2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hegymászók beszámolója, Színházi Világnap, lengyel és brit filmek

szerk. 2012. március 23. 10:07, utolsó frissítés: 10:13

Kolozsváron színészek vezetésével járhatod be a színházat és megismerkedhetsz Kevinnel, Sepsiszentgyörgyön még javában folyik a Reflex Színházfesztivál, Székelyudvarhelyen Húsvéti mese szórakoztatja a gyerekeket hétvégén.


KOLOZSVÁR

Ha érdekelnek az aktuális romániai és világszintű jelenségek szociológiai vonatkozásai, a II. Szociológus Napokon a helyed, melyet a Max Weber Szakkollégium és a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Szociológia és Szociális Munkásképző Intézete szervez március 22-24 között. Kerekasztal téma lesz a dokumentumfilmkészítés és társadalomtudományok érintkezése Erdélyben, valamint a Posdru projekt keretén belül megszervezett kutatás, amely a Romániai vállalkozók és vállalkozások témakörét járja körül.

Előadóik között szerepel Veres Valér, Horváth István és Kiss Tamás szociológusok, akik a népszámlálás eddig megjelent részleges adatai segítségével kívánnak összefüggéseket, konklúziókat levonni. A hazai előadók sorát bővíti Péter László, Kiss Dénes és Csata Zsombor szociológusok. Részletes program itt.

Színészek vezetésével még biztosan nem jártad be a színházat, de szombaton megteheted, ugyanis a Színházi Világnap alkalmából március 24-én nyílt napot szervez a Kolozsvári Állami Magyar Színház, ahol a színészek csoportos idegenvezetést tartanak a színház épületében 13-17:30 óra között, bepillantást nyújtva munkájuk kulisszatitkaiba.


A gyerekek játékdélelőttön vehetnek részt a társulat tagjaival, a felnőttek pedig asztalitenisz-bajnokságon mérkőzhetnek meg a színészekkel. A nyílt nap alkalmából Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmezterveiből, valamint Biró István színházi fotóiból is kiállítás nyílik 14 órától. További információk itt.
Beszélnünk kell Kevinről, de előbb nézd meg a filmet, melyet Lynne Ramsay rendezett és hétvégén kerül a hazai mozikba. A We Need to Talk about Kevin című film főszereplője, Eva feladja karrierjét, hogy megszülhesse Kevint, kettejük viszonya azonban nem mondható zökkenőmentesnek: Kevin 15 évesen iskolai vérengzést rendez. A film a tragédia előtti és utáni állapotokat mutatja be, a rendező a múlt és jelen eseményeit nem lineáris módon vágja össze, az anyát alakító Tilda Swinton elgyötört arca és szemei felejthetetlenek. A filmet a Győzelem moziban, az Odeon Cineplexben és a Cinema Cityben is megnézheted, részletes program a cinemagia oldalán.
Ha kíváncsi vagy korunk egyik kiemelkedő streetartos fickójára, Banksyre, akkor menj el vasárnap a Mărăşti moziba, ahol az Exit Through the Gift Shop című filmjét vetítik 18 órától. De ezen kívül más brit dokfilmeket is megnézhetsz ugyanitt a British Documentary című vetítéssorozat keretén belül, melyet a British Council második alkalommal szervez meg. Részletes program itt.
A zenés-bulis kikapcsolódásra vágyók a Chinese man partin vehetnek részt szombaton 23 órától a Midiben Marwan és Dubase fellépésével. A Downtownban a FUNKorporation feldolgozásokat ad elő 22 órától szintén szombaton: megtudhatod hogyan szólal meg DubFx, Moby, Amy Winehouse egy helyen. Az Obsessionben Loredana koncertezik ugyanezen a napon 22 órától.

CSÍKSZEREDA

Jankó Szép Noémi keramikus puha párnáival és bogaraival ismerkedhetsz meg a Pál Aukciósház és Galériában (Szász Endre u. 28. sz.) megnyílt kiállításon. A nagyváradi Jankó Szép Noémi először állít ki Csíkszeredában, a keramikus iparművész Ferencz S. Apor meghívására jött. A kiállítás április 19-ig látogatható minden nap 10 és 18 óra között, vasárnap kivételével.


GYERGYÓSZENTMIKLÓS

Ha közelebbről megismerkednél azokkal a székely hegymászókkal, akik tavaly a Himalájában található Cho-Oyu-csúcs megmászására tettek kísérletet, ne hagyd ki a hétvégi előadásukat, mely vetítésekkel és élménybeszámolókkal lesz fűszerezve. A Cho-Oyu 2011 expedíció tagjai, Tulit Zsombor, Szabó Zoltán, Tóásó István és Sükös József Országjárók, világjárók: Székelyek a magasban címmel tartanak előadást a Művelődési Ház színháztermében pénteken 19:30-tól.

A Székelyek a magasban expedíciósorozat a sepsiszentgyörgyi Alpin Sport Egyesület szervezésében 2000-ben indult el, célja, hogy erdélyi alpinisták a hét kontinens hét legmagasabb hegyére eljussanak. A hegymászók kalandjait mi is követtük, itt olvashatjátok.

NAGYVÁRAD

A filmek rajongóinak kedvez a hétvége Nagyváradon, sőt az egész jövő hét, ugyanis a Metrion Egyesület és a bukaresti Lengyel Intézet egyhetes Lengyel Filmnapokat szervez a Moszkva Kávézóban: március 25. és 31. között minden este 19 órai kezdettel levetítenek egy-egy románul feliratozott lengyel produkciót, amely 2010-ben készült. Vasárnap este a Jan Jakub Kolski rendezésében készült Velence című filmet tűzik műsorra, a film egy kisfiú drámája, aki nem látogathat el Velencébe a második világháború kitörése miatt.

Részletes program itt.
Ha élő zenére csápolnál, ugyancsak a Moszkva Kávézóban a helyed, ahol a Toulouse Lautrec koncertezik szombaton 21 órától. A zenekar tagjai így jellemzik magukat: “Toulouse Lautrec (n. 2009) est un groupe polyglotte et multiculturel base a Bucarest. La diversite est une chance, cultivez-la!

A Les Toulouse Lautrecs arisztokrata családok sarjai. A kastélyok előtt elterülő zöld mezőkön töltötték gyerekkorukat, a vadászkürtök hangjára és a pirospozsgás orcájú bárónők parfümillatában cseperedtek fel. Bár az akadémiai pályára predesztinálták őket, végül a rebellis bohémek közt találták meg útjukat. Az éjszakai lokálok törzsvendégei, rajongnak a nőkért, az abszintért és az ópiumért, a mikrofonba köpnek, zsinóron egyensúlyozva grimaszolnak a kabaréban, a sikertől megrészegedve zúzzák szét a nagydobokat, és benéznek a lányok krinolinja alá.”

SEPSISZENTGYÖRGY

Sepsiszentgyörgyön még mindig tart a Reflex Nemzetközi Színházi Biennálé, pénteken a temesvári Csíki Gergely Állami Magyar Színház előadásában nézheted meg Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott című darabját 18:30-tól a Művelődési Ház Nagytermében, 22 órától pedig Ada Milea koncerten vehetsz részt a Tamási Áron Színház Kamaratermében.

Szombaton Wim Wenders Pina Bausch életéről készült filmjét vetítik a Tamási Áron Színház Új Stúdiójában 17 órától, este DJ Goranga szolgáltatja a talpalávalót a Bástyában, vasárnap pedig Törőcsik Mari színművésznővel lesz közönségtalálkozó 20 órától a Tamási Áron Színház Nagytermében, a színésznővel Nánay István színházkritikus beszélget. Részletes program itt.
Ha tudni szeretnéd miben rejlik a mese gyógyító ereje, akkor figyelmedbe ajánljuk Boldizsár Ildikó előadását, aki a földkerekség első meseközpontjának vezetője. Az előadásra a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében kerül sor március 23-án 18 órától. Adományjegyet a Lábasházban, a Turul Irodában, valamint az Olt utcai Ex Libris könyvesboltban lehet váltani, ára 30 lej. Az előadás jövedelmét Boldizsár Ildikó jótékonysági célokra fordítja.

SZÉKELYUDVARHELY

A gyerekek a Húsvéti mese előadáson szórakozhatnak szombaton 10 órától a Tomcsa Sándor Színház tagjainak jóvoltából. A Húsvéti mese egy kedves és tanulságos kis történet egy bárányról és a zene szeretetéről, mindez húsvéti környezetbe helyezve. A fuvolaszóval kísért előadásban megjelenik a lusta kisbárány, két szorgos nyuszi és két tündér is, kik játékosan tanítják meg a báránykának és ezzel együtt a gyerekeknek is a tanulás és a munka szeretetét. A színház várja az óvodák, napközik jelentkezését a finczike@gmail.com címen, illetve a 0745-471805-ös telefonszámon. A jegy ára 4 lej.

SZOVÁTA

Ha érdekelnek műemlékeink, hallgass bele a Műemlékvédelem Erdélyben V. konferencia előadásaiba, mely március 23-25 között zajlik a szovátai Teleki Oktatási Központban. A konferencia első, pénteki napjának előadásai az erdélyi épített örökség művészettörténeti kutatásainak legújabb eredményeiről számolnak be, szombaton a műemlékekhez kötődő régészeti feltárások, a népi építészet és tárgyi kultúra vizsgálatának egyes aspektusai, valamint a konkrét helyreállítások bemutatása kerül előtérbe, míg a vasárnapi előadások főként a különböző restaurátori kutatásokra, műtárgyak restaurálásaira fókuszálnak. Részletes program itt.

Mindezek mellett a Forma 1 rajongók hétvégén újabb futamot izgulhatnak végig, az időmérő edzés szombaton 10 órától kezdődik, a verseny pedig vasárnap 11-től. Az f1.egologo.transindex.ro oldalon élő közvetítést olvashattok az időmérőről és a futamról.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS