2018. november 21. szerdaOlivér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

“Mind fiatalok vagyunk, csak van, aki régóta”

B. D. T. 2012. március 04. 20:21, utolsó frissítés: 2012. március 05. 11:00

Antal Árpád azt szeretné, 10 év múlva Sepsiszentgyörgy, a "kulturális és ifjúsági főváros" legyen a Székelyföld fővárosa – ehhez pedig a fiatalok hozzájárulására is szükség van.


Mindannyian fiatalok vagyunk, csak egyesek már régebb óta – az egyik VIP-résztvevő e megállapítása is lehetne a mottója a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális és Ifjúsági Fővárosa programnak. A csípős esti hideg, szél és havazás ellenére mintegy 200-an vettek részt a március 3-i nyitórendezvényen a Tamási Áron Színház előtti téren.

Bemutatkoztak a város ifjúsági és civil szervezetei, volt fúvószene, koncertek, néptánc, flamenco, tűztánc, sorban állók a forralt boros bódé előtt, rohangáló gyerekek, toporgó felnőttek, fiatalok és „régóta fiatalok”. A hideg miatt a résztvevők közül többen félóra után elslisszoltak, majd később tértek vissza, aki a közelben lakott, még magára vehetett egy rend meleg ruhát.

Futóverseny rajtjaFutóverseny rajtja


...vigyázz, kész... fuss!...vigyázz, kész... fuss!


A tánc és ugrálás biztosított valamennyire védelmet a hideg ellen – aki nagyon fázott, bemehetett a színház előcsarnokába, ahová a szél miatt beköltöztették a pannókat, amelyekre a sepsiszentgyörgyiek gyerekkori képeiket tűzhették fel.

A fényképeket a szervezők beszkennelik, és a portrékból kollázs készül: ez lesz Sepsiszentgyörgy fiatal arca. A képeket az adományozók visszakapják, amennyiben ezt kérik – ennek ellenére elég kevés fotó gyűlt össze.

Így készül a kollázs: le a kesztyűt, elő a gyerekkori fotót, s odatűzni a többiek melléÍgy készül a kollázs: le a kesztyűt, elő a gyerekkori fotót, s odatűzni a többiek mellé


A 20 órától tervezett hivatalos megnyitót és az Undercover Band koncertjét is előrehozták a hideg miatt. Antal Árpád András polgármester és Tamás Sándor megyei tanácselnök is rövidre fogta mondókáját, mire a felocsúdó sajtósok előkaparták a jegyzetfüzeteiket, már szinte vége is volt a köszöntőbeszédnek.

A polgármester arra kérte a város ifjúságát, töltsék meg tartalommal azt a keretet, amit a projekt kezdeményezői és támogatói megteremtettek. „Azt szeretném, egy évtized múlva Sepsiszentgyörgy legyen a Székelyföld fővárosa – ehhez pedig a ti hozzájárulásotokra is szükség van” – emelte ki. Tamás Sándor pedig megígérte, a megye más településein is szerveznek rendezvényeket, hogy az ottani lakosok is érezzék, tudják, hogy a megyeszékhely ebben az évben Székelyföld kulturális és ifjúsági fővárosa.

A kulturális és ifjúsági fővároshoz kapcsolódó nyitó rendezvénysorozaton fellépett a Rétyi Kovács András Fúvószenekar, az Acustik Trio – ERSZI Egyesület, Fodor Réka, a Százlábú Táncegyüttes, Ségercz Ferenc és barátai, a Háromszék Táncegyüttes táncosai, az M Studio, az Undercover Band. Este zárt helyiségekben folytathatták az ünneplést a fiatalok: Kalapos Táncház és Folkkocsma volt a Bástya vendéglőben (házigazda: Nagy Botond és Gábor Ágnes), illetve buli a Crown klubban a Friss FM és a Tein hozzájárulásával.

A rendezvénysorozat koordinációja a március 3-án megnyitott Erőforrás Központban, a Lábas Házban történik, ide érkeznek be az év folyamán az újabb ifjúsági programötletek. A megvalósítás nyilván pénz függvénye is; a sepsiszentgyörgyi városi tanács március 6-i ülésén tűzi újra napirendre a Fundamentum Egyesülettel kötendő partnerszerződést a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Ifjúsági és Kulturális Fővárosa program keretén belül tervezett kulturális események megszervezéséről.galeria_4972.JPG
galeria_4973.JPG
galeria_4974.JPG
galeria_4975.JPG
Kelendő volt a forralt bor
galeria_4976.JPG
Group hug az út közepén. A színház előtti útszakasz ideiglenesen sétálóutca lett
galeria_4977.JPG
...illetve különböző előadások helyszíne. Fodor Réka flamenco-bemutatót tart

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS