2018. október 20. szombatVendel
15°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szent György Napok: 100 kilós pityókás kenyér és lánykariogató herepörkölt

B. D. T. 2012. március 27. 17:00, utolsó frissítés: 17:42

Már nagyjából végleges a 250 rendezvényt felvonultató program. Alternatívok, figyelem: jön a Vad Fruttik, Maszkura és a Tücsökraj, valamint a Makám is.


A tervek szerint hőlégballonról figyelik és fotózzák majd a 21. Szent György Napok résztvevőit és a várost a fesztivál utolsó három napján – jelentette be Grubisics Levente és Dancs Zsolt főszervező keddi sajtótájékoztatóján. Ezt a Rotary klub támogatásával szeretnék megvalósítani; úgy tűnik, csupán az időjárástól függ, lehetséges lesz-e a légballon felbocsátása. Ha az égiek is úgy akarják, április 27-29. között a felhők közül számlálhatjuk meg a városünnepre kisereglő embereket.

Még 25 nap van hátra a Szent György Napok kezdetéig, ma felkerült a program egy majdnem végleges verziója a honlapra, ebből ajánlottak a sajtó figyelmébe néhány ínyencséget.

A kulturális hét keretében április 26-án a Krisztus Király kápolnában Mága Zoltán hegedűművész koncertezik zenekarával. A Budapest Belvárosi Színház Esőember, illetve A Bandy-lányok előadására nagyrészt már elfogytak a jegyek; a Yorick stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház közös produkcióját, a Bányavirágot április 24 én kétszer játsszák, erre és az április 25-i Az arab éjszaka című Honvéd Színház-előadásra mától kaphatók a jegyek.




A gyerekprogramok közül az Alma együttes április 23-i koncertje helyszínt váltott, a művelődési házban tartják 10-től az óvodásoknak, 13 órától a kisiskolásoknak. 24-én Berecz András mesemondó lép fel 18 órától a Tamási Áron Színház nagytermében.


Multikulti

Madalin Guruianu, a városünnep román kulturális programjainak koordinátora röviden vázolta, melyek lesznek a legfontosabb – nyilván nemcsak a román anyanyelvűeket megcélzó – román nyelvű programok. Április 23-án, hétfőn az Andrei Muresanu Színház Igor Bauersima: Norway. Today felolvasószínházi estjére várják az érdeklődőket a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termébe, utána beszélgetés lesz az alkotókkal; a fordító, Victor Scoradet is jelen lesz.

Április 26-án Horaţiu Mălăele hírneves román színészt láthatja a közönség, 28-án Taxi-koncert, 29-én az Iris és Felicia Filip lép fel. Külön kiemelte a B színpad programjai közül a bodzafordulói Youvennis Group fiatal román együttes fellépését. Szent György Napok alkalmából a Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeuma nyílt napokat szervez, gyerekprogramokkal, kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket.

Idén is közös román-magyar ifjúsági sátor lesz a Román Fiatalok a Közösségért sátor és a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) szervezésében, ahol karaoke, élő könyvtár, vitaestek, koncertek, közönségtalálkozók lesznek; a részletekről jövő héten adnak bővebb tájékoztatást, addig is várják az ifjúsági szervezetek javaslatait, hogy mivel lehetne gazdagítani a programot.


Jazz, blues és világzene a Kultúrkertben

A Székely Nemzeti Múzeum Kultúrkertjében április 27-29. közt tematikus zenei napok lesznek: 27. a jazz napja, fellép a sepsiszentgyörgyi Session Jazz Band, a St. George Quintet, a Free Connection, illetve a budapesti Szőke Nikoletta Quartet. Szombaton a bluest ünneplik a sepsiszentgyörgyi Exit Blues Band, Séta a Kacsámmal, Blúz Bend, a bukaresti Rares Totu Blues Trio, illetve a békéscsabai Borsodi Blue Trio fellépésével. A vasárnap a világzenéé (Mácsafej, Impro-Víziók 2.2, Jedam, Fabula Rasa és Szirtes Edina „Mókus”, valamint a Makám).



A múzeumkertben 12 magyarországi és romániai borász működteti majd a tavaly annyira népszerű Borudvart. Idei újdonság: Paprika csárda néven nyolc tájegység magyar konyháját bemutató vendéglő is nyílik ugyanitt, hagyományos ételkülönlegességeket lehet itt kóstolni a bajai halászlétől a lánykariogató herepörköltig, de szilva- és meggysör is lesz.

Idén a Diószegi pékség nem 50, hanem 100 kilós pityókás házikenyeret süt. Nyílt nap keretében a gyerekek kipróbálhatják a cipókészítést, és bárki végigkövetheti, hogyan sütik a kenyeret. A 100 kilós kenyeret 29-én, vasárnap 11 órakor mutatják be a vásár népének a B színpadon, megáldják, 11.30-tól pedig ugyanitt ökumenikus istentisztelet lesz a történelmi egyházak részvételével. A jelenlévők meg is kóstolhatják a rekordméretű kenyeret.


Csak playback-mentesen!

A B színpadon április 27-én többek közt a 2006-os Médiabefutó nagydíjasa, a Katapult zenekar, az X-Faktorból is ismert Szabó Előd és a Titán, illetve a magyarországi alternatív szcéna egyik új hangja, a Vad Fruttik lép fel.



Április 28-án a Csillag Születik 2011-es győztese, László Attila, a Celest brassói progresszív banda, illetve Maszkura és a Tücsökraj, valamint a Firkin „őrült ír zenekar” is koncertezik a Szent György-téri színpadon. A vasárnap a helyi tehetségeké: Prog.Organ és Kátai Judit, Crush, Waterlily’s Band és Equinox.



A 21. Szent György Napokon 250 programból lehet válogatni; a szervezők a zenei minőségre törekedtek, és nulla playbacket ígérnek a színpadokon.

A programtervezetet március 30-án véglegesítik, április elején nyomdába kerül a programfüzet is, amit azért is érdemes lesz megvásárolni majd 2 lejért, mert tombolaszám van benne. 5000 darabot nyomtatnak – ezret románul, a többit magyarul –, és a szerencsés nyertes egy 1400 eurós, 2 személyes törökországi nyaralást nyerhet.

2011-ben 50 ezer egyéni látogató vett részt a szervezők több forrást is figyelembe vett becslései szerint; idén a hőlégballonos felvételek segítségével próbálnak pontosabb képet kapni a látogatók számáról. Három helyszínről lesz online videóközvetítés, a főszínpadról, a tömegről, illetve egy harmadik meglepetéshelyszínről. Egyébként a szervezők máris 2-3 szervezett turistabuszról tudnak, amelyek Magyarországról érkeznek a Szent György Napokra; az előadók, együttesek pedig kivétel nélkül kiemelt fellépésként kezelik a sepsiszentgyörgyi koncertjeiket, és ekként reklámozzák már saját honlapjaikon is.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS