni a hideg és jeges időben, akkor egy dolgot tehetsz még: szavazz az év fájára, a köpeci szilre!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS