2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mennyiért vásárolhatjuk meg a román sztárfestők alkotásait?

Búzás Anna 2012. március 15. 15:20, utolsó frissítés: 2012. március 16. 09:29

Nicolae Tonitza Három testvér c. festményének becsült értéke 100-200 ezer euró között mozog, ezzel vezeti a bukaresti Artmark aukciós ház tavaszi árverési listáját.


Az év első jelentős árverését szervezi meg a bukaresti Artmark aukciós ház március 20-án a J.W. Marriott Grand Hotelben, ahol a román képzőművészet remekművei kerülnek kalapács alá. Az árverésen 207 festmény és grafika szerepel, az akadémista alkotásoktól kezdve a kortárs darabokig mindennel találkozhatunk. A legkiemelkedőbb festők: Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petraşcu, Camil Ressu, Theodor Pallady, Samuel Mutzner, Nicolae Dărăscu, Francisc Şirato és Ştefan Luchian. Közülük a legdrágább festményeket vettük szemügyre.

A legtöbbre becsült festmény Nicolae Tonitza munkája, a Trei fraţi - Copiii pictorului (Három testvér - A festő gyermekei), amely 1920 és 1922 között készült el. A becslések szerint a kép értéke 100-200 ezer euró között mozog. Tonitza munkásságában a gyermek és a gyermekkor témája fontos helyet foglal el, képein a gyermeki tisztaságot, naivitást ábrázolja. Tonitza elmondása szerint nem csinált semmi mást, csak lefestette a saját gyermekeit: "A hintázásból, az első tapogatózásokból a padlón, a szemük villanásából egy apa érzéseit adtam vissza".
Tonitza második legértékesebb festménye a Nud cu spatele (Akt háttal), 70-120 ezer euró a becsült ára. A festő aktjain az alakok legtöbbször háttal jelennek meg, ezáltal nagyobb hangsúlyt kap a test plaszticitása és a bőr simasága. A testszínekhez három színt használ (terre de sienne brûlée, ocre jaune clair és outremer vagy kobalt), legtöbbször belső terekben helyezi el az alakokat, ahogyan ezen a festményen is.


Nicolae Grigorescunak egy festménye vesz részt a liciten, amelynek értékét 60-120 ezer euróra becsülték. A festmény címe Care cu boi la asfinţit (Szekér ökrökkel alkonyatkor), 1899-ben készült el. A monokróm színhasználat, a sötétség, az állatok és a pásztor erőlködése feszültséggel tölti fel a képet. A téma egyébként, tudjuk, nem idegen Grigorescutól, több festményén is találkozhatunk a szekeret húzó ökrökkel. A monokromitás absztrahálja a képet és fotografikus jelleget kölcsönöz neki.
Ştefan Luchiannak egy festménye vesz részt az árverésen, a Ţărancuţă cu broboadă (Parasztlány nagykendővel), becslések szerinti értéke 35-65 ezer euró. Luchian a román művészet kiemelkedő portréit festette meg, nagyon érzékeny módon tudta megragadni az arcokat. A Parasztlány kendővel egy gyerekarcú fiatal lánykát ábrázol, aki büszkén fenntartja a fejét. A festő kiválóan ábrázolja a lány arcvonásait és tartásán keresztül a jellemét.
Theodor Palladynak több alkotása is szerepel a tavaszi árverésen, a legértékesebb képe az Intimitate (Intimitás) című akt, 45-75 ezer euróval. A képen egy meztelen nő jelenik meg, akinek az alakját a háta mögötti tükör is megmutatja egy másik nézőpontból, így egy képen belül két perspektíva érvényesül. Pallady képein a nő nem a vágy képeként, hanem a szerelem szimbólumaként jelenik meg, mindemellett az erotikus töltet erősen érződik.
Francisc Şirato 1936-ban készült képe, a Piaţă în Balcic (Piac Balcsikon) becslések szerinti értéke 30-50 ezer euró. A képen a kései impresszionizmus hatása fedezhető fel. A bolgár kikötővároskát ábrázoló festményen finom pasztellszínek jelennek meg, a fény mintha mindenhova elérne, egy "folyékony tájat" láthatunk. Şirato alkotása a kor legjelentősebb gyűjteményeibe került más festők munkáival együtt, akik ugyanezt a témát dolgozták fel.
Gheorghe Petraşcu festményei közül is több szerepel az árverés listáján, a legértékesebb a Marea la Techirghiol (A tenger Techirghiolnál) 35-55 ezer euróval. A part szinte összenő a tengerrel, szerves részévé válik, a szárazföld illusztrálására használt színek szinte tapinthatóvá teszik a vásznat. Petraşcu festménye ugyanakkor elidegenítő hatású, a kiégett földfoltok, a "zománcos" vízfelület egy élettelen természeti tájat sejtetnek.
Az árverésre szánt festmények közül 70 darab március elején Kolozsváron is ki volt állítva a fenesi Best Western Fusion Hotelben:
A romániai aukciós házak közül 2011-ben az Artmark vezette az eladások listáját 77%-kal, ezt követi a Goldart 11%-kal és az Alis 9%-kal. A maradék 3% kisebb aukciós házak között oszlott meg (ARAART, Quadro, Monavissa stb.).

Az árveréseket monitorizáló tudor-art.com szerint 2011-ben a legnagyobb értékben tranzakcionált romániai művészek Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu, Ştefan Luchian és Ion Ţuculescu voltak.

Te melyik festményt vennéd meg?


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS