2018. november 21. szerdaOlivér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Boban Markovic és az Irigy Hónaljmirigy is jön Sepsiszentgyörgyre

B. D. T. 2012. március 02. 15:10, utolsó frissítés: 2012. március 05. 10:59

Kilencnapos fesztivál, diákegyüttesek találkozója, Bányavirág és gamba: a Szent György Napok szervezői adagolják a meglepetéseket, mint kisgyereknek a cukorkát.


Idén kilencnapos lesz a Szent György Napok - jelentették be a főszervezők pénteki sajtótájékoztatójukon, és egyúttal újabb leszerződött fellépőket neveztek meg a programtervezetből.

Az A színpad programja már végleges, ám egyelőre csak "adagoljuk a meglepetéseket, mint kisgyereknek a cukorkát" - fogalmazott Dancs Zsolt. A Szent György Napok utolsó három napján fellép az Irigy Hónaljmirigy, a Boban Marco Markovic Orchestra, a Taxi, Holdviola, és a Deep Purple "kedvenc tribute zenekara", a Cry Free.

Április 21-én 19 órától a Krisztus Király római katolikus templomban lesz a fesztivál nyitóhangversenye, amelyen fellép a Vox Humana kórus, a Csíki Kamarazenekar és a Georgius Kamarazenekar. Eddig minden Szent György Napok a vasárnapi klasszikus zenei koncerttel kezdődött,


idén azért kellett előrehozni,mert a vasárnap estére leszerződött színházi előadás iránt (Dan Gordon: Esőember, Anger Zsolt rendezésében) hatalmas az érdeklődés, és a kultúrafogyasztóknak ne kelljen választania egy hangverseny és a színház között.

A kulturális hetet úgy szervezik, hogy csütörtökig, április 26-áig a központi helyszínű produkciók lejárjanak; a vásári hétvége pedig egy nappal korábban, már csütörtökön megkezdődik.

Grubisics Levente a kulturális hét kínálatából emelt ki néhány produkciót: április 23-án a gyerekek körében rendkívül népszerű Alma együttesnek lesz két fellépése is a Krisztus Király templomban.Kedden a Yorick stúdió és a Marosvásárhelyi Állami Színház közös produkcióját, Székely Csaba Bányavirág című, Sebestyén Aba rendezte drámáját láthatja a közönség 19 és 21.30 órától. Szerdán a budapesti Honvéd Színház Arab éjszaka című előadását játsszák Zakariás Zalán rendezésében 18 órától és 20.30-tól. Lesz román színházi előadás is, illetve


egy igazi komolyzenei ínyencség:

egy különböző nemzetiségű tagokból álló gamba-zenekar fellépése. A cselló ősének tekintett gamba ritka hangszer, a világon egyetlen helyen, Svájcban tanítják a zenészeket gambán játszani - hangzott el. A rendezőirodában már lehet foglalni jegyeket a kulturális hét eseményeire - hívták fel a figyelmet a szervezők.

A Szent György téri színpadon április 26-án minifesztivál lesz a fesztiválon belül: idén ugyanis a Háromszéki Diákegyüttesek Találkozóját is a Szent György Napok idejére időzítették - jelentette be Grubisics, és át is adta a szót a szervező Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) képviselőinek.

A diákegyüttes-találkozó a kilencvenes években hat kiadást ért meg, utána 10 évig szünetelt, majd az EMI szervezésében újraindult; jelenleg ez a legnagyobb háromszéki ifjúsági rendezvény - mondta el Nemes Előd. A vetélkedőre egyébként nemcsak háromszéki diákegyüttesek nevezhetnek be, stílusbeli megkötés sincs. A minifesztiválon a jelentkező együttesek közül előzetesen kiválasztott, legjobb pontszámot elért 7 zenekar lép fel, kötelező repertoár: két feldolgozás és két saját szám - ismertette a feltételeket Mihály István.

A legjobb diákegyüttes lesz az aznap este a 21 órától koncertező Kalapács előzenekara. A díjak egyébként nem pénzbeliek, hanem


további fellépési lehetőségek

különböző székelyföldi rendezvényeken. Jelentkezni 2012. április 4-ig lehet a jelentkezési lap (itt letölthető) és a kért csatolmányok beküldésével.

A szervezők szerint a Szent György Napi fellépés hatalmas lehetőséget és nagyobb publicitást jelenthet a fiatal tehetségeknek. A diákegyüttes-találkozó célja ugyanakkor az is, hogy ráébressze őket az önmenedzselés fontosságára: a jelentkezők plusz pontot kapnak, ha van már logójuk, plakátjuk, weboldaluk, és jelent már meg róluk újságcikk.

20-25 ezer emberre számítanak a szervezők április 27-én, pénteken este, a 9 tagú Irigy Hónaljmirigy élő fellépésére, amely a tervek szerint "megtöri a jeget", és beindítja az igazán nagy bulik sorozatát. Remélhetőleg addig a megyeközpont utcáit borító jég és hó is elolvad. Az 1990 szilveszterén, spontán alakult humorzenekar


igazi őrült partit ígér,

15 év legsikeresebb számait hozzák el Sepsiszentgyörgyre. A szervezők arra kérik a közönséget, ha teheti, jelmezben, maskarában, valamilyen különleges, színes öltözékben jelenjen meg 20.30-kor a nagyszínpad előtt. A népszerű televíziós humorshowban is szereplő együttes tagjai szinte minden szám után átöltöznek, s jó lenne, ha a farsangot idéző muriba a közönség is felszabadultan csatlakozna.Minden évben igyekeznek olyan zenekarokat is meghívni, amelyekben a városból elszármazott zenészek is játszanak: április 28-án, szombaton 19 órától a Taxi lép fel, amely 1999-ben alakult, 6-7 éve voltak utoljára Sepsiszentgyörgyön. Basszusgitárosuk jelenleg a sepsiszentgyörgyi Kerezsi Csongor.Szombaton 23 órától (a Republic után) a 12 tagú világhírű szerbiai zenekar, a Boban Marko Markovic Orchestra lép fel a főszínpadon. Boban Markovicék évente mintegy 200 koncertet adnak a világ minden táján. A balkáni népzene rajongói a rézfúvósok ritmusaira közel két órát bulizhatnak.A szervezők régi vágya teljesült volna, ha sikerül leszerződni a Deep Purple-t - tavaly éppen a világ másik felén turnézott az együttes, idén pedig a kisebb költségvetés nem engedte meg, hogy a legendás formációt meghívják. Ám kárpótlásul szombaton délután 15 órától koncertezik az a tribute zenekar, amellyel


maguk az eredeti tagok is szívesen fellépnek.

A Cry Free Magyarországon alakult, és többek közt Jon Lordot is kísérték szólófellépésein, nemzetközi ismertségre tettek szert - állítólag úgy zenélnek, mint maga a Deep Purple fénykorában.Vasárnap, április 29-én 17 órától a Holdviola nevű magyarországi, elektrofolkot játszó zenekar lép fel. A produkcióban a zene, tánc, film is szerepet kap, profi VJ keveri majd a zene alá a vizuális elemeket egy hatalmas kivetítőn.Az ideiglenes programot a szervezők majd közzéteszik, addig is itt lehet olvasni a Szent György Napokkal kapcsolatos újdonságokról: www.sepsiszentgyorgyinfo.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS